De ce le e frică profesorilor de înregistrarea cursurilor

De ce le e frică profesorilor de înregistrarea cursurilor
scris 9 nov 2020

În ultimele zile, autoritățile din Educație au pus în fața elevilor o declarație pe proprie răspundere că nu vor înregistra sau distribui cursurile online la care participă. Această declarație pe proprie răspundere a cunoscut două forme, în decurs de doar câteva zile.

Țesăturile spectaculoase care te fac să călătorești în jurul lumii CITEȘTE ȘI Țesăturile spectaculoase care te fac să călătorești în jurul lumii
Urmărește-ne și pe Google News

Într-o primă formă, părinții și elevii „se obligau” să nu înregistreze în niciun fel activitățile didactice desfășurate online și nici să le distribuie, pentru ca, mai apoi, să se revină asupra ei, interdicția vizând doar partea de distribuire, fără a avea acordul profesorului care susține cursul, scrie Adevarul.

Transformările orașului: Noua tinerețe a fabricilor vechi sau cum devin acestea spații urbane moderne CITEȘTE ȘI Transformările orașului: Noua tinerețe a fabricilor vechi sau cum devin acestea spații urbane moderne

Potrivit subsecretarului de stat în Ministerul Educației Jean Badea, această interdicție a venit în urma consultărilor pe care instituția pe care o reprezintă le-a avut cu Autoritatea pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal și că ea este în concordanță cu normele UE în ceea ce privește protecția identității și a demnității persoanei. „Această declarație o propunem ca o dovadă de încredere pe care și-o acordă părinții cadrelor didactice și invers. Personal, nu văd care ar fi problema să ne luăm un angajament”, a argumentat subsecretarul de stat Jean Badea. În cazul în care un părinte refuză să semneze declarația, nu se întâmplă nimic, a adăugat oficialul. „Aceste declarații sunt cu titlul de recomandare. Logica lor a fost aceea de a acorda o încredere suplimentară celor două categorii implicate în acest proces și la care trebuie să contribuie în egală măsură părinții și cadrele didactice”, a subliniat Jean Badea pentru Digi24.

CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!

Elevii se opun cu vehemență semnării acestei declarații, căreia nu-i văd rostul. Silviu Morcan, președintele Consiliului Elevilor Constanța, elev în clasa a XI-a, spune că el nu a semnat și nici nu va semna o astfel de declarație. „Prin Legea educației naționale și prin metodologia de organizare și desfășurare a orelor online, aprobată prin ordin de ministru, ni se interzice să diseminăm informațiile respective în alte scopuri decât educaționale. Deci, practic, o declarație în plus pe care o pune într-un dosar nu are niciun efect juridic și nu are nici implicații în plus pentru noi”, a explicat Silviu Morcan.

Profesorul Marian Staș, expert în educație, punctează trei aspecte importante ale discuției. Primul este acela că profesorilor le e frică, au rezerve pentru că nu au o prestație profesională adecvată. Al doilea aspect foarte important: se tem de lipsa de bună credință a celor care sunt de partea cealaltă. „Indiferent de cine filmează. Și că acestea pot fi folosite împotriva lor, în diverse situații”, atrage atenția expertul în educație.   

Și al treilea aspect important. „Un principiu suprem, sfânt, este acordul profesorului. Nimeni n-are voie să intre în oră, nici ministrul, nici nimeni fără acordul explicit al profesorului. Dacă profesorul nu e de acord, s-a terminat, totul intră sub incidență penală”, atrage atenția expertul în educație. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cursuri online
elevi
profesori