Cum s-a ajuns la rejudecarea procesului copilului intoxicat letal cu gaze de la o sondă Petrom: prima instanță și-a motivat decizia cu copy-paste din altă speță, de accident rutier

Cum s-a ajuns la rejudecarea procesului copilului intoxicat letal cu gaze de la o sondă Petrom: prima instanță și-a motivat decizia cu copy-paste din altă speță, de accident rutier
scris 4 sep 2019

Judecătoria Ploiești a decis, în rejudecarea procesului în care OMV Petrom a fost găsită vinovată anul trecut pentru moartea unui copil intoxicat cu gaze de sondă în 2014 lângă o instalație de exploatare țiței a acesteia din Prahova, majorarea amenzii penale aplicate companiei de la 380.000 lei la 1 milion de lei și a daunelor morale totale pe care OMV Petrom trebuie să le plătească familiei victimei de la 135.000 la 250.000 euro.

La rejudecare s-a ajuns însă dintr-un motiv procedural incredibil: instanța a motivat prima sentință de condamnare a OMV Petrom, cea din 2018, luând cu copy-paste, din greșeală, un fragment dintr-un document ce privea o cu totul altă speță de ucidere din culpă, constând într-un accident rutier, survenit tot în 2014.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, în motivarea primei sentințe de condamnare, emisă de Judecătoria Ploiești în martie 2018, apare următorul fragment, care nu are absolut nici o legătură cu procesul ce a urmat morții tragice a copilului:

Cum s-a ajuns la rejudecarea procesului copilului intoxicat letal cu gaze de la o sondă Petrom: prima instanță și-a motivat decizia cu copy-paste din altă speță, de accident rutier
Măsura lui Dragnea, avizată: TVA la produse utilizate în agricultură scade de la 9% la 5% CITEȘTE ȘI Măsura lui Dragnea, avizată: TVA la produse utilizate în agricultură scade de la 9% la 5%

Ambele părți, respectiv atât familia copilului decedat, constituită ca parte civilă, cât și OMV Petrom, au atacat cu apel această sentință. Familia a reclamat că amenda penală și daunele morale impuse OMV Petrom (de 380.000 lei, respectiv 135.000 euro) sunt, în opinia sa, insuficiente.

De cealaltă parte, compania a solicitat "achitarea sa, fapta imputată nefiind prevăzută de legea penală sau, după caz, reținerea culpei concurente a victimei și părinților săi", susținând că minorul a fost lăsat nesupravegheat de părinți, deși "prezenta deficiențe cognitive și de înțelegere". 

În apel, la Curtea de Apel Ploiești, chiar procuratura a subliniat greșeala din motivarea sentinței primei instanțe și a cerut rejudecarea.

România, cea mai mare creștere a prețurilor producției industriale din Uniunea Europeană CITEȘTE ȘI România, cea mai mare creștere a prețurilor producției industriale din Uniunea Europeană

"Reprezentantul Ministerului Public, având cuvântul, arată că hotărârea este nemotivată și solicită trimiterea spre rejudecare, fiindcă chiar fundamentul în drept reține că infracțiunea de ucidere din culpă se referă la un accident rutier comis în condițiile unei coliziuni între două vehicule, ceea ce este străin de pricina de față", se arată în motivarea deciziei Curții de Apel Ploiești din octombrie 2018, de trimitere spre rejudecare a procesului la prima instanță, Judecătoria Ploiești.

Mai mult, instanța de apel a remarcat că, în afară de fragmentul introdus greșit din altă speță, textul motivării este copiat cuvânt cu cuvânt din rechizitoriul întocmit de procurori.

"(...) la examenul efectiv declanșat de curte din oficiu și punctual al fiecărei fraze ce compune partea expozitivă se constată că aceasta a fost copiată integral, rând cu rând, din actul de inculpare (...). Rezultă deci fără putință de tăgadă că, pe de o parte, nu există o analiză proprie și o motivare a judecătorului fondului, care să justifice soluția adoptată cu privire la latura penală, argumentele pentru care unele probe au fost valorificate, iar altele nu, precum și cu ce justificare apărări ale societății inculpate au fost înlăturate, iar pe de alta, încadrarea juridică a faptei și corespondentul ei în elementele circumstanțelor de fapt privesc alt inculpat, altă victimă, decedată într-un accident rutier produs prin coliziunea a două autovehicule la o altă dată și într-un alt loc decât cel care face obiectul cauzei cu care a fost învestită prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație Și Justiție Secția de urmărire penală și criminalistică, nr. 19/P/2015. (...) singura frază care nu a fost copiată din rechizitoriu este cea care privește încadrarea în drept a faptei inculpatei, însă aceasta privește alte părți din altă cauză penală, așa cum s-a evidențiat mai sus, fiind, și din acest punct de vedere, incontestabilă omisiunea îndeplinirii obligației de motivare a hotărârii pentru justificarea soluției date", a afirmat Curtea de Apel Ploiești.

Schimbările climatice din Australia, declarate \'\'urgență de sănătate\'\' CITEȘTE ȘI Schimbările climatice din Australia, declarate ''urgență de sănătate''

În consecință, a decis să admită apelurile tuturor părților și să trimită cauza spre rejudecare la Judecătoria Ploiești. Aceasta din urmă s-a pronunțat pe 2 septembrie și a decis, în raport cu prima sentință, majorarea amenzii penale aplicate companiei de la 380.000 lei la 1 milion de lei și a daunelor morale totale pe care OMV Petrom trebuie să le plătească familiei victimei de la 135.000 la 250.000 euro.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel, iar OMV Petrom a anunțat deja că va face acest lucru. Va mai dura însă până la redactarea motivării acestei ultime sentințe.

Un băiat în vârstă de nouă ani din comuna Ariceștii Rahtivani fost găsit mort, la sfârșitul lunii februarie 2014, în apropierea unei sonde de extracție a petrolului operate de OMV Petrom, iar medicii legiști care au efectuat necropsia au stabilit că acesta a murit din cauza intoxicației cu gaze de sondă. În anul 2015, Parchetul General a trimis în judecată OMV Petrom pentru ucidere din culpă, pe motiv că reprezentanții companiei nu au împrejmuit cu gard beciul sondei, deși perimetrul trebuia izolat, potrivit normelor în vigoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom ucidere din culpa
omv petrom amenda penala
copil mort gaze de sonda omv petrom
copil decedat intoxicatie gaze de sond
sonda omv petrom aricestii rahtivani