Primarul general, Gabriela Firea, a anunțat că va modifica anumite articole din proiectul prin care vrea să introducă vinieta pentru anumite mașini, considerate poluante, în Capitală.
La jumătatea lunii august, Firea a anunțat un proiect prin care, de la 1 ianuarie 2020, toate vehiculele care nu sunt înmatriculate în București sau Ilfov vor putea intra în Capitală numai după achitarea unei viniete. De asemenea, toate autovehiculele sub Euro 3, indiferent unde sunt înmatriculate, nu vor mai putea să circule în centrul Capitalei. Și pentru cele înmatriculate în București sau Ilfov, sub Euro 3, interdicția va fi valabilă de anul viitor. Pentru celelalte mașini va trebui plătită vinieta, de 75 de lei/lună și 900 lei pe an. Efectul, anunțat de Profit.ro, este că 500.000 de automobile din București și Ilfov pot fi interzise să mai intre în centrul orașului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ulterior, Firea a promis îmbunătățiri, iar astăzi a prezentat detalii în acest sens.
"Există categoria celor care circulă zilnic prin București, posesorii fiind chiar cetățeni din București, alții locuind aici cu chirie, fiind flotanți, iar aceste mașini fiind înmatriculate în alte județe. Noi am anunțat că normal ar fi ca toate mașinile care tranzitează Bucureștiul - nu doar întâmplător, ci zilnic - să plătească taxe și impozite aici, în Capitală. Ni s-a semnalat faptul - și sunt receptivă la acestea - că există și situații aparte, prin care respectivii cetățeni nu au posibilitatea să își înmatriculeze deocamdată aceste mașini în București și să plătească taxe și impozite în Capitală. Este vorba despre preluarea de leasinguri, care sunt înscrise în alte județe. Există categoria celor care lucrează de câțiva ani în București, vor să o facă, dar nu au încă buletin de Capitală și sunt flotanți și nu pot înscrie mașinile. Situațiile trebuie privite de la caz la caz și nu trebuie să credem că există cineva de rea-credință care este bucureștean și plătește taxele în alt județ. Cu toții avem nevoie de bani, sunt multe proiecte care trebuie să fie finanțate", a explicat Firea la începutul intervenției transmisă live pe pagina sa de Facebook.
CITEȘTE ȘI VIDEO Uraganul Dorian, a doua cea mai puternică furtună înregistrată vreodată în Atlantic, a lovit insulele Bahamas și se îndreaptă spre Florida Firea a transmis astfel că va reformula acel articol care se referă la autoturismele înmatriculate în alte județe, dar care circulă zilnic prin București.
"Prin această reformulare sugerată de unii dintre dvs, practic se propune ca toate autoturismele cu grad mare de poluare, fie că sunt din Capitală, fie din alte județe, fie că tranzitează întâmplător Capitală sau sunt aici în trafic zi de zi, să fie privite prin prisma normei de poluare. Rămâne ideea ca în centru să fie interzise autoturismele nonEuro, Euro 1 și Euro 2. De asemenea, și cele care intră în Capitală să aibă același regim. Practic, vom interzice în centru aceste autoturisme nonEuro, Euro 1 și Euro 2 și vor plăti vinietă pentru restul teritoriului București", a adăugat primarul general.
În cazul autoturismelor Euro 3, primarul a spus că există o întreagă dezbatere.
"Noi am propus plata unei viniete, deoarece este un autoturism poluant. Sunt foarte multe mesaje din partea dumneavoastră care spun că și acestea ar trebui să între alături de mașinile nonEuro, Euro 1 și Euro 2. În acest moment pentru această categorie nu pot să vă spun exact cum va arăta modificarea, dar am ținut cont de mesaje. Vom analiza dacă le vom include alături de cele nonEuro, Euro 1 și Euro 2 sau vor rămâne cu acea taxare pentru normă de poluare", a mai spus Firea.
O altă categorie care a ridicat probleme sunt rezidenții.
"În ceea ce privește rezidenții. O categorie de persoane care sunt nemulțumite pentru că dacă au în acest moment un autoturism foarte poluant, nonEuro, Euro 1 și Euro 2, practic în zonă centrală nu vor mai avea acces, iar în restul Bucureștiului vor trebui să plătească o vinietă și ea nu este foarte ieftină. Dacă locuiesc în centru aici apare cu adevărat problema, pentru că practic nu vor mai putea pleca de acasă cu acea mașină. Pentru această categorie, împreună cu specialiștii în mediu și mobilitate, analizăm includerea rezidenților din zona centrală care sunt proprietarii unor mașini nonEuro, Euro 1 și Euro 2 într-un program prin care, împreună cu PMB, să fie sprijiniți dacă nu mai au încă o mașină, să își achiziționeze un autoturism nepoluat și, dacă mai au un autoturism, să renunțe la această mașină și eventual să fie o despăgubire sub formă de vouchere, așa cum am mai practicat și din acestea să poată achiziționa electrocasnice", a adăugat Firea.
Primarul a spus că despre acest proiect a început să poarte discuții și cu firmele de taximetre și taximetriștii independenți ca să găsească o soluție. De asemenea, Firea a precizat că se poartă discuții și cu firmele de construcții care lucrează în Capitală.
Edilul a precizat de mai multe ori pe parcursul intervenției despre faptul că mulți cetățeni i-au scris și a citit un astfel de mesaj de la un domn care a susținut că are o mașină scumpă, nepoluantă, dar că merge cu STB-ul, pentru că s-au îmbunătățit condițiile.
"Aș citit un mesaj pe care l-am primit de la domnul Vali, mă înțelegeți de ce nu îi zic și numele de familie. Ne transmite: 'Ca să nu fie considerată discriminatorie este necesar ca taxa Oxigen să fie aplicată tuturor autoturismelor vizate nonEuro, Euro 1 și Euro 2. Eu propun și Euro 3. Doar mașinile Euro 4 au prevăzut filtru de particule, deci teoretic sunt mai puțin poluante'. Domnul Vali ne transmite că deși are un autoturism nepoluant, o marca importantă, preferă ca zilnic să meargă la job cu transportul zilnic în comun, care s-a îmbunătățit", a transmis Firea.
Proiectul de hotărâre pentru introducerea vinietei pentru București și Ilfov, de la 1 ianuarie 2020, a fost pus în dezbatere publică de Primăria Capitalei, până la 30 septembrie. De la plata noilor taxe vor fi exceptate mai multe categorii de autovehicule, între care cele ale serviciilor de urgență, ale Societății Naționale de Cruce Roșie, ale Societății Transport București, cele adaptate special pentru persoanele cu dizabilități, dar și autovehicule aparținând Patriarhiei Române.
Vinieta va costa 10 lei pe zi sau 1.900 lei pe an.