Autoritățile reacționează în continuare haotic în problema pestei porcine, iar statul nu dispune nicio măsură coerentă pentru stoparea epidemiei, susțin crescătorii de porci, care reclamă că nici măcar măsurile propuse de ei și care în alte state din UE au avut succes nu sunt luate în seamă.
"Cine ascultă declarațiile autorităților va concluziona că totul merge bine în țara asta în privința pestei și că totul va fi bine și la vară cald și roz. Statul nu a luat nicio măsură, ci doar promite că se va rezolva problema", spune pentru Profit.ro președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc, Ioan Ladoși.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Deși reprezintă femieri care cumulează 85% din producția de carne de porc a României, asociația arată că măsurile pe care le-a propus sunt ignorate deși au funcționat în alte țări cu pestă porcină.
Prima măsură cerută a fost să fie respectată legislația în vigoare, iar asta înseamnă în primul rând este să fie efectuat recensământul porcilor din România, lucru cerut, de altfel, României și de la Bruxelles. "Nu se știe câți porci sunt în gospodării și nici măcar în zonele adiacente focare. Habar n-avem câți avem, nu știm, ceva între 2,5 milioane și 4 milioane de porci în gospodării. Aceasta este prima măsură pe care am solicitat-o și o solicităm de un an cu insistență, pentru că dacă nu știi câți porci ai, cum poți să previzionezi cât dezinfectant trebuie să achiziționezi, câte crotalii etc? Ce plan de eradicare poți să-ți faci? Cum poți să scapi de o epidemie dacă nu știi câți bolnavi și potențiali bolnavi ai? Noi am propus recensământul în iunie anul trecut, de îndată ce au apărut primele cazuri de pestă", afirmă Ladoși.
El amintește că, atunci când a apărut focarul în Belgia, în 48 de ore a fost inițiat recensământul porcilor. În România, în schimb, a fost efectuat un recensământ strict în zonele în care au apărut focarele.
În al doilea rând, fermierii au solicitat ca în jurul fermelor care contribuie la economia de carne de porc a României să fie constituit un coridor vidat pe o rază de 10 kilometri, pentru ca fermele respective să fie protejate de această boală. Ei au propus se fie adoptată o decizie clară prin care, pe o rază de 10 kilometri, fermierilor să li se permită și să sacrifice animalele după testarea acestora, iar astfel să fie format un "inel de protecție".
CITEȘTE ȘI FOTO Numărul corporatiștilor plecați în vacanță în zone ecoturistice s-a dublat. Plătesc și 200 euro pe zi și se relaxează călărind, pedalând, mergând cu caiacul sau observând animale din foișor"Asta ar costa foarte puțini bani pentru că ar fi vorba, probabil, de câteva sute de porci într-o localitate, față de mii de porci sau zeci de mii de porci care trebuie omorâți într-o fermă comercială. Noi am cerut asta atunci când am văzut că lucrurile nu sunt ținute sub control. Și această măsură este prevăzută în legislația europeană, dovada e că în Belgia s-a aplicat și aceasta în 48 de ore. S-au sacrificat și au fost trimiși la abator 5.000 de porci din zonele afectate", adăugă reprezentantul fermierilor.
A treia măsură cerută a fost să fie stabilit un protocol prin care fermele comerciale să-și poată trimite către abatoare animalele care au ajuns la greutatea de sacrificare, sub control legal. Fermele care sunt în raza de 10 kilometri de focarul unui sat sunt astăzi blocate și nu au dreptul să scoată niciun porc. "Îi țin așa și încep să omoare porci pentru că nu au ce face. În lege spune că această măsură este luată pe o perioadă de 30 de zile, dar dacă apare un alt focar în același sat, un al doilea focar după 30 de zile, se dublează timpul de așteptare. Totul rămâne blocat, iar animalele din ferme nu pot fi livrate către abatoare, cu toate că sunt perfect sănătoase. Autoritatea veterinară spune că este doar un factor consultativ, iar toate deciziile sunt luate de acea comisie județeană care este sub jurisdicția și ordinul prefectului. Ca atare, deciziile de la un județ la altul pe o speță identică pot fi total diferite și se află în vârful pixului prefectului de acolo și nu în ceea ce spun veterinarii", conchide liderul asociației.