Românii cumpără din ce în ce mai puține animale și păsări de companie, pe care să le păstreze pur și simplu pentru frumusețe. Crescătorii de găini, gâște, porumbei și iepuri de rasă se plâng că vânzările le-au scăzut drastic în ultimii ani, iar cumpărătorii care le mai calcă pragul iau păsările și iepurii de rasă pentru mâncare, nu pentru agrement.
Cu toate că un iepure, o gâscă sau o găină de rasă sunt mult mai scumpe decât speciile obișnuite, românii care le cumpără le înmulțesc și le cresc pentru autoconsum. Un iepure de rasă poate ajunge la 7-8 kilograme, o găină la 5-6 kilograme, iar o găscă poate trece de 20 de kilograme. Cele mai dezavantajate sunt păsările care nu pot fi consumate, cum sunt lebedele și păunii, pentru care vânzările au scăzut exponențial în ultinii ani.
O pereche de lebede costă 350 de euro și fiecare pasăre mănâncă cel puțin un kilogram de boabe de grâu sau porumb pe zi. Lebedele negre sunt și mai scumpe - 500 de euro perechea.
"Cumpără lebede, în general, cei care au pensiuni sau case de vacanță, și le pun acolo, pe lac", a spus pentru Profit.ro Bogdan Iordache, crescător de păsări exotice din Ștefănești (Ilfov), prezent la târgul Indagra, care se defășoară între 28 octombrie și 1 noiembrie la complexul Romexpo din București.
O lebădă adultă cântărește în jur de 6-7 kilograme. Cei care le cumpără n-au motive să se teamă că le vor pierde dacă le lasă libere pe lac, pentru că atunci când sunt mici, crescătorii le operează la aripi și nu mai pot zbura.
"În ultima vreme ne merge din ce în ce mai prost. Cred că a scăzut puterea financiară, pentru că vânzările scad la jumătate de la an la an", a afirmat Iordache.
Ioan Trâmbițaș din Brașov a venit la târg cu iepuri uriași, pe care îi vinde cu 250-500 lei, rațe exotice și călifari aurii, care costă în jur de 400 de lei perechea, dar și cu gâște Toulouse, de 300 de euro perechea. Masculul acestei rase de gâște cântărește 22-24 kg, iar femela, 18-20 kg. În afara acestora, crescătorul a venit și cu gâini de rasă (300-450 lei pasărea), dar și cu păuni, care costă de la 100 de euro.
"De la an la an vânzările merg mai prost, pentru că nimeni nu mai investește în frumos. Din cauza timpurilor grele pe care le trăim, oamenii aleg partea utilă a investiției și cumpără iepuri și păsări doar pentru consum. Acestea sunt păsări de expoziție, de concurs, dar oamenii le iau ca să le înmulțească și să le mănânce. În aceeași situație sunt și iepurii de rasă, dar și gâștele de Toulouse", se plânge Trâmbițaș.
La iepurii de rasă, prețurile au scăzut în ultimii ani. Un uriaș german, de 5-6 kilograme, costă acum 250 lei.
"Merge mai prost în ultimii doi, nu prea se mai caută iepurii. Prețurile au scăzut cu cel puțin 50 de lei la exemplar față de acum doi ani. Oamenii îi cumpără mai mult pentru mâncare și mai puțin pentru expoziții", afirmă Nelu Brătilă, crescător de iepuri din Băicoi (Prahova).
Porumbeii se vând cu 60-200 de lei pasărea. Cei standard se vând mai ieftin, iar cei "de ornament" sunt mai scumpi.
"Până acum vreo 3-4 ani a mers binișor cu vânzarea, dar acum a scăzut la jumătate. Au scăzut și prețurile de atunci, dar tot nu s-au redresat vânzările. Îi cumpără în general oamenii care consumă carne de porumbel și vor porumbei grei. Cei de zbor se vând mai greu acum", a spus Cătălin Vițelaru, crescător de porumbei.
El a adăugat că în vremurile bune se căutau aproape toate rasele de porumbei.
"Acum, majoritatea celor care cumpără merg pe mâncare, nu mai vor ornament, frumusețe. Îi iau să-i crească, să producă pui și să-i mănânce", a mai spus el.
Probabil că din acest motiv, majoritatea celor care vizitează în aceste zile târgul Indagra arată mai degrabă a bucătari și gospodine decât a cunoscători rafinați și iubitori de frumos.