Inspectorii sanitari veterinari au controlat în ultima săptămână din luna aprilie peste 3.200 de unități din industria alimentară, situate în zonele de agrement și localitățile de interes turistic, valoarea amenzilor aplicate depășind 2,2 milioane de lei, informează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
De asemenea, au fost reținute oficial și puse sub sechestru peste 721 kilograme de produse alimentare, care prezentau un potențial risc pentru sănătatea consumatorilor.
"În perioada 23 - 30.04.2024, ANSVSA a dispus acțiuni specifice perioadei premergătoare zilei de 1 Mai, prin intensificarea controalelor oficiale și a măsurilor care trebuie aplicate pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare. Scopul acțiunii a fost protejarea sănătății consumatorilor, în contextul unei afluențe mari de turiști și a creșterii rulajului de marfă pentru unitățile din industria alimentară din zonele de agrement și localitățile de interes turistic. Acțiunea, desfășurată de ANSVSA la nivel național, s-a concretizat prin verificarea a 3.211 de obiective autorizate sau înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor", se precizează în comunicatul autorității.
Abaterile constatate de inspectorii ANSVSA au fost sancționate prin aplicarea a 308 de amenzi contravenționale, care au totalizat 2.261.800 de lei.
Totodată, au fost emise 7 ordonanțe de suspendare a activității, 7 ordonanțe de interzicere a activității și s-a dispus măsura de reținere oficială/sechestru pentru o cantitate de 721 de kg de produse alimentare, produse care prezentau un potențial risc pentru sănătatea consumatorilor.
Potrivit sursei citate, în perioada menționată, controalele inspectorilor ANSVSA au vizat: 997 de restaurante, 64 de pizzerii, 25 de cantine, 102 cofetării-patiserii, 258 de laboratoare de cofetărie/patiserie, 128 de pensiuni turistice, 305 de unități de tip hipermarket/supermarket, 850 de magazine alimentare, 231 de unități mobile de comercializare a alimentelor, 227 de târguri - expoziții de produse alimentare și 24 puncte gastronomice locale.
Pentru a preveni apariția toxiinfecțiilor alimentare și a proteja sănătatea consumatorilor, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au controlat condițiile de igienă în care sunt recepționate, depozitate, preparate și valorificate diverse sortimente de produse alimentare și preparate culinare destinate consumului uman.
CITEȘTE ȘI Primă decizie - Exploatările de lemne, interzise în pădurile din Ilfov. Plimbarea cu bicicleta, fără informarea proprietarului"Principalele neconformități constatate au fost: nerespectarea normelor sanitare veterinare privind depozitarea, întreținerea spațiilor, echipamentelor de lucru și folosirea ustensilelor și recipientelor în stare insalubră, ambalarea, etichetarea necorespunzătoare, expunerea la comercializare a produselor alimentare fără etichetă, utilizarea spațiilor neautorizate/înregistrate sanitar veterinar, nedemonstrarea trasabilității produselor alimentare", se mai arată în comunicat.
ANSVSA recomandă tuturor consumatorilor să achiziționeze produse alimentare numai din unități sau spații aflate sub control sanitar-veterinar.