Peste 80 de acțiuni de control au realizat comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în Centrul Vechi din București și au fost date amenzi în valoare de mai bine de jumătate de milion de lei. De asemenea, activitatea a 23 de operatori economici a fost închisă temporar.
ANPC a transmis, luni, printr-un comunicat de presă, că săptămâna trecută echipe comune ale Comisariatelor pentru Protecția Consumatorilor din județele Constanța, Călărași, Brașov și București au realizat 82 de acțiuni de control, vizând toate activitățile comerciale care se derulează în Centrul Vechi, scrie News.ro.
”Pot înțelege lipsa de personal și consecințele acesteia, pot înțelege că HoReCa a trecut printr-o perioadă grea, în ultimii doi ani, dar nu pot înțelege murdăria, existența <<expiratelor>>, gândacii și o gestionare deficitară a unei bucătării. Nu-i pot înțelege pe cei care, la sfârșitul zilei, încasează bani și uită că și sursa de venituri trebuie întreținută. Îi felicit, totuși, cu jumătate de gură, pe cei care au îndreptat lucrurile într-un timp rezonabil. Nu ne laudăm cu sancțiunile aplicate, este modul prin care transmitem, celor încă necontrolați, să ia măsuri înainte să le luăm noi,” a declarat președintele ANPC, Horia Constantinescu.
Printre neregulile găsite de echipele de control s-au aflat produse expirate, utilizarea unor echipamente de gătit neigienizate, cu depuneri în strat gros de grăsime, rugină și ulei închis la culoare și cu miros necorespunzător, folosirea spațiul destinat procesului tehnologic fără ca acesta să aibă o delimitare clară, fiind posibilă intersectarea veselei neigienizate cu produsele finite, utilizarea unor vase și ustensile depreciate (eliminate din uz chiar în timpul controlului), depozitarea direct pe paviment a baxurilor cu băuturi răcoritoare sau a materiilor prime.
De asemenea, comisarii ANPC au mai descoperit coșuri de gunoi fără capac și acționare la pedală, folosirea unor spații frigorifice de depozitare depreciate, cu vopseaua sărită, cu rugină, cu garnituri sau chedere neigienizate, existența unui paviment deteriorat, spart și crăpat, a unor plăci de faianță sparte, crăpate sau incomplete, precum și a unor infiltrații și exfolieri ale tavanului, utilizarea unor produse alimentare fără elemente de identificare și de caracterizare, prezența unor gândaci în unitate sau în blocul alimentar, folosirea unor produse de cofetărie depozitate în spațiul frigorific fără elemente de identificare și caracterizare, precum și fără data limită de consum.
Alte deficiențe găsite în urma controlului au fost nerespectarea condițiilor de igienă în blocul alimentar sau a spațiului de bar, imposibilitatea stabilirii datei de producție a prăjiturilor, utilizarea unor cornete de înghețată păstrate afară, în aer liber, fără să fie acoperite și ferite de praf și de insecte, comercializarea unor produse nealimentare cu două prețuri diferite, existența unor acumulări de apă de ploaie la intrarea în local, cu scurgerea deasupra unei mese.
În urma verificărilor, comisarii ANPC au dat amenzi în valoare de 538.000 lei și au decis oprirea temporară a prestării serviciului până la remedierea deficiențelor pentru 23 de operatori economici.