Contabilii vor protesta, nemulțumiți de modificările fiscale

Contabilii vor protesta, nemulțumiți de modificările fiscale
Profit.ro
Profit.ro
scris joi, 10:45

Membri ai Patronatului Antreprenorilor Contabili din România și alți specialiști în domeniu vor protesta luni, 8 iulie, împotriva ''abuzurilor legislative și măsurilor fiscale opresive'' ce afectează profund fiecare antreprenor, economist, contabil și contribuabil din România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

VEZI AICI ȘI PREMIERĂ Contabilii se unesc pentru un marș în capitală împotriva e-TVA. Ministrul Boloș pregătește în paralel o discuție cu CECCAR, dar numai pentru a schimba eventual termenele

Ministerul Finanțelor va aduce o serie de modificări semnificative modulului e-TVA, în urma discuțiilor din ziua anterioară cu reprezentanți ai Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), a anunțat recent ministrul de resort - VEZI AICI

"Suntem la un punct de cotitură pentru viitorul economic al României. Abuzurile legislative și măsurile fiscale opresive afectează profund fiecare antreprenor, economist, contabil și contribuabil din această țară. În ultimele luni, am fost martorii unei avalanșe de modificări legislative, care apar în medie la fiecare două zile lucrătoare. Este imposibil să cerem celor care își plătesc taxele și impozitele să-și adapteze permanent afacerile sau bugetele personale la un astfel de ritm haotic. Această instabilitate nu face decât să sufoce dezvoltarea și inovația, afectând negativ economia națională. De la înființare, fiecare companie este tratată ca un potențial evazionist, iar această presiune este amplificată de peste 60 de instituții cu atribuții de control, fără a oferi însă îndrumare și consiliere adecvată", se arată într-un comunicat al patronatului.

FOTO Cititori Profit.ro semnalează că una dintre cele mai mari bănci digitale europene, rivală a Revolut, ar bloca accesul românilor. Mesajul băncii cu reglarea situației după intervenția Profit.ro CITEȘTE ȘI FOTO Cititori Profit.ro semnalează că una dintre cele mai mari bănci digitale europene, rivală a Revolut, ar bloca accesul românilor. Mesajul băncii cu reglarea situației după intervenția Profit.ro

Protestul, intitulat "Fără haos în legislația fiscală", va începe la 8:30 în Piața Victoriei, la 9:30 se va pleca în marș spre sediul Ministerului de Finanțe din Piața Constituției, unde va avea loc o adunare publică de protest între orele 10:45 și 13:30, scrie Agerpres.

Reprezentanții patronatului solicită predictibilitate legislativă prin stabilirea unui calendar clar al modificărilor fiscale, cu o perioadă de minimum șase luni înainte de implementare.

"Protestul 'Fără haos în legislația fiscală' vizează nu doar problematica recentă a e-TVA și e-Factura, ci și alte numeroase abuzuri fiscale și legislative. Ignorarea instrumentelor democratice și a transparenței decizionale, adoptarea ordonanțelor de urgență fără consultare publică și fără implicarea specialiștilor sunt doar câteva dintre aspectele care ne-au adus aici. De asemenea, încălcarea datelor personale prin declararea tuturor facturilor de achiziții ale persoanelor fizice și delegarea competențelor ANAF către contribuabili sunt practici inacceptabile care trebuie să înceteze. Un alt punct crucial este cerința de a schimba din nou casele de marcat pentru a imprima QR coduri, fără a oferi deduceri fiscale. Aceste măsuri sunt abuzive și costisitoare pentru companii. Mai mult, există suspiciuni rezonabile că actul normativ referitor la e-TVA are ca scop întârzierea rambursărilor de TVA, împovărând astfel mediul privat cu finanțarea bugetului public fără o reformă adevărată a cheltuielilor publice", se arată în comunicat.

În acest context, contabilii solicită predictibilitate legislativă prin stabilirea unui calendar clar al modificărilor fiscale, cu o perioadă de minimum șase luni înainte de implementare.

"Cerem respectarea dialogului social și a transparenței decizionale, implicarea reală a mediului de afaceri și a specialiștilor în procesul de elaborare a politicilor fiscale. Este imperativă simplificarea procedurilor fiscale prin eliminarea declarațiilor redundante și a cerințelor birocratice inutile. Protestul 'Fără haos în legislația fiscală' este despre eșecul continuu al statului român în relația cu contribuabilul", susține patronatul.

Mai mult, Asociația Patronală a Medicilor de Familie (APMA) și-a exprimat sprijinul necondiționat pentru acest protest, subliniind importanța unui sistem fiscal transparent și stabil nu doar pentru mediul de afaceri, ci și pentru sistemul de sănătate și pentru întreaga societate. Astfel, APMA consideră că o fiscalitate echitabilă și predictibilă este esențială pentru funcționarea optimă a tuturor sectoarelor economice și sociale, și se alătură în mod activ demersurilor de schimbare propuse de protestatari.

"Acesta este contextul care ne transformă în supraviețuitori, nu în învingători. Ne chinuim, zi de zi, să ne salvăm afacerile, să ne salvăm bugetele personale, să menținem locurile de muncă și să nu călcăm pe 'becul' pe care dumneavoastră, legiuitorii, îl țineți aprins ziua și stins noaptea. Să mai vorbim de îndrăzneala de a visa la dezvoltare, pe persoană juridică sau fizică? Nici vorbă! Este clar că lucrurile nu mai pot continua cu obiceiurile de la mijlocul anilor '50. Dictatura, de orice fel, fie fiscală, politică sau socială, ne va aduce, inevitabil, în punctul în care chiar viața devine imposibil de tolerat. Dacă vrem să construim, dacă dorim să progresăm pentru că ne trebuie, nu pentru că așa ne cer alții, acum este momentul să implementăm o politică de dezvoltare adevărată", a declarat Valentina Saygo, expert contabil, consultant fiscal, citată în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
contabili
protest