Campusul BookLand: viitorul învățământului preuniversitar profesional în sistem dual din mediul rural

Campusul BookLand: viitorul învățământului preuniversitar profesional în sistem dual din mediul rural
scris 21 mai 2024

Asociația BookLand lansează cel mai amplu proiect educațional independent din mediul rural: primul Campus Preuniversitar Profesional în sistem Dual, 100% modern și gratuit, unde vor fi formați specialiștii de care România are atât de multă nevoie în producție și servicii. Campusul își va deschide porțile în anul 2025, în comuna Vulturești, pentru peste 300 de elevi din satele și comunele din județul Argeș, și va asigura toate ciclurile de învățământ: primar, gimnazial, liceal și postliceal.

Asociația BookLand s-a lansat în anul 2011 din convingerea că doar prin educație societatea va evolua. Avându-l ca model pe Spiru Haret, vizionarul reformator care a construit peste 2.000 de școli în mediul rural, BookLand și-a asumat modernizarea cât mai multor școli din satele și comunele României. În numai 4 ani de zile, prin programul „Renovare școli în mediul rural”, 80 de școli și grădinițe rurale au fost reabilitate în beneficiul a peste 15.000 de elevi anual. Asociația a reușit această performanță motivând autoritățile și comunitățile locale să se implice, dar și mobilizând sute de companii private să contribuie cu bani, servicii sau materiale prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit/venit, conform Legii Sponsorizării nr. 32/1994 sau Ordinului 1679/2022 prin formularul 177. Un exemplu de parteneriat public-privat care creează un viitor mai bun și sustenabil pentru copiii din satele și comunele României, contribuind la schimbarea mentalităților privind importanța educației în comunitățile rurale!

Urmărește-ne și pe Google News

În 2024, BookLand face pasul următor, pentru a se ocupa nu doar de clădirile în care învață copiii din mediul rural, ci și de educația lor propriu-zisă. În vara aceasta asociația începe să construiască primul său Campus Preuniversitar Profesional in sistem Dual din mediul rural, în comuna Vulturești din județul Argeș (cu ciclurile primar-gimnazial-liceal-postliceal), cu scopul de a forma, începând din 2025, muncitorii calificați de care România are atâta nevoie. Dascăli motivați vor preda după o curriculă comparabilă cu cea occidentală în acest centru educațional 100% modern, pus GRATUIT la dispoziția elevilor din satele din proximitate și dotat cu toate facilitățile necesare pentru a susține performanța educațională & profesională (cu săli de clasă ‘scoase’ în natură, ateliere de lucru, laboratoare, bibliotecă, sală de spectacole, facilități sportive, amfiteatru în aer liber, spații de relaxare, mini-fermă de animale, cantină, brutărie, spălătorie, livadă, grădină de legume și solar).

Campusul BookLand: viitorul învățământului preuniversitar profesional în sistem dual din mediul rural

BookLand și-a propus astfel să revoluționeze învățământul profesional, implementându-l acolo unde-i șade mai bine - la sat -, derulând programe în sistem dual alături de agenții economici cărora le va pregăti teoretic și practic viitorii angajați, expunându-i pe copiii din mediul rural încă din clasa 0 la cele mai solicitate meserii din județul lor, îndrumându-i să-și descopere vocația și cultivându-le tăria de caracter prin respectul față de educație și muncă.

Învățământul în sistem dual, o alternativă pentru formarea profesională a absolvenților de clasa a VIII-a cu vârsta până la 26 de ani

Sistemul dual se fundamentează pe conceptul parteneriatului public-privat în care operatorul economic identifică nevoia de formare, devenind furnizor de formare profesională în parteneriat cu școala. Astfel, elevul este pregătit din punct de vedere al culturii generale de către unitatea de învățământ, iar operatorul economic îi dezvoltă abilitățile practice, motivația pentru muncă și integrarea în cultura organizațională proprie. În baza contractului de parteneriat între operatorul economic, școală și autorități locale, operatorul – cu sprijinul cadrelor didactice – va realiza selecția elevilor, va actualiza curriculumul și manualele. Și, cel mai important, va asigura cele 2.000 de ore de practică prin care elevul dobândește experiența și abilitățile necesare chiar la viitorul sau loc de muncă. Pentru că, dacă în primul an de învățământ profesional elevii fac 80% teorie și 20% practică, în anul doi vor face 40% teorie și 60% practică, iar în anul trei 25% teorie și 75% practică.

Rezultatele pe care le-am obținut până acum ne-au dovedit că putem face și mai mult pentru copiii noștri. Așadar ce urmează? Vom construi primul Campus Preuniversitar Profesional în sistem Dual de la sat, acolo unde acest sistem poate avea un real impact asupra calității vieții acestor tineri. Pentru că atunci când 25% dintre elevii din mediul rural renunță la educație după absolvirea gimnaziului, vorbim despre consecințe pe termen lung. Acești tineri riscă să se confrunte cu un nivel ridicat de sărăcie; pentru mulți dintre ei soluția este să devină zilieri sau să emigreze. Însă ce diferență poate face acest campus! Aici copiii își vor putea continua studiile în timp ce contribuie financiar în familie, iar după absolvire vor avea un loc de muncă garantat, pentru care se simt pregătiți, rămânând alături de familie și lucrându-și și pământul.” – Mihaela Petrovan, Președinta Asociației BookLand

Campusul BookLand: viitorul învățământului preuniversitar profesional în sistem dual din mediul rural

Prin parteneriatele pe care BookLand le va derula cu operatorii economici din regiune, elevii vor fi selectați și testați în funcție de abilitățile și preferințele exprimate, vor semna contracte de pregătire practică, vor primi burse și, la finalul celor 3 ani de liceu, vor avea locuri de muncă garantate, pentru care vor fi foarte bine pregătiți.

De ce să aleagă o companie să investească în învățământul dual?

Pentru orice angajator, investiția făcută azi în pregătirea, recalificarea sau perfecționarea angajaților pentru a face față cerințelor de mâine este cea mai importantă decizie pe care o poate lua. În 2018, 42% dintre angajatorii din 21 de țări din Uniunea Europeană nu găseau muncitori care să aibă abilitățile și competențele necesare. În 2023, acest procent a crescut la 75%, iar lucrurile stau și mai rău în cazul companiilor care au nevoie de muncitori cu abilități și cunoștințe tehnice, unde deficitul dintre nevoile recrutorului și numărul de candidați pregătiți este și mai mare.

Investiția în învățământul profesional dual presupune reducerea costurilor de recrutare prin formarea de muncitori calificați în sistem dual. În plus, angajatorii își asigură necesarul de forță de muncă calificată pe termen lung, iar muncitorii devin familiarizați cu procedurile și cultura organizațională din cadrul companiei încă din perioada de practică. Ceea ce înseamnă, totodată, o creștere a productivității interne și o reducere a  gradului de mobilitate a resursei umane.

Campusul BookLand: un proiect național

Investiția în construcția Campusului BookLand este estimată la peste 5 milioane EURO și reprezintă pilonul unui demers scalabil, urmând ca experiența și bunele practici dobândite în proiect să fie aplicate pentru a crea o rețea națională, care va include câte un Campus BookLand în fiecare județ din țară.

Campusul BookLand: viitorul învățământului preuniversitar profesional în sistem dual din mediul rural

Toți cei care împărtășesc viziunea BookLand pentru șanse egale la o educație de calitate pentru elevii din mediul rural se pot alătura demersului donând 2 euro lunar printr-un SMS cu textul CONSTRUIM la 8845 sau achiziționând Soricelul BookLand. Persoanele juridice pot opta pentru redirecționarea a 20% din impozitul pe profit/venit, conform Legii Sponsorizării nr. 32/1994 sau Ordinului 1679/2022 prin formularul 177.

De 13 ani BookLand contribuie la sublinierea importanței educației & dezvoltării personale prin Întâlnirile BookLand Evolution, care le facilitează liceenilor cu rezultate excelente la învățătură dialogul cu varii personalități, prin Taberele Coolturale BookLand, care le oferă copiilor un mix de activități educaționale & distractive în mijlocul naturii, dar mai ales prin Renovarea & Dotarea scolilor. „Împreună CONSTRUIM oameni” înseamnă azi sute de companii din mediul privat, autorități locale, profesori-părinți-elevi care, la îndemnul Asociației BookLand, și-au dat mâna pentru a contribui la renovarea și dotarea școlilor de la sat. Reprezentativ pentru România, acest parteneriat public-privat a fost posibil datorită obiectivului comun de a reduce abandonul școlar din mediul rural oferindu-le elevilor șansa la o educație de calitate în clădiri sigure, moderne și prietenoase care oferă o perspectivă pentru o comunitate durabilă. Rezultatul în ultimii 4 ani? 80 de școli rurale renovate & echipate, 15.000 de copii anual care vin cu drag la școală, rezultate mai bune la învățătură și premisele unei vieți împlinite. În 2025 BookLand va inaugura primul Campus Privat Preuniversitar Profesional în sistem Dual din mediul rural, locul în care educația se întâlnește cu dezvoltarea economică sustenabilă, asigurându-le tinerilor locuri de muncă, stabilitate și un nivel de trai mai bun. Mobilizarea exemplară reușită de Asociația BookLand a fost recunoscută printre bunele practici încurajate de Guvernul României în Raportul Național Voluntar al României, prezentat la Forumul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă (New York, 2023). 

viewscnt
Afla mai multe despre
bookland
scoli