După ce pe 25 aprilie a deschis în totalitate activitatea economică și viața socială, inclusiv restaurantele și sălile de fitness, statul american Georgia, cu o populație de 10 milioane locuitori, mai are un aport zilnic de 555 noi cazuri de infecții cu coronavirus, mai puține decât înaintea abandonării izolărilor masive.
O experiență recentă din SUA arată că nu este nevoie de blocarea totală a economiei și de izolări de masă pentru ca epidemia COVID-19 să se aplatizeze. Statul american Georgia a deschis acum 3 săptămâni total viața economico-socială, inclusiv frizeriile, sălile de bowling și de fitness, restaurante, teatre, plaje, iar spitalele au revenit la prestarea integrală a tuturor tipurilor de servicii medicale. De atunci numărul de cazuri noi de infecții cu noul coronavirus nu numai că nu au explodat, dar și-au continuat declinul.
Georgia, cu o populație depășind cu puțin reperul de 10 milioane locuitori, aproape de nivelul unor țări precum Austria și Suedia, mai raportase vineri numai 555 de cazuri noi, față de dinamica ce includea 650 de persoane infectate în fiecare zi la momentul reintrării în normalitate. Numărul de cazuri active a crescut la aproximativ 34.000 de persoane, de la cele cu puțin peste 26.000 de bolnavi de la sfârșitul lunii aprilie, dar totul este departe de evoluția explozivă și exponențială anticipată de pesimiști. Este un succes care infirmă predicțiile pentru catastrofe cu o mulțime de cadavre și arată că blocajele și carantinările de masă nu sunt singura soluție, transmite Fox News.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Guvernatorul republican Brian Kemp al statului Georgia a decis la sfârșitul lunii aprilie redeschiderea totală, în condițiile în care statisticile cu privire la dinamica bolii COVID-19 erau în regres încă de la începutul aceleiași luni și a fost foarte criticat de oponenții săi democrați și o parte semnificativă a mediei americane. El afirma că cineva care vrea să rămână în izolare poate să o facă, dar că el doar deschide oportunitatea pentru cei care vor să-și găsească un loc de muncă sau să-și reia viața normală.
„Nu are niciun sens și nu îmbunătățește economia; pune doar mai mulți locuitori ai statului Georgia la risc”, declara Stacey Abrams, șefa democraților din Camera Reprezentanților din Georgia despre hotărârea privind abandonarea izolărilor masive. La MSNBC decizia a fost caracterizată drept o nebunie, iar un primar al unui oraș din Georgia din partea democraților o numea „nesocotită, periculoasă și ilogică”.
„Marcați această zi în calendare!”, erau avertismentele celor care anticipau pentru Georgia o recrudescență a îmbolnăvirilor. Realizatorul Fox News Tucker Carlson, cu a 2-a cea mai urmărită emisiune de la un post TV de știri american, cu ratinguri triple față de CNN, spune că a marcat ziua. A fost 25 aprilie și de atunci pentru Georgia nu s-a întâmplat nimic de ordin catastrofal.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Parlamentul aprobă legea-cadru pentru starea de alertă. Magazinele din centre comerciale mici vor fi deschise. E prevăzută posibilitatea deschiderii teraselor, dar reapar amenzileDacă ai o vârstă sub 60 de ani, șansa de a muri este de 1 la 1.000 sau poate chiar 1 la 10.000, însă numărul de șomeri și de vieți distruse deja se numără cu milioanele, este comentariul TV care explică și de ce alte 10 state americane au urmat calea Georgiei, iar în cele care nu au mutat în acest sens există presiuni din partea populației.
Statul cu cele mai constante proteste este Michigan, unde guvernatorul democrat Gretchen Whitmer a păstrat măsuri drastice de restricție. Proprietarul unei frizerii a venit să protesteze: „Am 77 de ani și am muncit toată viața; nu am întins mâna după ajutoare sociale și nici măcar nu știu ce sunt acestea. Cineva m-a întrebat de ce nu am cerut tichete de masă gratuite... Nu vreau tichete! Vreau să muncesc!”, a declarat acesta, insistând că nu vrea sprijin guvernamental. De asemenea, etapa de prelungire avută în vedere de statul Michigan depășește punctul de la care mai poate rezista cu afacerea. „Nu mai pot aștepta alte 28 de zile! Americanii trebuie să-și asume responsabilitatea pentru ei înșiși. Guvernul nu este mama mea.”