Bilanț: România - 826 de focare de pestă porcină africană în 190 de localități; aproape 160.000 de porci au fost uciși

Bilanț: România - 826 de focare de pestă porcină africană în 190 de localități; aproape 160.000 de porci au fost uciși
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 sep 2018

Numărul focarelor de pestă porcină africană de pe teritoriul României a ajuns la 826, acestea fiind active în 190 de localități din 11 județe, iar numărul total al porcilor afectați de boală sau uciși a ajuns la aproape 160.000, a anunțat, joi, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

De la data confirmării prezenței virusului, în 31 iulie 2017 în județul Satu-Mare, pesta porcină africană evoluează în două zone geografice. În zona de nord-vest a României, boala evoluează în trei județe - Satu-Mare, Sălaj și Bihor -, iar prezența virusului a fost confirmată în 13 localități. Au fost uciși 1.375 de porci domestici și au fost afectați 15 porci mistreți, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

În zona de sud-est a României, boala a fost confirmată în 177 de localități din județele: Tulcea, Constanța, Brăila, Ialomița, Galați, Călărași, Ilfov și Buzău. Au fost uciși 53.980 de porci domestici din gospodăriile populației, iar în 11 exploatații comerciale de mare capacitate, o exploatație comercială de tip A și în abatorul aparținând unei ferme au fost uciși 104.290 de porci. De asemenea, au fost afectați 31 de porci mistreți.

FOTO Solaris a primit o nouă comandă din Cluj, pentru troleibuze electrice, contract de aproape 30 milioane euro. Primele autobuze electrice, dotate cu wi-fi, au început să fie folosite în România CITEȘTE ȘI FOTO Solaris a primit o nouă comandă din Cluj, pentru troleibuze electrice, contract de aproape 30 milioane euro. Primele autobuze electrice, dotate cu wi-fi, au început să fie folosite în România

Situația evoluției focarelor de PPA se prezintă astfel: în regiunea de nord-vest a României (județul Satu-Mare - șapte focare în gospodăriile populației și 10 cazuri la mistreți; județul Bihor - 28 de focare în gospodăriile populației și un caz la mistreț; județul Sălaj - patru cazuri la mistreți), iar în regiunea de sud-est a României (județul Tulcea - 543 de focare în gospodăriile populației, un focar într-o exploatație comercială de tip A, cinci focare în exploatații comerciale industriale, un focar într-un abator aparținând unei exploatații comerciale și 28 cazuri la mistreți; județul Brăila - 40 de focare în gospodăriile populației și șase în exploatații comerciale; județul Constanța - 62 de focare în gospodăriile populației și un caz la mistreț; județul Ialomița - 102 de focare în gospodăriile populației și două cazuri la mistreți; județul Galați - șase focare în gospodăriile populației; județul Ilfov - șase focare în gospodăriile populației; județul Călărași - 17 focare în gospodăriile populației; județele Buzău - două focare în gospodăriile populației).

Specialiștii veterinari susțin că orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau DSVSA județeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Potrivit datelor ANSVSA, crescătorii de porci afectați de pierderea animalelor din cauza pestei porcine africane (PPA) au primit până în prezent despăgubiri de peste 507.890 lei, însă valoarea dosarelor evaluate depășește 47,6 milioane de lei, respectiv peste 10 milioane de euro.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin și nici tratament. Singurele metode de prevenție eficiente sunt menținerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme și gestionarea rapidă și eficientă a posibilelor focare de boală - raportare, restricții privind mișcarea animalelor, a produselor și subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile și controlul circulației animalelor.

Potrivit autorităților veterinare, pesta porcină africană nu afectează și nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social și din punct de vedere economic. 

viewscnt
Afla mai multe despre
pesta
porci