Avertisment BNR privind conversia creditelor: Două bănci ajung sub pragul minim de solvabilitate, șase bănci ajung sub nivelul prudențial

Avertisment BNR privind conversia creditelor: Două bănci ajung sub pragul minim de solvabilitate, șase bănci ajung sub nivelul prudențial
scris 14 oct 2016

Două bănci vor ajunge cu rata fondurilor proprii totale sub pragul minim reglementat, dacă vor incorpora efectele conversiei creditelor și ale poziției valutare, iar șase bănci vor ajunge cu această rată sub nivelul prudențial impus (inclusiv Pilonul II și amortizoarele specifice), susține Banca Națională, în perspectiva votului care urmează să fie acordat în Parlament pentru conversia creditelor din franci elvețieni în lei la cursul de la data semnării contractelor de împrumut.

Banca centrală nu nominalizează băncile care s-ar afla în această situație.

Urmărește-ne și pe Google News

BNR insistă pentru propunerea Ministerului Finanțelor, și anume negocierea conversiei între bancă și client, acordarea unei garanții de către minister pentru jumătate din suma rămasă la plată și acordarea de către bancă a unui discount la valoarea creditului în funcție de situația debitorului.

Marți, Camera Deputaților și-a suspendat lucrările în plen, din lipsă de cvorum, la sesiunea de vot final în care trebuia să fie supusă votului Legea conversiei creditelor în franci elvețieni. Plenul Camerei adoptase pe articole proiectul de modificare a OUG 50/2010 care introduce prevederi privind conversia creditelor din franci elvețieni în lei la cursul de la data semnării contractelor de împrumut. Plenul a înlăturat un amendament al Comisiilor de raport care impunea un grad de îndatorare de peste 50% din veniturile nete pentru beneficiarii conversiei. Limita de 250.000 de franci elvețieni a fost păstrată. Pentru această săptămână nu este programată o altă ședință a plenului Camerei Deputaților.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
conversia
bnr