Guvernul susține un punct de vedere echilibrat în problema conversiei creditelor contractate în franci elvețieni, care să ia în calcul cazurile sociale și să corecteze eventualele abuzuri ale băncilor, dar situația în care cei care au luat credite în lei, au plătit și plătesc ratele la timp sunt clar defavorizați în față celor care au vocea mai puternică este gravă, afirmă ministrul Economiei, vicepremierul Costin Borc.
"Ieri, toată seară, au avut loc discuții aprinse pe marginea conversiei creditelor luate în CHF. Guvernul susține un punct de vedere echilibrat, care să ia în calcul cazurile sociale și să corecteze eventualele abuzuri ale băncilor, dar care să nu dea un avantaj nemeritat celor care au luat cu bună știință credite în CHF pentru a face afaceri mai bune. Toate cazurile sociale, ale celor care nu pot plăti niște credite pe care le-au luat pentru a avea o locuința ceva mai bună, trebuie rezolvate. Și băncile care au profitat de neștiință sau de lipsa de informare a acestor clienți trebuie să găsească soluții pentru ei. Dar, ceea ce mi se pare grav este că ajungem în situația în care cei care au luat credite în lei, au fost precauți, au plătit și plătesc ratele la timp sunt clar defavorizați în față celor care au vocea mai puternică. Au fost ieri parlamentari care au apreciat poziția Guvernului și au sprijinit-o în discuțiile din comisie. Dar sunt și alți parlamentari, teoretic apropiați de ideile Guvernului, care prin poziția lor, nu fac decât să spună că e mai bine să fii șmecher și cu gură mare, decât corect, muncitor și să respecți regulile", a afirmat Borc.
Camera Deputaților și-a suspendat, astăzi, lucrările în plen, din lipsă de cvorum, la sesiunea de vot final în care trebuia să fie supusă votului Legea conversiei creditelor în franci elvețieni. Plenul Camerei adoptase pe articole proiectul de modificare a OUG 50/2010 care introduce prevederi privind conversia creditelor din franci elvețieni în lei la cursul de la data semnării contractelor de împrumut. Plenul a înlăturat un amendament al Comisiilor de raport care impunea un grad de îndatorare de peste 50% din veniturile nete pentru beneficiarii conversiei. Limita de 250.000 de franci elvețieni a fost păstrată. Pentru această săptămână nu este programată o altă ședință a plenului Camerei Deputaților.
Anterior, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că liberalii ar fi vrut să retrimită la comisii Legea conversiei după ce ar fi primit un document de la premierul Dacian Cioloș prin care este cerută menținerea gradului de îndatorare la 50%.