Armata Română are libere peste 1.000 de posturi de soldați profesioniști în București și în peste 30 de județe, iar salariile pleacă de la 3.000 de lei net. În același timp, au fost scoase la bătaie și peste 800 de posturi pentru rezerviști voluntari.
Ministerul Apărării Naționale face angajări pentru Armata României. Astfel, toți cei care își doresc o carieră militară, de soldat sau gradat profesionist, se pot înscrie în campania de recrutare și selecție, termenul-limită pentru depunerea dosarelor fiind 17 iunie 2022. MApN a anunțat câte posturi sunt disponibile, care sunt criteriile și condițiile de recrutare, probele de selecție, dar și salariul după angajare, arată Adevarul.
Din 1.049 de locuri libere, cele mai multe sunt în Constanța (200) și în București (193), dar restul sunt disponibile în județe ca Alba - 20, Argeș - 15, Bacău - 50, Brașov - 24, Buzău - 16, Brăila - 6, Bistrița-Năsăud - 2, Călărași - 12, Cluj - 23, Covasna - 15, Dâmbovița - 16, Dolj - 45, Giurgiu - 15, Galați -7, Hunedoara - 17, Harghita - 6, Ilfov - 98, Iași - 13, Ialomița - 9, Maramureș - 34, Mureș - 19, Neamț - 5, Olt - 10, Prahova - 11, Sibiu - 23, Satu Mare - 1, Suceava - 2, Timiș - 10, Tulcea - 74, Vrancea - 31, Vâlcea - 1 și Vaslui - 26. Trebuie precizat că cei care candidează pentru aceste posturi trebuie să aibă domiciliul stabil în respectivele unități teritoriale, nefiind admiși cei cu vize de flotant.
Condiții și criterii de recrutare în Armata Română în 2022
Candidații trebuie să aibă cetățenie română, domiciliul stabil în România și să aibă vârsta între 18 ani împliniți, la data începerii programului de instruire, și cel mult 45 de ani împliniți, la data finalizării programului de instruire. În plus, în general, cei care vor un post în MApN trebuie să fi absolvit minimum 10 clase, dar pentru cei care optează pentru profesia de soldat/gradat profesionist în arma „aviație”, specialitatea militară „însoțitor de bord - paramedic” este obligatorie absolvirea învățământului postliceal sau universitar cu licență de specialitate, cu certificat/diplomă de absolvire a instituției de învățământ.
Ce trebuie să faci ca să devii soldat sau gradat profesionist
Într-un prim pas, candidații trebuie să se înscrie până la 17 mai la biroul informare-recrutare din cadrul centrului militar din județul/sectorul de domiciliu, pentru a obține informații privind oferta educațională, condițiile de recrutare, selecție și repartizare, precum și pentru a beneficia de consiliere și îndrumare din partea personalului recrutor; pentru aceasta, fie depun formularul de înscriere (fișa de contact) la sediul biroului informare-recrutare, fie transmit formularul prin e-mail sau prin poștă cu notă de inventar și confirmare de primire, pe adresa biroului informare-recrutare. Apoi, candidații trebuie să se informeze pe site-urile și paginile oficiale de recrutare și ale instituțiilor și unităților de învățământ militar, despre probele de selecție și concursul de admitere și să se pregătească pentru susținerea acestora. Candidații înscriși vor fi planificați pentru evaluarea psihologică, evaluarea pregătirii fizice și interviul de evaluare finală (23.05 - 24.06.2022), iar ulterior, pentru examinarea medicală (6.06 - 1.07.2022).