Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a anunțat că va propune modificarea legislației de intervenție în situații de urgență, astfel încât "să nu te blochezi într-o semnătură", arătând că anumite decizii urgente trebuie să fie luate de comanda acțiunii și nu de comitete, miniștri sau prim-ministru. După exercițiul de intervenție în seismul simulat, din weekend, Arafat spune că una dintre îngrijorările sale este că spitalele din România s-ar putea să nu funcționeze corect în urma unui cutremur, fiind nevoie de unele măsuri.
Perspectivele în sănătate vor fi anunțate la Profit Health.forum, conferință organizată cu sprijinul Asociației Distribuitorilor Europeni de Medicamente adem-romania.ro, care va fi deschisă de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, și va reuni principalii jucători din domeniu.
Detalii pot fi aflate AICI
"Avem niște lucruri care trebuie să le corectăm în proceduri, astfel încât să nu trebuiască la fiecare decizie să convoci un comitet. Acest lucru a fost observat chiar de colegul din Statele Unite, care mi-a zis: Și noi am fost așa, dar am învățat de la dezastrele pe care le-am avut - și Statele Unite, din păcate, au avut destule. A zis că noi am simplificat totul și am clarificat modalitatea asta, astfel încât să nu ajungi să te blochezi într-o semnătură. Să se ia decizia fără să trebuiască să chemi mii de comitete și comisii și subcomisii care să semneze, care în final este o formă de diminuare a responsabilității sau ca cineva să nu își asume o decizie, ce nu e corect în situațiile de dezastre. Așa a fost făcută legislația. S-a împins totul la nivelul cel mai de sus, la nivelul unui ministru, a unui prim-ministru", spune Arafat, citat de Agerpres.
Șeful DSU susține că unele decizii, precum declararea stării de urgență, trebuie luate la cel mai înalt nivel, dar în unele situații evidente comandanții acțiunii ar trebui să ia deciziile după o consultare cu miniștrii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Teama noastră în caz de un cutremur devastator este ca spitalele să nu poată să funcționeze corect chiar dacă n-au căzut, fie din cauza unor anumite resurse, fie ca unele aparate să nu funcționeze. Noi am încercat cu Organizația Mondială a Sănătății și am ținut un seminar cum să-ți pregătești spitalul pentru a face față la cutremur, dar trebuie să fim mult mai atenți la modul în care îl organizăm", a afirmat Arafat în contextul exercițiului Seism 2018.