Sistemul de sănătate din România se confruntă cu probleme cunoscute de mult timp, precum problemele legislative, financiare, de resurse umane sau birocrația, deși a reprezentat, la nivel declarativ, o prioritate pentru toate guvernele ultimilor zeci de ani. Pe termen lung, trebuie promovată prevenția, însă pe termen scurt și mediu statul trebuie să prioritizeze mult mai bine resursele limitate de care dispune, a atenționat Loreta Păun, consilier la Administrația Prezidențială, la Profit Health Forum. Totodată, pacienții și medicii ar trebui să aibă un rol mai important în adoptarea deciziilor, în detrimentul politicienilor și al finanțatorilor.
Conferința este transmisă în direct AICI, cât și la Look TV, fiind organizată cu sprijinul acordat de abbvie, Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente adem-romania.ro, Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România ADRFR, Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România APMGR, High-Tech Systems&Software, Janssen, MedLife și Terapia, cărora le mulțumim pentru participare.
„Subiectele pe care le abordați, deloc facile, reprezintă foarte bine problemele cu care se confruntă sistemul de sănătate din România. Mă refer la probleme legislative, financiare, de resurse umane, la birocrație și așa mai departe. Și cred că ne aflăm într-un cerc vicios, pornind de la subfinanțare, pentru că România alocă cel mai mic procentaj din PIB pentru sănătate. La asta se adaugă și faptul că banii - și așa puțini - sunt cheltuiți ineficient. Subfinanțare înseamnă infrastructură deficitară, condiții precare în spitale, acces redus la medicamente, nemulțumirea personalului medical, nu doar din cauza problemelor salariale, dar și din cauza problemelor pe care le-am enumerat până acum. Toate aceste lucruri se răsfrâng asupra pacientului. Ori pacientul, cel puțin declarativ, se află în centrul preocupărilor politicilor noastre publice”, a spus Loreta Păun.
Reforma în sănătate a fost asumată în ultimele decenii de toate guvernele care s-au succedat, însă problemele sistemului persistă și în prezent, a subliniat consilierul prezidențial. În ce privește legislația, Legea sănătății a fost amânată acum pentru sfârșitul anului 2018.
CITEȘTE ȘI Profit Health Forum: Ministrul Sănătății - Nu ministrul este de vină dacă personalul medical are mâinile murdare, ci conducerea spitalului. Salariile mari pentru medici vor fi confirmate de fluturași la 15 aprilie„O lege a sănătății este necesară. Ni s-a promis pentru sfârșitul anului 2017, iar acum pentru sfârșitul anului 2018. Așteptăm cu interes. Reforma sistemului de sănătate a fost asumată de toate guvernele din ultimele zeci de ani. Este evident că svorbim de o problemă sistemică și nu putem schimba peste noapte”, a declarat reprezentantul Administrației Prezidențiale.
Cum vede Administrația Prezidențială sistemul sanitar pe termen lung
Pe termen lung, strategia sistemului de sănătate ar trebui să se concentreze pe prevenție, ca modalitate de a îmbunătăți starea de sănătate a populației, dar și de a reduce costurile.
„Administrația Prezidențială și-a exprimat foarte clar viziunea privind sistemul de sănătate, iar aceasta este că promovarea prevenției - deoarece numai prevenția poate modifica istoria naturală a bolilor - poate modifica starea de sănătate a bolilor. Asta înseamnă inclusiv economii, scăderea cheltuielilor cu spitalizarea, cu tratamentele necesare în stadii avansate de boală și salvarea vieților”, a spus Loreta Păun.
Potrivit acesteia, prevenția are rezultate pe termen lung și tocmai de aceea trebuie să constituie conceptul de bază pentru dezvoltarea sistemului sanitar românesc.
Dezvoltarea sistemului sanitar pe termen mediu și scurt
„Pe termen scurt și mediu este important să prioritizăm și să facem ceva, pentru că nevoile sunt mari, iar resursele sunt mici. Aici este important, pentru că nevoile sunt mari și resursele sunt mici, să le prioritizăm și să trecem la acțiune. Să facem ceva”, a explicat consilierul prezidențial.
CITEȘTE ȘI Profit Health Forum: Ministrul Sănătății anunță - astăzi ajung în țară primele 1.000 de doze de imunoglobulinăAceasta a prezentat ca exemplu situația României în topurile europene referitoare la sistemul de sănătate. Constant în aceste topuri, Olanda este prezentă pe primele locuri.
„Trebuie să vedem ce putem să facem ca noi să nu mai fim tot timpul ultimii”, a punctat Loreta Păun situația României.
Olanda, afirmă consilierul, deține cheia succesului prin două elemente. Unul dintre acestea este o competiție reală a furnizorilor de asigurări de sănătate. Al doilea ar fi rolul activ al asociațiile pacienților și al asociațiilor profesionale în decizia operativă de la nivelul sistemului sanitar, în dauna politicienilor și a finanțatorilor.
„Deci, cei care fac politicile sunt cei care au cel mai mare interes în sistemul de sănătate, pacienții și medicii”, a spus consilierul prezidențial.