Asociația patronală a agențiilor de turism din România (ANAT) cere de la Guvern măsuri concrete de sprijin, respectiv o schemă de ajutor, reducerea cotei de TVA la 5, chiar și pentru o perioadă de 3 ani, prelungirea acordării voucherelor de vacanță în perioada 2021-2025 către bugetari și acordarea de facilități fiscale pentru companiile private care oferă salariaților vouchere de vacanță, prelungirea proiectului privind munca flexibilă până la 30 iunie 2021 și garantarea voucherelor de valoare emise de către agențiile de turism pentru călătoriile anulate din cauza restricțiilor impuse de pandemie.
De ce anume mai au nevoie firmele în actualul context, cum trebuie calibrat bugetul pentru a funcționa în pandemie, ce soluții rapide de finanțare sunt la îndemână, la ce bănci poți apela și când, ce noi programe sunt pregătite de autorități și cum pot fi folosite eficient cele existente va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro - IMM-urile în criză, pentru care detalii pot fi aflate AICI. Conferința, organizată cu sprijinul UniCredit Bank ca partener principal și ROCA Investments și va fi transmisă în direct pe site-ul profit.ro, pe pagina de facebook Profit.ro, ca și de către postul de televiziune Profit TV
Organizația susține că, în caz contrar, în perioada următoare, vor rezulta falimente ale unor companii de top din economie cu capital autohton, branduri recunoscute, mari angajatori, dar și firme medii, în contextul în care majoritatea măsurilor de sprijin adoptate de Guvern până în prezent au fost, în mare parte, inaplicabile, sau, în cel mai bun caz, prea puțin utile pentru agențiile de turism.
Agențiile nu au putut aplica pentru șomajul tehnic, activitatea lor neputând fi oprită din cauza faptului că aveau deja sejururi aflate în derulare sau în pregătire pentru sezonul de vară 2020, călători aflați în diverse destinații care trebuiau repatriați sau negocieri de purtat cu furnizorii de servicii în vederea recuperării avansurilor achitate pentru călătoriile anulate, întrucât legea obligă agențiile de turism (nu și furnizorii de servicii de pe lanț) să ramburseze banii, fără a face distincție în fața unei situații excepționale.
Marea majoritate a angajaților au fost prezenți la muncă pentru a asigura buna desfășurare a acestor procese, prin urmare șomajul tehnic a fost inaplicabil. Ulterior, măsura sprijinului de 41.5% constituind sume puse la dispoziție de Guvern pentru cheltuielile salariale cu angajații readuși la muncă din șomaj tehnic a fost inaplicabilă pentru majoritatea agențiilor de turism.
De asemenea, programul IMM Invest, destinat susținerii capitalului de lucru și al investițiilor, prevedea în momentul lansării, printre condițiile de accesare, păstrarea numărului de angajați existent până la data de 04.04.2020. "Desigur că toate companiile și-ar fi dorit să își păstreze angajații în care au investit pentru formare și profesionalizare, însă din cauza specificului pieței de călătorii care este în continuare blocată în mare parte și care indică scăderi masive pentru 2020 și în perspectiva următorilor 2 ani, acest lucru a fost imposibil de susținut pentru agențiile de turism cu un număr important de salariați. Pentru ca aplicarea la programe de creditare în acest context să aibă sens din punct de vedere economic, ea trebuia corelată cu masuri solide de reducere a cheltuielilor, cele mai importante fiind cele cu forța de muncă. Această prevedere a fost eliminată abia în luna septembrie.
Nu în ultimul rând, numărul mic de aplicații din partea agențiilor de turism aprobate a confirmat zvonurile apărute cum că băncile sunt reticente în a acorda linii de credit, fie ele și garantate de stat, operatorilor economici care aveau codul CAEN principal de agenție de turism. Considerăm nesustenabilă obligativitatea păstrării numărului de angajați constant, pentru o perioadă de 6 luni după semnarea contractului, fără a se lua în considerație motivul încetării contractului individual de muncă. De exemplu, în cazul unei demisii, agentul economic este obligat să facă o nouă angajare, pentru a nu pierde finanțarea", arată organizația.