Senatorul Florin Cîțu (PNL) a postat pe pagina de facebook trei extrase dintr-un document pe care îl atribuie Băncii Naționale a României și care ar reprezenta o parte din studiul de impact al taxei pe activele bancare prezentat de prim-viceguvernatorul Florin Georgescu șefului PSD Liviu Dragnea. Potrivit informațiilor din extrase, introducerea OUG 114 a dus la reducerea investițiilor în primul trimestru, cu un impact asupra creșterii economice, a crescut prima de risc a României și a pus presiune pe deprecierea leului.
„Aseara Dragnea a primit studiul de impact facut de Florin Georgescu si asumat de BNR. Studiul i-a fost prezentat de autor, care a fost si supervizor al programului de guvernare al PSD. Un om in a carui expertiza si experienta Liviu Dragnea are încredere (…) Am sa va prezint astazi doar o parte din concluzii”, scrie senatorul PNL.
Extrasele prezentate au o pagină cu antetul BNR și ar reprezenta o parte din studiul de impact al efectelor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 realizat de banca centrală – presupus o variantă mai nouă față de cea trimisă Ministerului de Finanțe în luna decembrie.
Într-unul dintre cele trei extrase se arată că măsurile din OUG 114 au dus la reducerea creșterii economice prin canalul bursier. Companiile din energie, telecom și băncile au fost lovite la Bursa de Valori București de taxele sectoriale introduse prin Ordonanță.
„(...) Astfel, măsurile OUG 114/2018 au un efect presupus negativ asupra încrederii firmelor care își reduc activitatea investițională și din cauza creșterii dificultății de acces la surse alternative de finanțare. În acest sens, unul dintre canale a vizat impactul scăderii semnificative a indicelui bursier BET asupra dinamicii PIB real, mediat prin intermediul unei diminuări a activității investiționale (a presupus o reducere a dinamicii trimestriale a FBCF (formării brute de capital fix, n.red.) cu 1,2 puncte procentuale în T1 2019, ceea ce reprezintă un efect de -0,3 puncte procentuale asupra dinamicii PIB real din trimestrul menționat). În plus, această scădere a investițiilor are efecte presupus persistente și pe termen mediu asupra dinamicii PIB potențial. Limitarea investițiilor afectează negativ profitabilitatea, mai ales pentru companiile din domeniul bancar, cel al telecomunicațiilor și cel al producției de energie electrică și gaze naturale”, se arată în extras.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Grupul german Ergo vinde către Eurohold și se retrage din RomâniaTotodată, captura de ecran prezentată de Cîțu mai arată și că BNR ar susține că OUG 114 este responsabilă direct pentru creșterea primei de risc a României și pentru deprecierea leului, moneda națională scăzând cu 2% în ianuarie, evoluție recuperată parțial ulterior.
„Mai mult, caracterul intempestiv al măsurilor aprobate prin OUG 114/2018 au afectat percepția privind riscul suveran al investitorilor, având ca efect o majorare a primei de risc (inclusiv în context regional) și exercitând presiuni de depreciere a leului”, se mai arată în extras.
Un alt extras prezintă patru scenarii cu posibile efecte asupra creșterii economice, însă doar sub forma unui tabel scurt, fără explicații și metodologie.
BNR estima, în decembrie, că taxa pe activele bancare ar aduce aproape toate băncile pe pierdere, având un nivel foarte ridicat. Guvernul a scăzut cotele de impozitare înainte de publicarea OUG 114, dar chiar și așa aceasta rămâne la un nivel de 1,2% anual din active, de trei ori peste media profitabilității sistemului bancar în intervalul 2007-2017. Ulterior, BNR a prezentat Guvernului un studiu de impact actualizat.
Banca centrală a solicitat ca, în primul rând, Guvernul PSD/ALDE să rupă nivelul taxei bancare de indicatorul ROBOR, pentru că acest lucru afectează politica monetară.
Recent, Guvernul a solicitat o amânare de două săptămâni agenției Standard & Poors’s privind publicarea unei noi perspective a ratingului suveran, promițând că va modifica Ordonanța 114.