Banca Națională a României îi răspunde ministrului de finanțe, printr-o declarație a purtătorului de cuvânt, că datele privind rezerva internațională de aur a României sunt publice și auditate, inclusiv cele cu privire la costul custodiei la Banca Anglei. Anterior, ministrul Orlando Teodorivici a declarat că ar fi bine ca Parlamentul să facă o comisie prvind rezerva de aur, să vadă în baza cărui contract a fost plasat în străinătate și cine dispune de acel aur.
Rezerva de aur a ajuns temă de dispută politică, după ce președintele PSD Liviu Dragnea și senatorul PSD Șerban Nicolae au inițiat un proiect de lege prin care BNR ar fi obligată să aducă în țară întreaga rezervă de aur plasată în străinătate – 61,2 tone din cele 103,7 tone deținute de România.
Ministrul de Finanțe a declarat miercuri, la postul Antena 3, că Parlamentul ar trebui să facă o comisie să vadă care sunt costurile de chirie, cine dispune de acel aur și dacă nu cumva acesta este pus gaj de către banca de custodie – adică de către Banca centrală a Angliei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
BNR, prin purtătorul de cuvânt Dan Suciu, spune că informațiile solicitate de Teodorovici sunt disponibile public, atât în rapoartele anuale ale BNR, cât și în luările de poziții ale specialiștilor băncii centrale.
„Este regretabil că ministrul de finanțe pune în discuție statutul rezervei de aur a țării, fără să țină cont de referințele respective, cu toate că ar trebui să știe că garanția oferită de BNR pentru împrumuturile statului român se bazează și pe valoarea rezervei de aur, iar această valoare îi permite diminuarea costurilor de finanțare”, declară Suciu, într-un comunicat de presă.
Suciu mai precizează că România are deschis contul de la Banca Angliei de dinainte de 1990 și că BNR monitorizează atent contul de aur și a efectuat trei acțiuni de verificare a acestuia în 2016, 2017 și 2018, următoarea fiind planificată în a doua parte a acestui an.
„Contul de aur deținut de BNR la Banca Angliei, una dintre cele mai prestigioase și mai sigure bănci centrale din lume, este un cont alocat, respectiv lingourile aflate în custodie pot fi identificate în orice moment, după numărul unic al barei, greutate și titlul de finețe al aurului. Efectuarea de operațiuni printr-un astfel de cont se realizează numai în baza instrucțiunilor transmise de BNR către Banca Angliei, aurul deținut în acest cont neputând fi utilizat de către custode”, adaugă oficialul BNR.
Totodată, BNR a plătit, în 2017, 309.000 de lei pentru custodia aurului, informație disponibilă în raportul anual, mai precizează Suciu, indicând falsitatea declarațiilor unor politicieni. Senatorul PSD Șerban Nicolae a susținut că România ar economisi circa 300.000 de euro prin aducerea aurului în țară, la BNR.
Rezerva de aur a crescut cu 36 de tone după anul 1990, o parte din majorare provenind din conversia stocurilor excedentare de argint de la banca centrală. Între 1999 și 2002, BNR a transferat 46 de tone din rezerva de aur la Londra.
Aurul avea o valoarea de circa 3,9 miliarde de euro la finele lunii februarie, comparativ cu 32,5 miliarde de euro în rezerva valutară – cash și titluri de valoare.
O modificare a statutului BNR, chiar dacă vizează doar modificarea articolelor referitoare la plasamentul aurului, ar necesita avizul Băncii Centrale Europene, potrivit tratatelor UE, mai arată BNR.