Se caută gondolieri. Veneția încearcă să ocupe locurile vacante în profesia care definește orașul

Se caută gondolieri. Veneția încearcă să ocupe locurile vacante în profesia care definește orașul
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 aug 2024

Primăria Veneției a anunțat săptămâna aceasta că este în căutare de noi gondolieri. Cerințele postului includ vârsta de 18 ani sau peste, studii liceale, cunoaștere a înotului și deținerea unui certificat medical care dovedește „o constituție sănătoasă și robustă”.

Dar procesul de aplicare nu este o chestiune simplăm scrie The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Starul NBA Kevin Durant a devenit acționar minoritar al clubului Paris Saint-Germain CITEȘTE ȘI Starul NBA Kevin Durant a devenit acționar minoritar al clubului Paris Saint-Germain
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

În primul rând, gondolierii în devenire trebuie să se înscrie la un curs de formare – Arte del Gondoliere sau Arta Gondolierului. Ei vor fi eligibili pentru aceasta doar dacă dovedesc că pot vâsli sau cel puțin dau semne că au ceea ce este necesar pentru a-și dezvolta abilitățile, scrie News.ro.

„A putea mișca gondola este cel mai important lucru”, a spus Andrea Balbi, președintele asociației de gondolieri din Veneția. „Procesul de preselecție ne ajută să înțelegem acest lucru și apoi încep formarea”.

Procesul de formare este la fel de riguros. Stagiarii trebuie să urmeze 30 de ore de lecții teoretice, timp în care vor învăța echivalentul pe căi navigabile al codului rutier. Acestora le vor fi predate, de asemenea, engleză și franceză și vor învăța despre istoria, arta și cultura Veneției, cu un accent deosebit pe modul în care a fost construit orașul și rutele sale de apă. Apoi ei se vor avea 10 ore de pregătire practică, care implică vâslirea într-o gondolă cu o singură vâslă, sub îndrumarea unui maestru gondolier.

Profesia de gondolier a fost un pilon al Veneției din 1094. Timp de secole, vasele lungi de 11 metri au fost principala formă de transport în oraș, transportând eșaloanele inferioare ale societății, înainte de a deveni o opțiune și pentru aristocrați când modul lor preferat. de transport – cel cu cai – a fost interzis pe străzile înguste în secolul al XIV-lea. În secolul al XVI-lea, în Veneția erau aproximativ 10.000 de gondole.

Astăzi, există doar 433 de gondolieri. Profesia era odinioară exclusiv masculină, dar acum profesia este deschisă oricui este cetățean al UE. Giorgia Boscolo a devenit prima femeie gondolier în 2009, iar astăzi sunt 14 femei.

Cu aproximativ 30 de milioane de vizitatori pe an, gondolierii sunt foarte căutați în Veneția. Dar găsirea de noi recruți înseamnă mai puțin despre a servi unui număr imens de turiști și mai mult despre menținerea profesiei, potrivit lui Balbi.

„Există o schimbare de generație: oamenii se pensionează și trebuie înlocuiți”, a spus el. „Așa că facem cursurile de formare ori de câte ori este nevoie. Oamenii care aplică pentru această meserie o fac pentru că sunt îndrăgostiți de Veneția și sunt convinși că duc mai departe tradițiile gondolei și ale orașului”, a precizat el.

Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice a scăzut CITEȘTE ȘI Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice a scăzut

Gondolierii au luptat adesea pentru a-și păstra profesia intactă. Când Veneția a introdus un serviciu public de autobuze pe apă cu motor în anii 1880, gondolierii au avut prima grevă. Astăzi, gondolierii protestează adesea față de taxiurile pe apă și față de bărcile cu motor, susținând că conducerea lor nesăbuită reprezintă un risc și că produc valuri care zguduie ambarcațiunile mai mici.

Balbi este gondolier de 30 de ani. De-a lungul timpului, el a asistat la creșterea turismului și la nevoile în schimbare ale pasagerilor care se îmbarcă pe barca lui.

„De obicei descoperi că cei tineri vor doar să-și facă selfie-uri”, a spus el. „Familiile sau persoanele de peste 30 de ani sunt cele care manifestă mai multă curiozitate față de oraș și vor să cunoască istoria lui și cum a fost construit”, adaugă el.

Atat de entuziast a fost un grup de chinezi care făceau selfie-uri pe o gondola in decembrie anul trecut, încât  nu au reușit să țină seama de cererea  gondolierului de a se așeza, dezechilibrând nava și căzând peste bord.. Gondolierul, care încercase o manevră dificilă în timp ce naviga cu barca pe sub un pod din apropierea pieței San Marco, a ajuns și el în apă înainte de a se grăbi să-și salveze pasagerii.

Balbi a precizat că cursanții vor fi învățați și cuvinte cheie în limbi non-europene pentru a evita ca astfel de incidente să se repete.

Cursul costă peste 1.000 de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
gondolieri
veneția