Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat o normă prin care, după ce publicarea în Monitorul Oficial și intrarea în vigoare, persoanele fizice care vor să fie agenți de asigurări să nu mai fie obligate să aibă diplomă de Bacalaureat. Practic, instituția a modificat Norma ASF 19/2018 privind distribuția de asigurări care reglementează agenții de asigurări.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
CITEȘTE ȘI Proiectul pentru desființarea ASF și revenirea la fostele CSA, CNVM și CSSPP - respins definitiv"Totodată, obținerea competențelor reprezentate de cunoștințe și abilități din perspectiva pregătirii profesionale ar trebui permisă și acelor adulți care au părăsit sistemul de educație inițială fără școlarizarea de bază sau alte calificări și care doresc să obțină aceste competențe într-o etapă ulterioară a vieții. Astfel, considerăm necesară modificarea cerinței de bază care permite unei persoane să desfășoare activitate de distribuție, prin eliminarea obligației de a deține diplomă de bacalaureat și înlocuirea acesteia cu diploma de absolvire care să ateste finalizarea studiilor liceale și care conferă dreptul de acces în învățământul postliceal și dreptul de susținere a examenului de bacalaureat, conform articolului 77, aliniatul (1) 4 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare", se arată în nota de fundamentare a proiectului de modificare a Normei ASF 19/2018.
CITEȘTE ȘI ASF vrea să știe cât vor încasa românii care cotizează la sistemele de pensii privatePotrivit documentului, persoanele fizice care vor să devină agenți de asigurări vor putea să intermedieze asigurări doar dacă au absolvit liceul și nu vor mai avea nevoie de diploma de Bacalaureat.
Legislația actuală obligă persoanele care intermediază asigurări să dețină diplomă de Bacalaureat.
Potrivit datelor ASF, brokerii de asigurări au intermediat polițe de 5,3 miliarde de lei în primele 9 luni, în creștere cu 12,36% față de septembrie 2018. Astfel, ponderea brokerilor în total piață a ajuns la 65%.
Subscrierile la nivelul pieței s-au situat la 8,1 miliarde de lei în primele nouă luni ale acestui an, cu 9% mai mult față de perioada similară din 2018.