Românii și-au temperat în ultimele trei luni dorința de cumpărare și estimările privind economia, dar se așteaptă în continuare la creșterea rapidă a veniturilor, arată studiul privind climatul de consum în Europa pentru al treilea trimestru din 2016 realizat de GfK, care avertizează că, în ciuda creșterii economice din România, majoritatea copleșitoare a populației își permite să cumpere doar articolele esențiale pentru traiul zilnic.
Comparativ cu sondajul diu iunie, sondajul GfK din septembrie arată o reducere a așteptărilor românilor privind starea economiei, indicatorul coborând cu 3 puncte, la +1, scrie News.ro.
Și indicatorul privind dorința de cumpărare a populației din România a scăzut, cu 1 punct până la +2, printre cele mai mici niveluri în rândul statelor europene în care a fost realizat sondajul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cele mai înalte niveluri ale dorinței de cumpărare erau, în septembrie, în Germania (+53) și Bulgaria (+21).
În schimb, România se situează în topul clasamentului european după așteptările populației legate de creșterea veniturilor, cu un nivel al indicatorului de +21 în septembrie, în creștere cu 2 puncte față de iunie.
La acest capitol, România este depășită doar de Germania (+53), Polonia (+43) și Cehia (+24).
CITEȘTE ȘI VIDEO Atacuri dure în ultima dezbatere televizată dintre Clinton și Trump. Candidatul republican spune că alegerile sunt măsluite și nu promite că va recunoaște victoria contracandidateiTotuși, specialiștii GfK avertizează că România rămâne marcată de salariile foarte mici comparativ cu alte state din Uniunea Europeană.
"Chiar dacă economia României arată înfloritoare în prezent, majoritatea copleșitoare a populației își permite în continuare să cumpere numai articolele esențiale pentru traiul zilnic și nu exclude posibilitatea unui declin economic în următoarele luni", arată GfK, în comunicat.
La nivelul tuturor statelor membre ale UE, climatul de consum a scăzut de la 13,1 puncte la 12,3 puncte din iunie până în septembrie 2016, potrivit studiului.