Reacție Raiffeisen Bank: Investigăm autenticitatea și modul în care au apărut documente interne. Raiffeisen a respectat totdeauna legislația

Reacție Raiffeisen Bank: Investigăm autenticitatea și modul în care au apărut documente interne. Raiffeisen a respectat totdeauna legislația
scris 10 iul 2017

Raiffeisen Bank face precizări cu privire la documentele de corespondență internă circulate în spațiul public și care au ajuns și în posesia Profit.ro.  Banca spune că investighează dacă aceste documente sunt publice și că va lua măsuri dacă se va dovedi că au fost încălcate procedurile interne. În privința modului în care banca a acordat și gestionat creditele în franci elvețieni și nu numai, Raiffeisen spune că a respectat totdeauna legislația și că a luat măsuri pro-active pentru a ușura sarcina debitorilor cu probleme.

Raiffeisen Bank a intrat în piața creditelor în franci elvețieni în 2006 considerând produsul unul profitabil, în condițiile în care se baza pe stabilitatea cursului de schimb, potrivit unor documente scurse din interiorul băncii. Dacă francul s-ar fi apreciat cu mai mult de 15% față de leu, banca ar fi urmat să propună clienților conversia în euro sau lei a creditelor ipotecare, în timp ce se considera acoperită pe riscul de finanțare prin clauza care îi permitea să crească dobânda plătită de clienți.

Urmărește-ne și pe Google News
Raiffeisen Bank plănuia, în 2006, conversia creditelor în CHF la o variație mai mare de 15% a cursului. Riscul de finanțare era acoperit prin creșterea dobânzilor CITEȘTE ȘI Raiffeisen Bank plănuia, în 2006, conversia creditelor în CHF la o variație mai mare de 15% a cursului. Riscul de finanțare era acoperit prin creșterea dobânzilor

Profit.ro a solicitate Raiffeisen Bank o reacție, pe care o publicăm, integral, mai jos:

"Investigăm în primul rând autenticitatea "documentelor" apărute în spațiul public și, în cazul în care unele dintre acestea se dovedesc a fi copii ale unor documente interne autentice, vom investiga modul în care acestea au putut fi sustrase. Ne preocupă securitatea informațiilor gestionate de banca, iar în măsură în care vom avea indicii asupra unor persoane care să fi încălcat procedurile interne, le vom furniza instituțiilor abilitate.

În ceea ce privește discuțiile referitoare la interpretarea conținutului acestor documente, facem următoarele precizări:
- Raiffeisen Bank a respectat întotdeauna legislația aplicabilă contractelor cu toți clienții săi; reamintim că, pe parcursul derulării contractelor de credit cu consumatorii, încheiate din 2006 până în prezent, au intervenit modificări legislative semnificative, în unele cazuri aplicabile inclusiv contractelor în derulare. Astfel, Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianți și consumatori nu avea prevederi care să interzică băncilor utilizarea unor dobânzi variabile (fără obligația utilizării unei anumite formule de calcul), ba chiar începând cu sfârșitul anului 2006 a permis în mod expres o astfel de variație.  Evenimentul care a permis contestarea ulterioară a unor clauze privitoare la dobânda, la nivelul întregului sistem, a fost intrarea în vigoare a OUG 50/2010, cu aplicare la toate creditele, inclusiv cele aflate în derulare la acel moment.

- În momentul în care oricare dintre aceste prevederi legislative a intrat în vigoare, contractele au fost adaptate corespunzător;

- Începând din anul 2009, după ce criză piețelor financiare și-a produs efectele, inclusiv prin creșterea drastică a costului finanțării pentru instituțiile financiare, acest fapt nu avea cum să nu se reflecte, cel puțin parțial, în costurile creditelor cu dobânda variabilă, indiferent de moneda în care au fost acordate;

- În același timp, am propus în mod pro-activ, începând din 2009, o serie de măsuri de ușurare a poverii financiare pentru clienții aflați în dificultate de a rambursa creditele, chiar dacă această a însemnat costuri suplimentare de capital și diminuarea veniturilor băncii;

- Portofoliul de credite în CHF nu a reprezentat și nu reprezintă o cifra semnificativă în bilanțul băncii; din totalul creditelor acordate clienților noștri persoane fizice, cele în moneda CHF reprezintă 9%. Numărul acestor credite era de aproximativ 7.700 în 2015, astăzi mai sunt  circa 5.700, dintre care circa 40% au fost restructurate cel puțin o dată. Diferența o reprezintă credite rambursate între timp de către clienți, respectiv credite convertite în lei, pe baza soluțiilor oferite de către banca și acceptate de clienți că fiind avantajoase pentru ei.

- Mesajul nostru pentru clienții cu credite în CHF sau orice altă moneda este același că întotdeauna: dacă au orice solicitare sau problema legată de derularea unui contract de credit, suntem aici pentru ei."

Profit.ro a adresat următoarele întrebări instituției de credit:

"A fost aplicată strategia de monitorizare și conversie a creditelor în CHF la o variație mai mare de 15% a cursului? Dacă nu, de ce? Dacă da, cu ce rezultate și în ce moment (având în vedere că RON/CHF a depășit 2,6 la finele lui 2008)?

LIBOR CHF 1M a crescut de la 1,42% în august 2006 la 2% în decembrie și la 2,2% în mai 2007, deci un avans de 0,8 pp la momentul creșterii dobânzilor. Apoi, LIBOR a avut un vârf de 3% în toamna lui 2008, după care în octombrie-decembrie 2008 a scăzut spre 0%, și chiar sub 0% ulterior.

În condițiile scăderii dobânzii LIBOR, a ajustat RBRO în jos dobânzile clienților, în noile condiții ale pieței financiare? Mă refer aici la perioada de până la implementarea OUG 50/2010, care a impus utilizarea referințelor de piață."

viewscnt
Afla mai multe despre
raiffeisen bank
documente raiffeisen
credite in franci elvetieni