Puiu Popoviciu, aflat la Londra, contestă decizia de condamnare la șapte ani de închisoare

Puiu Popoviciu, aflat la Londra, contestă decizia de condamnare la șapte ani de închisoare
scris 6 sep 2017

Omul de afaceri Puiu Popoviciu, condamnat definitiv la șapte ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa și care în prezent se află sub supraveghere judiciară la Londra, a depus o contestație în anulare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Puiu Popoviciu a depus contestația în anulare - o cale extraordinară de atac - în 30 august, având termen de judecare data de 20 octombrie, la Înalta Curte de Casație și Justiție, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Împotriva hotărârilor penale definitive se poate face Contestație în anulare împotriva unei hotărâri penale definitive se poate face în următoarele cazuri: când judecata în apel a avut loc fără citarea legală a unei părți sau când, deși legal citată, a fost în imposibilitate de a se prezenta și de a înștiința instanța despre această imposibilitate sau când inculpatul a fost condamnat, deși existau probe cu privire la o cauză de încetare a procesului penal, potrivit noului Cod de procedură penală.

Inițiativă PNL: Salariații din mediul privat să poată primi al 13-lea și al 14-lea salariu CITEȘTE ȘI Inițiativă PNL: Salariații din mediul privat să poată primi al 13-lea și al 14-lea salariu

Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv, în 2 august, la șapte ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită în dosarul Ferma Băneasa, vizând fapte legate de tranzacționarea la un preț subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) București, prin care s-au produs prejudicii de peste 335 de milioane de lei statului și aproape 620 de milioane de lei USAMV. Întrucât nu s-a prezentat la Poliție și nici nu a fost găsit de anchetatori pentru executarea pedepsei, Popoviciu a fost dat în urmărire internațională.

El a fost reținut la Londra în 14 august, după ce s-a prezentat împreună cu un avocat la Poliția londoneză, care l-a citat la adresa furnizată de către polițiștii români, după ce aceștia îl localizaseră pe omul de afaceri. Ulterior, el a fost pus în libertate în schimbul unei cauțiuni de 200.000 de lire sterline, fiind obligat să poarte o brățară electronică de supraveghere. De asemenea, el este obligat să se prezinte 3 zile pe săptămână la secția de poliție din Londra.

În 17 august, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că magistrații Curții de Apel București au trimis autorităților judiciare din Anglia mandatul european de arestare pe numele lui Puiu Popoviciu, ceea ce înseamnă că acestea au fost sesizate și vor decide în consecință.

Ministrul Justiției spunea că trebuie să privim cu prudență gestul lui Popoviciu de a se pune la dispoziția autorităților judiciare londoneze și că trebuie văzut care este scopul. "Dacă scopul ar fi fost acela de a fi predat autorităților judiciare române, el putea putea urca în avion să vină acasă sau putea merge la Ambasada României să se pună la dispoziția autorităților judiciare române și să intre sub puterea mandatului de arestare. Acum știm că nu a făcut asta și am văzut că scopul era acela de a rămâne sub protecția autorităților judiciare engleze. Sigur, Anglia e țară membră a Uniunii Europene, avem decizia cadru, avem legea 302 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală și aici devin incidente prevederile privind punerea în aplicare a mandatului european de arestare", afirma Tudorel Toader.

Puiu Popoviciu este reprezentat de avocatul Louis Freeh, fost șef al FBI, care în 9 august a transmis un comunicat de presă în care se declara "profund dezamăgit" de decizia ICCJ în cazul clientului său, apreciind că sentința nu este susținută nici de fapte și nici de legislație.

viewscnt
Afla mai multe despre
puiu popoviciu
inchisoare