Cardul de sănătate, care urmează să fie comasat cu noul buletin electronic, nu va dispărea imediat, ci va circula în paralel cu noua forma de identitate, sistemul informatic actual al cardului de sănătate urmând să fie utilizat în continuare.
"Această comasare era prevăzută încă din Legea 95/ 2006 și nu înseamnă că efortul financiar care s-a făcut și care a fost în mare parte din bani europeni, pentru funcționarea cardului de sănătate, va fi abandonat. Sistemul informatic va fi același, doar bucățica aceea de plastic se schimbă, iar comasarea nu se va face dintr-odată, ci se va face într-un timp destul de lung, deci vor circula în paralel ambele documente", a anunțat la PROFIT Health. forum purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Augustus Costache.
Potrivit acestuia, pentru sistemul cardului de sănătate au fost cheltuite 20 de milioane de lei, iar avantajele comasării cardului cu buletinul sunt din perspectiva documentelor eliberate și a costurilor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cărțile de identitate vor fi schimbate cu cărți electronice, care pot fi eliberate de la naștere, la solicitarea părinților, acestea urmând să aibă valabilitate doi ani, patru ani sau zece ani, în funcție de vârsta titularului. După introducerea cărții electronice de identitate nu va mai fi folosit cardul de sănătate, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne.
Conform proiectului de lege, cartea electronica de identitate permite titularului autentificarea în sistemul informatic al asigurărilor sociale de sănătate, pentru a beneficia de servicii medicale. Cartea electronică de identitate va asigura și funcționalitatea cardului de sănătate, care nu va mai fi folosit de la momentul eliberării noului document de identitate.
Persoanele care, din motive religioase sau de conștiință, refuză cartea electronică de identitate, vor putea obține o carte de identitate simplă.
Folosirea cardului național de sănătate este obligatorie din 1 septembrie 2015, fără prezentarea acestuia la medicul de familie sau la spital neputând fi acordate servicii medicale sau medicamente decât pentru cazurile de urgență.
Potrivit Legii sănătății, cardul național de sănătate trebuia să fie introdus până la începutul anului 2008, dar a fost amânat de mai multe ori, până în 2015.
Conferința este organizată cu sprijinul Farmexpert, ADRFR, High Tech Systems & Software, Spitalul Monza și Terapia, cărora le mulțumim pentru participare