Președintele evenezuelean Nicolas Maduro a amenințat sâmbătă, într-un discurs rostit la Caracas, ca va confisca fabricile care și-au oprit producția și că îi va închide pe patronii lor, relatează BBC News.
Liderul a subliniat că țara trebuie să își reia producția, pentru a putea contracara criza economică profundă.
Amenințarea vine după ce cea mai mare companie alimentară din țară, Polar Group, a oprit producția de bere și a acuzat Guvernul că o împiedică să importe orz, potrivit News.ro
Proprietarul grupului, miliardarul Lorenzo Mendoza, este un critic vehement al președintelui Maduro.
“Trebuie să luăm toate măsurile pentru a recupera capacitatea de producție, paralizată de burghezie”, a spus președintele la Caracas.
“Oricine vrea să o oprească pentru a sabota țara ar trebui să plece, iar cei care o fac trebuie să fie încătușați și trimiși la PGV (Penitenciarul General Venezuelean – n.r.)”, a adăugat el.
“Vom spune imperialismului și dreptei internaționale că oamenii sunt prezenți, cu instrumentele agricole într-o mână și cu arma în alta (...), pentru a apăra acest pământ sacru”, a precizat Maduro.
De asemenea, el a anunțat că, în weekendul viitor, vor avea loc exerciții militare pentru a contracara “amenințările externe”.
CITEȘTE ȘI Impozit zero pentru cei care își vând casele la prețuri mai mici decât le-au cumpărat, TVA de 9% pentru electricitate, gaze, căldură - proiectÎn aceste condiții, opoziția a strâns 1,8 milioane de semnături pentru organizarea unui referendum în vederea demiterii lui Maduro. Comisia Electorală Națională nu le-a verificat deocamdată, deși procesul ar fi trebuit să se încheie în urmă cu opt zile.
Activiștii de opoziție se plâng că autoritățile nu îi lasă să treacă la următoarea etapă, când trebuie să mai strângă patru milioane de semnături.
Maduro a decretat vineri stare de urgență timp de 60 de zile, invocând presupuse comploturi în țara membră OPEC, dar și în Statele Unite, pentru îndepărtarea de la putere a guvernului său.
Venezuela are cele mai mari rezerve de petrol din lume, dar economia sa a fost afectată grav de scăderea prețului țițeiului în lume. Economia sa s-a contractat cu 5,7% anul trecut, iar rata inflației este estimată la peste 180%.
Oamenii se confruntă cu o penurie serveră de mâncare, medicamente și bunuri de bază, iar Maduro susține că de vină sunt proprietarii de afaceri și războiul economic purtat de Statele Unite împotriva guvernului său.
Populația este nevoită să stea ore la rând la cozi în fiecare săptămână pentru a putea cumpăra produse de bază. În plus, energia electrică și apa au fost raționalizate.
Venezuela a fost, ani la rând, cea mai dezvoltată țară din America Latină și a avut una dintre cele mai mari rate de consum.
28 noiembrie - Profit Financial.forum