Mehedinți: Cei doi foști directori ai RAAN, suspectați că au delapidat regia cu 23,5 milioane lei, puși sub control judiciar

Mehedinți: Cei doi foști directori ai RAAN, suspectați că au delapidat regia cu 23,5 milioane lei, puși sub control judiciar
scris 15 mai 2016

Cei doi foști directori de la RAAN Drobeta Turnu Severin și un fost șef de la Sucursala Romag Termo, reținuți în dosarul privind delapidarea regiei cu peste 23,5 milioane de lei în beneficiul SC Confort Timișoara a omului de afaceri Georgică Cornu, au fost puși sub control judiciar de Tribunalul Mehedinți.

Magistrații Tribunalului Mehedinți au respins, duminică, propunerile procurorilor DIICOT de arestare preventivă a lui Cătălin Adrian Olaru, fost director general al RAAN, a lui Gheorghe Dulcea, fost director economic al regiei, și a lui Gheorghe Silviu Constantin, fost director economic la Sucursala Romag Termo, ei fiind puși sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, potrivit News.ro.

Cei trei au interdicția de a părăsi țara și de a lua legătura cu martorii din dosar, între care și omul de afaceri Georgică Cornu.

Decizia instanței nu este definitivă și poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunțare.

Sâmbătă, procurorii DIICOT Mehedinți au dispus reținerea pentru 24 de ore a lui Cătălin Adrian Olaru, Gheorghe Dulcea și Gheorghe Silviu Constantin și au formulat propuneri de arestare pe numele celor trei.

Olaru și Dulcea sunt acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în formă continuată, iar Constantin de constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată și complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în formă continuată.

Ministerul Finanțelor propune pedeapsa cu închisoarea de la patru ani pentru manipulare pe piața de capital, în cazul persoanelor fizice CITEȘTE ȘI Ministerul Finanțelor propune pedeapsa cu închisoarea de la patru ani pentru manipulare pe piața de capital, în cazul persoanelor fizice

Cel de-al patrulea suspect în acest caz, omul de afaceri Nicu Lucian Caraiman, este cercetat în libertate, fiind acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, instigare la delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată și instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în formă continuată.

Cei patru au fost ridicați, vineri, de procurorii DIICOT, în urma mai multor percheziții făcute în județul Timiș, și duși la audieri.

Procurorii  DIICOT - Biroul Teritorial Mehedinți au făcut, vineri, patru percheziții în județul Timiș, pentru destructurarea unui  grup infracțional organizat specializat în delapidare cu consecințe deosebit de grave și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2009-2012, Cătălin Adrian Olaru, în calitate de director general al Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN) Drobeta Turnu Severin, Gheorghe Dulcea, la data faptelor director al Direcției economico-financiară a RAAN, la instigarea lui Nicu Lucian Caraiman și cu complicitatea lui Gheorghe Silviu Constantin, au delapidat suma de 23.559.879,16 lei în beneficiul SC Confort SA Timișoara, bani ce  reprezentau garanția de bună execuție a lucrărilor prevăzute în cadrul unui contract.

Conform contractului respectiv, SC Confort SA Timișoara se angaja să furnizeze, să monteze și să pună în funcțiune o instalație de evacuare "în slam dens" pentru Sucursala Romag-Termo într-un termen de trei ani de la încheierea contractului.

”În conformitate cu dispozițiile din contract, furnizorul se obliga să constituie o garanție de bună execuție a contractului în cuantum de 10% din valoarea contractului, prin rețineri succesive din plata cuvenită pentru facturile parțiale. Garanția se restituia într-un procent de 70% în termen de 14 zile de la semnarea procesului-verbal de recepție, iar diferența de 30% la expirarea perioadei de garanție”, arăta DIICOT.

Protecția Consumatorilor ar putea da amenzi uriașe firmelor - proiect CITEȘTE ȘI Protecția Consumatorilor ar putea da amenzi uriașe firmelor - proiect

Contractul  încheiat între RAAN Drobeta Turnu Severin și SC Confort SA Timișoara a avut termen de execuție luna mai 2012, însă nici până în prezent acesta nu a fost finalizat și nu a fost încheiat procesul- verbal de recepție la punerea în funcțiune.

Potrivit procurorilor, Cătălin Adrian Olaru și Gheorghe Dulcea nu au respectat clauzele contractuale și au dispus plata majorității sumelor de bani reținute succesiv drept garanție de bună execuție, în total 23.559.879,16 lei,  către SC Confort SA Timișoara, unele plăți fiind mascate drept contravaloare factură de execuție.

”În contul comunicat de către  SC Confort SA Timișoara, drept cont de virare a garanției de bună execuție, a fost virată doar suma  de 2,5 milioane lei în timp ce suma de 23.559.879,16 lei a fost virată în conturile curente ale SC Confort SA Timișoara”, mai arăta DIICOT.

Omul de afaceri Nicu Lucian Caraiman a fost asociat al lui Georgică Cornu într-una dintre firmele din grupul Confort.

Firma SC Confort SA Timișoara face parte din grupul de firme Confort al omului de afaceri Georgică Cornu.

 
Urmărește-ne și pe Google News

 

viewscnt
Afla mai multe despre
directori
control judiciar