Președintele Klaus Iohannis va merge miercuri la Bruxelles, urmând să aibă întâlniri cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, iar pe agenda discuțiilor se află inclusiv modificările la legile justiției.
Conform unui comunicat al Administrației prezidențiale, vizita președintelui României la Bruxelles are loc în urma invitației care i-a fost adresată, în luna decembrie 2017, de către președintele Comisiei Europene. După întrevederea cu Jean-Claude Juncker, Klaus Iohannis se va întâlni cu membrii Colegiului Comisiei, scrie News.ro.
Cu acest prilej, vor fi abordate subiecte legate de pregătirea Președinției române a Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019, precum și teme de actualitate ale agendei europene vizând, în principal, procesul de consolidare a Uniunii Europene. Pe agendă se vor afla și negocierile privind noul cadru financiar al UE post-2020, aprofundarea Uniunii Economice și Monetare, securitatea externă și internă a Uniunii și aspecte legate de relațiile externe ale Uniunii, cu accent pe procesul de extindere și vecinătatea estică.
Conform sursei citate, ”va fi discutată situația din România referitoare la modificările aduse cadrului legislativ privind sistemul judiciar și lupta împotriva corupției”.
CITEȘTE ȘI Numărul românilor care apelează la soluționarea alternativă a litigiilor cu băncile a crescut anul trecut, dar rămâne insignifiant față de cei care merg la proces. Top-ul reclamatiilor”Președintele Klaus Iohannis va sublinia, în cadrul întâlnirilor, angajamentul ferm al României de a contribui la consolidarea proiectului european, precum și atașamentul țării noastre la principiile și valorile pe care se bazează Uniunea. De asemenea, va arăta că Președinția României a Consiliului UE va avea o abordare echilibrată și obiectivă, în interesul Uniunii și al statelor membre, care să contribuie la avansarea procesului de integrare europeană”, arăta Administrația prezidențială.
Totodată, președintele României se va întâlni și cu Președintele Consiliului European, Donald Tusk. Agenda reuniunii informale a Consiliului European din 23 februarie, respectiv negocierile privind viitorul buget al Uniunii Europene post 2020 și aspecte instituționale vor fi principalele subiecte abordate de cei doi înalți oficiali.
La finalul vizitei la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis va avea o întrevedere cu Joseph Daul, președintele Partidului Popular European.
Președintele și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker și Frans Timmermans, au dat publicității, în urmă cu o săptămână, o declarație comună în care își exprimă îngrijorarea față de evoluțiile recente din România și subliniază că CE avertizează din nou cu privire la pericolul regresării și va analiza în detaliu modificările finale aduse legilor justiției.
”Urmărim cu îngrijorare evoluțiile recente din România. Independența sistemului judiciar românesc și capacitatea sa de a combate în mod eficace corupția constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene”, se arată în declarație.
Juncker și Timmermans amintesc că o condiție esențială pentru a putea renunța treptat la mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) este ca progresele realizate până acum în cadrul acestuia să fie ireversibile.
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a acuzat Reprezentanța Comisiei Europene în România că a transmis la Bruxelles informații false. "Minciună dusă picătură cu picătură și de aici, din țară și de la Bruxelles și de către europarlamentari, dar și de către funcționari de acolo", a declarat Liviu Dragnea, luni seară, la Antena 3.
Liderul PSD a spus că speră că atunci când va merge la Bruxelles președintele Klaus Iohannis va discuta cu Jean Claude Junker despre "modul în care se iau informații din România": "Aici este vorba de România și, dincolo de PSD, de coaliția PSD-ALDE, e o chestiune importantă și pentru președintele României, care sper că va merge la Bruxelles să discute ori în plen, ori în privat cu președintele Junker despre tipul ăsta și modul în care se iau informații din România. Pentru că noi dorim ca informațiile din România să fie cele reale".