Acțiunile bancare se depreciază cu peste 4-5% după primele 2 ore de tranzacționare, în continuarea tendinței pronunțat descedente de ieri. Piața reacționează la declarațiile de ostilitate ale premierului Tudose împotriva băncilor, la publicarea raportului ANPC și la măsurile de limitare a deducerii cheltuielilor pentru creanțele înstrăinate.
„Efectul Terente” continuă la bursă. După declarația primului ministru Mihai Tudose care a asemănat băncile cu faimosul bandit din Brăila interbelică, acțiunile bancare continuă să fie aruncate în piață, investitorii semnalând nemulțumirea față de ostilitatea cu care guvernanții privesc sectorul financiar. După ce și ieri au pierdut peste 3%, titlurile Băncii Transilvania (TLV) și a BRD Groupe Societe Generale (BRD) se depreciază cu 4-5%, investitorii având de înglobat și știrea potrivit căreia Executivul a limitat la 30% deducerile cheltuielilor din înstrăinările de creanțe.
Introducerea de taxe noi, majorarea celor existente, cum ar fi acciza la combustibil, precum și alte surprize neplăcute, precum eliminarea din ordonanța aprobată miercuri a paragrafului care stabilea că dividendele nu vor mai fi impozitate de anul următor, creează nesiguranță în piață, iar unii investitori aleg să vândă sau să amâne eventuale achiziții.
În timp ce acțiunile băncilor sunt afectate mai puternic, declinul a fost generalizat joi, cu scăderi în jur de 2% pentru indicii BET și BET Plus.
"Motivele cred că trebuie căutate în deciziile luate de Guvern. Ieri am avut scăderi pe sectorul bancar, după informația cu taxa pe active. Azi sistemul bancar a continuat scăderea. Probabil valul negativ a cuprins și restul pieței. Și, bineînțeles, are legătură cu deciziile Guvernului cu impact asupra emitenților privați. Sunt surprize neplăcute care afectează care afectează piața. Guvernul ia măsuri de introducere de noi taxe și creează neîncredere", a declarat pentru Profit.ro Marcel Murgoci, director de tranzacționare la SSIF Estinvest Focșani.
Este un picaj pe volume, acțiunile bancare fiind cele mai tranzacționate în primele 2 ore de tranzacționare. Titlurile Băncii Transilvania scădeau cu 5,27% cu puțin după prânz, până la prețul de 2,2450 lei/acțiune, pe transferuri de peste 14 milioane lei, conform platformei de tranzacționare a IFB Finwest.
Cotația este deja cu 11,96% sub prețul de 2,5500 lei/acțiune, cel mai ridicat nivel după data de înregistrare pentru repartizarea câștigurilor instituției de credit aferente anului trecut.
CITEȘTE ȘI Statul împarte pâine și circ în arena bancară. Ave, Tudose, morituri te salutant!Al 2-lea rulaj al zilei, de 3,38 milioane lei, îl au titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD), care au coborât cu 4,33%, până la prețul de 12,80 lei/acțiune. Cotația este deja mai aproape de ultima valoare de tranzacționare a anului trecut, de 11,88 lei/acțiune, decât de maximul la închidere de 14,22 lei/acțiune, consemnat la începutul acestei luni. De atunci, corecția este de 9,98%.
Primul ministru Tudose și-a expus marți seara într-o emisiune televizată experiența sa personală cu o bancă, unde 500 de dolari i s-au evaporat din cont. “Iertați-mă, dar Terente era copil pe lângă voi! Chiar era băiat bun…”, a fost reacția premierului care acum refuză să-și țină banii pe card.
În ședința de Guvern de ieri, Tudose i-a cerut președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) să publice raportului instituției privind sectorul bancar. Conform acestuia, băncile și instituțiile de creditare nebancare au fost sancționate în 2016 și 2017 cu 2,5 milioane lei și au fost obligate să returneze clienților 3,7 milioane lei.