Guvernul a semnat cu Raytheon memorandumul pentru achiziția rachetelor Patriot. Firma americană estimează încasări de 2 miliarde de dolari

Guvernul a semnat cu Raytheon memorandumul pentru achiziția rachetelor Patriot. Firma americană estimează încasări de 2 miliarde de dolari
scris 18 oct 2017

Ministerul Economiei, prin S.C. Aerostar S.A., și compania americană Raytheon International Defence System, au semnat, miercuri, în prezența premierului Mihai Tudose, memorandumul de înțelegere privind achizițonarea sistemului defensiv de rachete Patriot către România, inclusiv suport tehnic și echipamente, costul estimativ fiind de circa 2 miliarde de dolari.

Reprezentanții celor două companii semnatare au fost președintele, director general S.C. Aerostar S.A., Grigore Filip, respectiv, președintele Raytheon International Defence System, William Schmieder. 

Urmărește-ne și pe Google News

Documentul prevede transferul de tehnologie și asistența tehnică necesară pentru modernizarea și retehnologizarea echipamentelor existente, precum și asigurarea suportului tehnic specific pentru sistemele de rachetă Patriot. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Semnarea memorandumului permite astfel lansarea efectivă, în cursul acestui an, a procedurilor pentru achiziționarea primului sistem Patriot din dotarea Armatei României.

Sondaj CDR: 98% dintre companii consideră că plata defalcată a TVA nu este folositoare economiei CITEȘTE ȘI Sondaj CDR: 98% dintre companii consideră că plata defalcată a TVA nu este folositoare economiei

Gigantul american din industria militară Raytheon estimează că valoarea totală a contractului prin care va furniza statului român rachete Patriot va fi de ordinul a circa 2 miliarde de dolari și că acordul dintre Administrația de la Washington și Guvernul de la București pentru prima tranșă din contract, în valoare de mai multe sute de milioane de dolari, va fi semnat către finalul acestui an.

Estimările au fost făcute de CEO-ul și președintele Consiliului de Administrație al Raytheon, Thomas Kennedy, într-o teleconferință cu analiștii financiari, prilejuită de publicarea rezultatelor financiare ale companiei pe al doilea trimestru al anului.

"Vorbind despre Europa, facem progrese în privința mai multor oportunități de mari dimensiuni de vânzări de rachete Patriot, inclusiv în Polonia și România. Recent anunțata oportunitate din România continuă să meargă înainte și, cel mai probabil, va avea mai multe tranșe. Ne așteptăm ca prima scrisoare de ofertare și acceptare (Letter of Offer and Acceptance - LOA) să fie semnată de Guvernele Statelor Unite și României către finalul acestui an, pentru mai multe sute de milioane de dolari, și ca valoarea totală a contractului să fie, ca ordin de mărime, în jur de 2 miliarde de dolari", le-a spus șeful Raytheon analiștilor financiari.

Publicația Motley Fool a estimat recent că Raytheon ar putea obține un profit de aproape 500 milioane dolari de pe urma contractului de livrare de rachete Patriot statului român.

Guvernul merge tot pe mâna sindicatului Morgan Stanley-Raiffeisen Capital pentru listarea Hidroelectrica. Consorțiul a fost angajat în urmă cu aproape 4 ani, după ce a învins mari concurenți CITEȘTE ȘI Guvernul merge tot pe mâna sindicatului Morgan Stanley-Raiffeisen Capital pentru listarea Hidroelectrica. Consorțiul a fost angajat în urmă cu aproape 4 ani, după ce a învins mari concurenți

Pe 11 iulie, Departamentul de Stat al SUA a anunțat că a aprobat posibila vânzare a sistemului defensiv de rachete Patriot către România, inclusiv suport tehnic și echipamente, costul estimativ fiind de 3,9 miliarde de dolari. Congresul SUA a fost notificat în legătură cu această posibilă tranzacție în data de 10 iulie.

Defense Security Cooperation Agency a anunțat că Guvernul României a solicitat vânzarea a șapte sisteme Patriot, în solicitare fiind incluse, printre altele, echipamentul de comunicații, instrumente și echipamente de testare, echipamente de suport, generatoare, documentație tehnică, echipamente de antrenament, piese de schimb, instruirea personalului, servicii de suport tehnic și logistic, valoarea totală a programului fiind de 3,9 miliarde de dolari.

Principalii contractori vor fi Raytheon Corporation din Andover, Massachusetts, și Lockheed-Martin din Dallas, Texas. 

 

Pentru implementarea acestui acord va fi necesar ca aproximativ 30 de reprezentanți ai Guvernului SUA și 40 de reprezentanți ai contractorilor să se deplaseze în România, pentru instalarea echipamentelor, verificarea sistemului, instruire și suport tehnic și logistic.

Microsoft anunță disponibilitatea celui de-al patrulea update major pentru Windows 10. Cum poate fi instalat mai repede CITEȘTE ȘI Microsoft anunță disponibilitatea celui de-al patrulea update major pentru Windows 10. Cum poate fi instalat mai repede

"Această vânzare va consolida obiectivele de politică externă și de securitate națională ale SUA contribuind la îmbunătățirea securității unui aliat NATO care a fost și continuă să fie o forță importantă pentru stabilitatea politică și progresul econonomic în Europa. Această vânzare va veni în sprijinul nevoii României de a avea propriul sistem de autoapărare și va susține obiectivele de apărare ale NATO", menționează Defense Security Cooperation Agency.

Instituția precizează că România va utiliza sistemul de rachete Patriot pentru a întări apărarea propriul teritoriu și a preveni amenințările regionale.

"Această achiziție va crește capacitățile de apărare ale armatei României împotriva agresiunilor și va proteja aliații NATO care adesea se antrenează și operează pe teritoriul României. România nu ar trebui să întâmpine dificultăți în a integra acest sistem cu forțele sale armate", notează agenția, dând asigurări că nu va fi afectat echilibrul militar în regiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
raytheon
rachete patriot
sua. guvern
departamentul de stat
pentagonul
rusia
ambasadorul rusiei
baza de la deveselu