Potențialii creditori ai Forte Asigurări pot solicita Fondului de Grantare a Asiguraților (FGA) plata sumelor cuvenite în urma polițelor deținute, a anunțat instituția.
“FGA a luat act de publicarea în Monitorul Oficial a Deciziei ASF 1.332/05.07.2016 privind stabilirea stării de insolvență, declanșarea procedurii falimentului și retragerea autorizației de funcționare a Forte Asigurări. De la această dată, creditorii de asigurări ai Forte Asigurări pot solicita FGA plata sumelor cuvenite”, se arată într-un comunicat al FGA.
Potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) remise la solicitarea Profit.ro, în prima parte a anului, instituția a primit circa 250 de petiții prin care asigurații Forte Asigurări reclamau faptul că societatea întârzie plata despăgubirilor în baza polițelor deținute.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În termen de 30 de zile de la publicării în Monitorul Oficial a deciziei privind falimentul, Forte Asigurări este obligată să predea FGA evidența contractelor de asigurare în vigoare, evidența completă a dosarelor de daună și evidențele tehnico – operative și contabile aferente contractelor și dosarelor.
FGA va desemna în termen de 30 de zile o comisie specială, formată din proprii specialiști, în vederea aprobării sumelor solicitate la plată din disponibilitățile sale.
După preluarea evidențelor Forte Asigurări, FGA va publica pe site-ul www.fgaromania.ro lista potențialilor creditori de asigurări ai companiei.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul va apela la preoți pentru a-i convinge pe țărani să intre în cooperative“Plata dosarelor se va putea realiza de către FGA doar după ce instanța de judecată stabilește, definitiv, falimentul Forte Asigurări (…). În vederea încasării indemnizațiilor/despăgubirilor, orice persoană care pretinde un drept de creanță de asigurări împotriva asigurătorului în faliment poate formula o cerere motivată în acest sens, adresată FGA în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului sau de la data nașterii dreptului de creanță, atunci când acesta s-a născut ulterior”, se mai arată în comunicat.
Prin decizia ASF privind falimentul, Forte este obligată să-și informeze clienții asupra posibilităților de denunțare a contractelor încheiate cu asigurătorul, cât și cu privire la dreptul acestora de a recupera primele de asigurare achitate, aferente acestor contracte, proporțional cu perioada cuprinsă între momentul denunțării și cel al expirării duratei lor de valabilitate.
“Potențialii creditori de asigurări ai Forte pot găsi informațiile necesare pentru transmiterea cererilor de plată, Anexa 6, precum și a Cererilor de deschidere a dosarelor de daună, Anexa 3, pe site-ul www.fgaromania.ro”, se spune în comunicat.
La finele lunii iunie, Consiliul ASF a admis propunerea venită din partea sectorului de asigurări din cadrul instituției și a decis ridicarea licenței Forte Asigurări și formularea unei cereri pentru intrarea în faliment a firmei care asigură militarii români aflați pe teatrele de operațiuni din afara țării.
De asemenea, ASF a sesizat DIICOT și DNA în legătură cu situația de la Forte Asigurări.
În preambulul deciziei ASF se precizează că acționarii Forte Asigurări ar fi trebuit să aducă la capitalul social aporturi în numerar de 7 milioane de lei până la 31.12.2015 și 26,67 milioane de lei până la finele lunii februarie a acestui an, bani necesari pentru acoperirea deficitului de capital și de lichiditate al societății.
La începutul lunii aprilie, se mai arată în decizie, Forte Asigurări avea datorii exigibile cu scadența depășită de 9,7 milioane de lei.
Forte Asigurări și-a început activitatea în anul 1996 sub denumirea Irasig și practică asigurări generale.
Acționarii companiei sunt LGS Holding Limited (Marea Britanie), care deține un pachet de acțiuni reprezentând 99,97% din capitalul social, și OMV Petrom, cu o participație de 0,03%.