Poșta Română vrea să cumpere 17.500 de spray-uri iritant lacrimogene (SIL) pentru folosirea ca mijloc de apărare individuală de către unele categorii de salariați poștali, contract estimat la 245.000 lei, fără TVA, relevă date analizate de Profit.ro.
Cu o capacitate de 50 mililitri, spray-urile vor conține, printre altele, extract de ardei iute și acid citric. Lungimea minimă a jetului va fi de 3 metri.
UPDATE 11.05.2021, ora 17.20
"Compania Națională Poșta Română dotează factorii și agenții poștali, precum și alte categorii de salariați, care au în atribuții transport bunuri și valori monetare, cu dispozitive de protecție și apărare individuală, respectiv Spray-uri Iritant Lacrimogene – SIL, pentru asigurarea și creșterea nivelului de protecție a vieții și integrității corporale a acestora. Ultima procedură de achiziție de SIL demarată de companie a avut loc în noiembrie 2018, iar achiziția dispozitivelor de protecție și autoapărare individuală a avut loc în perioada aprilie - mai 2019. Astfel, scopul achiziției de 17.500 de spray-uri este înlocuirea produselor vechi, care au termenul de garanție și valabilitate de 24 luni de la data livrării. Dotarea factorilor și a agenților poștali, precum și a altor categorii de salariați (conducători auto, mânuitori valori, agenți transport valori) cu mijloace individuale de autoapărare se face corespunzător cerințelor legale.
Dotarea salariaților cu astfel de dispozitive reprezintă un factor de prevenție, un plan de protecție a acestora împotriva actelor de vandalism pentru toți cei aproximativ 11.000 de poștași care au în atribuții livrarea pensiilor, dar și pentru ceilalți angajați, întrucât există pericol de furt oriunde pe teritoriul României. În ceea ce privește numărul cazurilor de agresiuni asupra salariaților poștali care transportă valori sau de tentative de tâlhărie a acestora, în ultimii ani s-au înregistrat după cum urmează: 2018 – 12 cazuri, 2019 – 15 cazuri și 2020 – 14 cazuri.
Menționăm că pensiile se achită beneficiarilor necondiționat. În situația în care un factor poștal este tâlhărit, pensionarii nu sunt afectați, întrucât compania este pregătită să asigure sumele respective. Însă, după un astfel de eveniment, la nivel intern sunt demarate cercetări. Dacă se dovedește că factorul nu a greșit în manipularea banilor, nu a lăsat geanta cu bani din posesie, dacă acesta nu s-a abătut de la traseul stabilit de distribuire, dacă nu a staționat nejustificat, iar salariatului nu i se poate imputa nicio neconformitate, sumele de bani sunt acoperite de către companie. În cazul în care se demonstrează că salariatul a greșit sau a fost complice la un eventual furt, debitul este suportat de acesta prin acoperire integrală sau prin angajament de plată lunar.
În funcție de numărul ofertanților participanți la procedura de achiziție și de etapele care trebuiesc parcurse, estimăm că în trimestrul III 2021 contractul de furnizare produse să fie încheiat, iar salariații să poată intra în posesia dispozitivelor", a transmis compania la solicitarea Profit.ro.
CITEȘTE ȘI Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului
Ofertele vor fi deschise la finele acestei luni.
Cu afaceri de peste 1 miliard de lei în 2020, Poșta Română are peste 24.500 salariați și o rețea teritorială de aproximativ 5.600 de unități.
CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afaceriiCompania este controlată de Ministerul Comunicațiilor – 93,52% și Fondul Proprietatea – 6,48%.