VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. Directorul Poștei Române: Am suferit mult în pandemie, instanțele nu mai trimiteau chemări în judecată, ANAF nu mai lansa somații. Am strâns cureaua cât am putut. Știm că pensiile nu vor mai fi distribuite fizic

VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. Directorul Poștei Române: Am suferit mult în pandemie, instanțele nu mai trimiteau chemări în judecată, ANAF nu mai lansa somații. Am strâns cureaua cât am putut. Știm că pensiile nu vor mai fi distribuite fizic
scris 25 feb 2021

Poșta Română a început anul trecut un proces de restructurare care a urmărit punerea activității pe baze sănătoase, astfel încât compania să rămână un jucător important pe piața de profil, a declarat la Profit TV directorul general al operatorului poștal național, Horia Grigorescu. Totodată, 2020 a fost anul în care compania și-a sporit atenția pe zona serviciilor de curierat și a reușit să ramburseze datorii istorice de 135 milioane lei, devenind astfel o companie bancabilă, cu o capacitate superioară de contractarea de noi credite pentru investiții.

"Poșta Română este o companie care presupune foarte multe provocări, presupune tocmai această îmbinare a clienților clasici, pe care compania îi are, și pe de altă parte atragerea de noi clienți, pe care ni-i dorim, ni-i dorim foarte mult și vrem să-i convingem că, în decursul anului precedent și al anilor care vor urma, noi ca și companie ne-am schimbat și vom continua să ne schimbăm foarte mult. De asemenea, ne-am schimbat foarte mult din perspectiva abordării pe care o avem, o abordare care să se transpună nevoilor de business dintr-un mediu foarte competitiv", a afirmat Grigorescu la Profit TV, în emisiunea Profit LIVE, transmisă începând cu ora 18.30 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. Allianz-Țiriac: Pe termen lung, obligativitatea decontării directe va aduce îmbunătățiri pe piața RCA. Comportamentul consumatorilor se va schimba, prețul își va pierde rolul fundamental CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. Allianz-Țiriac: Pe termen lung, obligativitatea decontării directe va aduce îmbunătățiri pe piața RCA. Comportamentul consumatorilor se va schimba, prețul își va pierde rolul fundamental

Compania activează pe trei mari paliere de business - poștă tradițională, curierat, o piață din ce în ce mai efervescentă, și serviciil financiare.

"Pe toate aceste paliere noi avem o concurență din ce în ce mai puternică. Acest aspect nu este un motiv care să ne sperie, ci, dimpotrivă, ne-a determinat ca în cursul anului 2020 să identificăm alternative prin care să câștigăm clienți noi, să venim cu soluții inovative, astfel încât această companie să aibă un viitor nu pentru următorii 5 sau 10 ani, ci pentru următorii 25-30 de ani. Măsurile pe care noi le vom lua în cursul anului 2021 nu sunt nimic altceva decât o transpunere a politicii de restructurare, de reformare a acestei companii, pe care am demarat-o încă din anul 2020", a spus șeful companiei.

VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. Grad, Renomia SRBA: La RCA, calitatea presupune un preț pe măsură. Dacă urmărim prețul cel mai mic, pretenția de a avea un serviciu de calitate mi se pare ușor antagonică CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. Grad, Renomia SRBA: La RCA, calitatea presupune un preț pe măsură. Dacă urmărim prețul cel mai mic, pretenția de a avea un serviciu de calitate mi se pare ușor antagonică

În debutul pandemiei, spune Grigorescu, Poșta Română s-a confruntat cu o situație nouă și plină de provocări, cum ar fi reducerea activității pe zona serviciilor poștale clasice.

"Practic, compania a avut foarte mult de suferit, pentru că, spre exemplu, instanțele de judecată nu mai aveau termene de judecată, nu se mai trimiteau cereri de chemare în judecată, citații ș.a.m.d. De asemenea, ANAF-ul nu mai trimitea somații, nu mai demara proceduri de executare silită. Toate acestea scăderi de volum pe poșta clasică ne-au făcut să ne uităm spre zona de curierat. Toată lumea știe că acolo este punctul în care noi, Poșta Română, trebuie să ne dezvoltăm foarte mult, este mult loc pe piață în momentul de față. Piața comerțului online este într-o creștere accelerată, mult peste potențialul de creștere al celor puternici jucători din piața de curierat în acest moment. Aici, pe acest segment de business, noi ca și companie putem să intrăm și am început să intrăm din anul 2020", a spus reprezentantul companiei.

În acest context, în luna august 2020, Poșta Română a lansat serviciul Stai acasă, adică livrare la domiciliul clientul.

VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. CEO Omniasig: Când a început pandemia, nu știam cum s-o apucăm. Noi, românii, suntem popor de proprietari, dar dorința de asigurare a caselor se diluează. În Austria, asigurarea atinge 90% CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. CEO Omniasig: Când a început pandemia, nu știam cum s-o apucăm. Noi, românii, suntem popor de proprietari, dar dorința de asigurare a caselor se diluează. În Austria, asigurarea atinge 90%

"Peste 500.000 de clienți au avut ocazia să experimenteze schimbarea de abordare pe care Poșta Română a pus-o în practică. Pentru conducerea Poștei Române, anul 2021 va fi despre calitate și despre cucerirea acestei piețe a curieratului. În primele luni ale pandemiei, scăderea business-ului pe poșta clasică a fost compensată din veniturile în creștere pe partea de curierat și servicii financiare", a menționat Grigorescu.

Șeful companiei a afirmat că Poșta Română a devenit bancabilă, reușita fiind efectul unei mai bune gestiuni a fondurilor companiei, a banilor intrați în conturi.

"Poșta a strâns cureaua cât a putut, din toate perspectivele, pe zona cheltuielilor inutile, a economisit fiecare bănuț, a profitat de toate facilitățile fiscale existente și a reușit, astfel, să achite datoriile istorice la stat, 135 milioane de lei. Mai mult decât atât, plătindu-ne aceste datorii istorice, am reușit să anulăm și sumele de plată accesorii, respectiv dobânzile și penalitățile, care totalizau circa 45 milioane de lei. Am devenit, astfel, o companie bancabilă", a explicat Grigorescu.

VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Ministrul Finanțelor anunță: Prelungirea șomajului tehnic poate fi o variantă pentru firmele ținute în continuare închise de către stat CITEȘTE ȘI VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Ministrul Finanțelor anunță: Prelungirea șomajului tehnic poate fi o variantă pentru firmele ținute în continuare închise de către stat

El a precizat că distribuția pensiilor de stat deține o pondere de circa 40% în veniturile totale ale companiei, acest serviciu fiind achitat din bugetul Ministerului Muncii.

"Pe de altă parte, compania este un contributor important la bugetului de stat, cu plăți anuale de 500 milioane de lei, sub forma de taxe si impozite directe si indirecte. Deci noi primim niște bani, dar în același timp întoarcem acești bani la bugetul de stat. Suntem o companie care în 2020 am înregistrat o cifră de afaceri de 1,37 miliarde de lei, în creștere față de 2019. De asemenea, la fel ca în 2019, compania a închis anul trecut cu un rezultat brut pozitiv, de 32-33 milioane de lei, înregistrând astfel un trend de consolidare a veniturilor și profitabilității companiei", a mai spus șeful companiei.

Pentru 2021, conducerea Poștei și-a propus depășirea pragului de 1,4 miliarde de lei pe partea de venituri, cu o stagnare sau creștere ușoară pe zona de profitabilitate, pe fondul investițiilor care urmează să fie susținute din credite.

Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Sturza, elefant.ro: Ne îndreptăm spre o criză financiară, cei care au intrat în 2019 pe imobiliare și-au prins urechile în ușă. Perspective de vânzare a elefant.ro. \ CITEȘTE ȘI Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Sturza, elefant.ro: Ne îndreptăm spre o criză financiară, cei care au intrat în 2019 pe imobiliare și-au prins urechile în ușă. Perspective de vânzare a elefant.ro. "Vânzările s-au dublat, dar mă sperie!"

"Suntem conștienți că pensiile de stat nu vor mai fi distribuite fizic într-un orizont de timp mediu și de la această realitate va trebui să plecăm dacă vrem să punem bazele unei supraviețuiri reale a Poștei Române, să rămână un jucător important pe această piață. Ce am făcut din această perspectivă? Compania are în derulare un proiect în urma căruia, dacă se va concretiza, va permite Poștei Române să doteze localitățile rurale și mici urbane cu bancomate, cu POS-uri, cu servicii financiare în interiorul oficiilor poștale. Rezultatele acestui proiect se vor vedea peste 2-3 ani. Vorbim și de constituirea de conturi poștale care, în viitor, vor migra către veritabile conturi bancare.Astfel, venim în sprijinul oamenilor care nu au acces la servicii financiare, dar și în sprijinul companiei, în supraviețuirea și reconstruirea acestei companii în viitor", a mai spus Grigorescu.

El s-a referit și la viitoarele disponibilizări care vor avea loc în acest an, măsură anunțată în premieră de Profit.ro.

"Din analizele preliminare, vor fi disponibilizati circa 300 de salariați din zona administrativă, măsura urmând să diminueze cheltuielile companiei", a afirmat șeful companiei.

Poșta Română este controlată în proporție de peste 90% de către statul român.

viewscnt
Afla mai multe despre
posta
curierat