Zelenski descrie situația pe linia frontului ”foarte, foarte dificilă”. Rușii, aproape să ocupe fortăreața Vuhledar, care a rezistat de la începutul războiului, și avansează rapid în Dombas

Zelenski descrie situația pe linia frontului ”foarte, foarte dificilă”. Rușii, aproape să ocupe fortăreața Vuhledar, care a rezistat de la începutul războiului, și avansează rapid în Dombas
Profit.ro
Profit.ro
scris ieri, 23:22

Președintele Volodimir Zelenski, a declarat în discursul video de luni seara că situația pe linia frontului este „foarte, foarte dificilă”, iar forțele ucrainene trebuie să facă toate eforturile posibile în perioada de toamnă în lupta lor cu invadatorul rus.

Zelenski a spus că a avut luni o discuție „detaliată și foarte lungă”, de două ore și jumătate, cu principalii șefi ai armatei, comandantul Oleksandr Sîrski și șeful Statului Major General, Anatoli Barhilevici, relatează News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

„Au fost prezentate rapoarte privind fiecare dintre zonele noastre de primă linie, capacitățile noastre viitoare și sarcinile specifice. Situația este foarte dificilă. Cel mai important lucru este să exercităm presiuni asupra Rusiei prin toate mijloacele, cu toate instrumentele, pentru a ne atinge obiectivul unei păci reale și juste pentru Ucraina și pentru toți oamenii noștri cât mai curând posibil”, le-a spus Zelenski compatrioților. „Tot ceea ce putem face în această toamnă, tot ceea ce putem realiza, trebuie să realizăm”, a adăugat el, în condițiile în care în noiembrie au loc alegeri în SUA care l-ar putea readuce pe Donald Trump la Casa Albă și ar putea grăbi deznodământul conflictului.

Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Potrivit Reuters, bloggeri militari ucraineni au relatat în ultimele zile că forțele ruse au avansat spre orașul Vuhledar, situat pe vârful unui deal, în sudul regiunii Donețk, pe care forțele ucrainene l-au apărat pe tot parcursul războiului. De asemenea, forțele ruse avansează lent de luni de zile mai la nord, cu scopul de a cuceri întreaga regiune Donbas, formată din regiunile Donețk și Luhansk.

Rusia crește cu 23% bugetul apărării, care va reprezenta aproape o treime din toate cheltuielile statului în 2025 CITEȘTE ȘI Rusia crește cu 23% bugetul apărării, care va reprezenta aproape o treime din toate cheltuielile statului în 2025

Ministerul rus al Apărării a declarat luni că forțele sale au capturat satul Nelipivka, la sud de orașul Torețk, una dintre țintele Moscovei în zonă.

„Echipele noastre - ucrainene și americane - lucrează deja la tot ceea ce am discutat la New York și Washington și ne pregătim deja pentru întâlnirea de la Ramstein. Acesta va fi un Ramstein special, iar partenerii noștri vor primi de la noi toate detaliile și argumentele despre cum să asigurăm rezultate în lunile următoare, atât pe front, cât și în activitatea diplomatică”, a spus președintele ucrainean, luni seara.

El a făcut o nouă pledoarie pentru ca partenerii să furnizeze Ucrainei tot ceea ce are nevoie pentru a învinge Rusia. „Puterea armelor și puterea diplomației funcționează întotdeauna eficient doar împreună și acesta este modul în care ne așteptăm să punem în aplicare planul de victorie. De asemenea, așteptăm lucruri specifice din partea partenerilor noștri pentru a ne consolida strategia. Și acest lucru este valabil pentru toți partenerii noștri - puterea noastră constă în faptul că lumea liberă se apără singură”, a spus Zelenski, care săptămâna trecută a prezentat la Washington ceea ce numește „planul său de victorie”.

Luni seara el a anunțat că Ucraina este pe punctul de a semna un nou acord bilateral de securitate - cel de-al 27-lea -, dar nu a dezvăluit cu ce țară. Aceste acorduri de securitate - a căror idee a fost lansată la summitul NATO de la Vilnius în 2023 - sunt semnate cu țări care se angajează să ajute Ucraina pe termen lung.

Zelenski a spus că dotarea brigăzilor cu armament și echipamentele necesare este o chestiune-cheie pentru soldații ucraineni. „Astăzi, am discutat, de asemenea, cu ministrul apărării, Umerov, despre executarea contractelor și despre modul în care funcționează instituțiile din cadrul Ministerului Apărării. Toate măsurile reale de reformă trebuie să fie puse în aplicare pe deplin. Și aceasta depinde de fiecare membru al echipei ucrainene. Acum trebuie să muncim cât mai mult înainte de Ramstein”, a punctat Zelenski, referindu-se la nevoia de transparență și corectitudine și îndepărtarea oricăror suspiciuni de corupție, măsuri cerute de partenerii Ucrainei și necesare pentru o aderare la NATO sperată de Kiev.

viewscnt
Afla mai multe despre
zelenski
ucraina
razboi
vuhledar
toretk