Compania energetică MVM, deținută de statul maghiar, „a bătut palma” cu grupul german E.ON pentru achiziționarea companiei de furnizare a gazelor și electricității din România, E.ON Energie, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate tranzacției. Potrivit acestora, miza cea mare, după preluarea furnizării, este achiziționarea activității de distribuție.
În urmă cu 2 ani, cei de la MVM au cumpărat business-ul de furnizare al E.ON din Ungaria, E.ON Áramszolgáltató Kft., iar în 2020 - pe cel din Cehia.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În primăvară, Leonhard Birnbaum, CEO-ul E.ON, le-a declarat ziariștilor români prezenți la Summit-ul Eurelectric că grupul german ″explorează opțiunea″ de a vinde operațiunile de furnizare de energie electrică și gaze naturale din România, motivul fiind deteriorarea raportului risc-randament al business-ului, din cauza legislației românești a schemei de sprijin constând în plafonarea prețurilor finale la consumatori și a modificărilor frecvente și bruște ale acesteia.
Furnizorul E.ON Energie România SA a terminat anul trecut cu profit net de 133,5 milioane lei, însă după o pierdere de aproape 360 milioane lei suferită în 2022, anul crizei energetice. Compania este controlată indirect de E.ON, cu peste 68% din capital, restul de 31,82% din acțiuni fiind în posesia statului român, prin Ministerul Energiei.
Maghiarii de la MVM dețin în prezent în România furnizorul și producătorul de energie electrică MVM Future Energy Technology din Miercurea Ciuc, care a atacat anul acesta la Curtea Constituțională baza legală a unei amenzi de 1% din cifra de afaceri anuală realizată din activitatea de furnizare, cu care a fost sancționat de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) în decembrie 2023.
La finalul lunii august, MVM Group a preluat participații minoritare din drepturile de producție și vânzare aferente unuia dintre cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din lume, Shah Deniz din Azerbaidjan, tranzacție inițiată în iunie.