Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat speranța sâmbătă de a se ajunge la o "pace justă cât mai repede posibil", în debutul primului summit pentru pace în Ucraina care se desfășoară în Elveția, fără participarea Rusiei, potrivit AFP.
"Tot ce va fi convenit la acest summit va face parte din procesul de restabilire a păcii de care avem toți nevoie", a declarat Zelenski, adăugând:"Vom vedea cum se va scrie Istoria la acest summit", relatează Agerpres.
Circa 90 de țări participă, dar această reuniune afișează ambiții reținute în absența Rusiei și a Chinei.
"Împreună,noi facem primul pas spre o pace corectă", a spus președintele ucrainean, adăugând că "lumea este mai puternică" decât Vladimir Putin.
Vineri, președintele rus s-a invitat zgomotos în discuții, cerând de facto capitularea Ucrainei înaintea oricăror convorbiri de pace.
Dorim să inspirăm un proces pentru o pace justă și durabilă", a declarat președinta elvețiană Viola Amherd, alături de omologul său ucrainean.
"În calitate de comunitate internațională,noi putem pregăti terenul pentru discuții directe între părțile beligerante", a adăugat ea. "Dacă vrem să inspirăm un proces de pace, Rusia trebuie să fie de asemenea implicată la un moment dat. Aceasta este clar pentru toți".
Un al doilea summit este avut în vedere, la care Kievul speră că o delegație rusă va participa, explicase marți șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andrii Iermak.
Reuniunea, care se desfășoară în luxoasa stațiune Burgenstoc, va debuta printr-o ședință plenară sâmbătă după-amiază, care va fi urmată de un dineu.
Duminică, trei subiecte vor fi abordate în grupurile de lucru: securitatea nucleară, libertatea navigației și securitatea alimentară, precum și aspecte umanitare, în special soarta copiilor ucraineni deportați în Rusia.
Vicepreședintele american Kamala Harris, care îl reprezintă pe președintele Joe Biden revenit în SUA după participarea la G7 în Italia, a venit cu un ajutor de peste 1,5 miliarde de dolari, în special pentru sectorul energetic și asistență umanitară.
Președintele francez Emmanuel Macron va participa la summit sâmbătă alături de alți șefi de stat și de guvern din G7(Germania, Canada, Italia, Japonia și Marea Britanie).
Gazdele elvețiene au dorit să reunească cât mai multe țări posibil, în special pe cele din Sudul global, dar printre țările emergente din BRICS doar Arabia Saudită și-a trimis ministrul de externe. Brazilia, India și Africa de Sud vor fi reprezentate de trimiși de rang inferior.
Cât despre China, aceasta a avertizat că nu va participa atât timp cât Rusia nu va fi prezentă la discuții.
Experții sunt rezervați cu privire la rezultatele acestui summit.
"Kievului și susținătorilor săi le va fi greu să obțină rezultate tangibile la reuniune, dincolo de reafirmarea principiilor de integritate teritorială din Carta ONU", apreciază think tank-ul International Crisis Group.