Un fost bancher și actual șef al Biroului pentru Comerț Exterior al SUA, Michael Froman, i-a trimis în octombrie 2008, cu o lună înainte de desfășurarea ultimelor alegeri prezidențiale, un mail șefului de campanie al actualului președinte Barak Obama, la acea oră candidat, care conținea practic componența viitorului executiv american. Wikileaks a publicat mail-ul bancherului, care are atașat un document cu propunerile acestuia, propuneri care, prin minune, s-au și materializat după câștigarea de către Obama a unui nou mandat.
De obicei, se consideră că numai în statele mai puțin dezvoltate sau în curs de dezvoltare, și nu în cele occidentale, economicul dictează politicului, corupția find considerat un atribut al dezechilibrului de putere dintre sectorul de business și cel politic. Capitalismul de cumetrie, cum a fost numit de fostul președinte Iliescu, pare caracteristic statelor care încearcă să se reformeze. Influența grupurilor de interese economice în viața publică, în numirile efectuate politic, este un cost pe care statele în curs de dezvoltare îl plătesc în timpul reformelor. Însă nu numai lor, se pare, în engleză existând un termen menit a descrie o situație similară: "crony capitalism".
Cea mai importantă dezvăluire a Wikileaks din ultimul an a trecut neobservată în presa occidentală, mult mai interesată de dezvăluirile mai mult sau mai puțin spectaculoase și pline de picanterii despre cei doi actuali candidați la președinția SUA, Donald Trump și Hillary Clinton. Drept urmare, mail-ul lui Michael Froman, la acea vreme șef al Departamentului de Strategii pe piețe emergente al Citigroup și CEO al CitiInssurance, către șeful de campanie al Barak Obama, John Podesta, a trecut neobservat. Citigroup a fost cel mai mare beneficiar al bail-out-ului efectuat de guvernul federal în timpul crizei financiare, în plină desfășurare în momentul în care Froman “coresponda” cu echipa de campanie a lui Obama.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe 6 octombrie 2008, cu o lună înaintea alegerilor desfășurate pe 4 noiembrie 2008, Froman i-a trimis un mail lui Podesta, intitulat “Liste”, mail care avea atașate trei documente: unul cu persoane de sex feminin care ar fi urmat să ocupe poziții în viitorul executiv al SUA, unul cu candidați “non-albi” și o listă cu 31 de poziții din viitorul cabinet și cu nume propuse pentru ocuparea acestor poziții.
“Listele continuă să extindă, însă acestea sunt numele care par a se remarca din recomandările pentru pozițiile guvernamentale, recomandări venite din diferite surse”, îi explică Froman lui Podesta. Acesta nu precizează care sunt diferitele surse, însă poziția ocupată de el la acea vreme pe Wall Street și faptul că a trimis mail-ul de pe adresa pe care o avea la Citigroup, fromanm@citi.com, pare a sugera că acestea sunt propunerile unei comunități de oameni de afaceri.
Interesant este că după ce a fost reales președinte al SUA; Barak Obama a preluat aproape în totalitate propunerile de pe lista lui Froman. Astfel, Eric Holder a fost numit la Departamentul de Justiție, Janet Napolitano la cel al Securității Naționale, Robert Gates la Apărare, Rahm Emanuel a fost instalat șef-ul staff-ului prezidențial. Peter Orszag și-a preluat poziția de șef al Biroului pentru Buget, Arne Duncan, pe cel al Educației, Eric Shinseki, pe cel Veteranilor, Kathleen Sebelius, pe cel al Sănătății, iar Melody Barnes pe cel al Consiliului Pentru Politică Internă. Pentru Departamentul de Trezorerie, lista cuprindea trei propuneri Robert Rubin, Larry Summers și Timothy Geithner. Ultimul a fost și cel care a preluat portofoliul.
Interesant este că, potrivit New Republic, una dintre propunerile lui Froman, Robert Rubin, este fostul secretar al trezoreriei al lui Bill Clinton, al cărui adjunct a fost chiar Michael Froman. Cei doi au plecat împreună de la Departamentul de Trezorerie la Citigroup la terminarea mandatului lui Bill Clinton în 2001. Potrivit New York Times, între 2008 și 2009, Froman a câștigat, în calitatea sa de șef al Departamentului de Strategii pe piețe emergente al Citigroup și CEO al CitiInssurance, nu mai puțin de 7,4 milioane de dolari. În februarie 2009, după ce a contribuit decisiv la alcătuirea cabinetului Obama, a părăsit sectorul privat și a fost răsplătit cu postul de adjunct al președintelui și consilier al acestuia pe probleme de afaceri economice internaționale. În această calitate el a fost interfața președintelui Obama la reuniunile G7, G8 și G20.
Fostul său șef, Robert Rubin este considerat de New Republic un personaj extrem de influent pe lângă fostul președinte american, Bill Clinton (soțul actualei candidate democrate la președinția SUA), dar și pe lângă establishment-ul democrat. Într-un alt mail trimis lui Podesta, Froman susține că a vorbit cu Rubin, al cărui model este Harry Hopkins, principalul consilier al fostului președinte american Franklin Roosevelt, Rubin preferând o poziție asemănătoare celei ocupate de acesta în timpul New Deal-ului.