Hillary Clinton și Donald Trump au avut, duminică seara, cea mai dură dezbatere de până acum, presărată cu amenințări cu închisoarea, precum și acuzații de agresiune sexuală și viol și derulată în urma celor mai recente scandaluri care au zguduit campania electorală.
Printre primele subiecte abordate în cursul dezbaterii au fost declarațiile vulgare ale lui Trump despre femei, făcute în 2005 și publicate vineri.
Republicanul a dat asigurări că nu a sărutat și nici nu a atins femei în zonele intime fără consimțământul lor, așa cum sugerează discuția înregistrată, pe care a continuat să o numească “discuții de vestiar”, arată news.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Când moderatorul Anderson Cooper a insistat că ceea ce evoca Trump în 2005 reprezintă agresiune sexuală, republicanul i-a spus jurnalistului că nu crede că a înțeles înregistrarea.
Pe de altă parte, Clinton a atras atenția că remarcile vulgare ale republicanului “reprezintă cine este Donald Trump” și arată ce “crede el despre femei, ce le face el femeilor”.
În replică, omul de afaceri a subliniat că el doar a vorbit, în timp ce soțul candidatei democrate, fostul președinte Bill Clinton, a agresat sexual femei, în timp ce Hillary a redus victimele la tăcere prin amenințări.
CITEȘTE ȘI Șansele lui Hillary Clinton de a câștiga alegerile au crescut la casele de pariuri online, după prima dezbatere cu TrumpTrump a notat și că fostul secretar de Stat a fost avocat din oficiu pentru un bărbat acuzat că a violat un copil de 12 ani din Arkansas și că, la un moment în cursul pledoariei, ar fi râs.
Mai mult, republicanul l-a acuzat pe Bill Clinton că a plătit-o pe Paula Jones, o fostă angajată a administrației din Arkansas, pentru a nu-l da în judecată după ce i-ar fi făcut propunerii indecente și s-ar fi dezbrăcat în fața ei.
Trump a făcut referire și la procesul de suspendare care l-a vizat pe Clinton în 1998, după ce s-a aflat că a avut o relație cu Monica Lewinsky.
Fosta Primă Doamnă a SUA a preferat, însă, să ignore acuzațiile despre faptele soțului ei.
Pe plan extern, Donald Trump susține că autoritățile SUA le permit refugiaților din Siria și Orientul Mijlociu să intre în Statele Unite, după care le pierd urma.
Întrebat despre propunerea sa de a limita sau chiar interzice accesul imigranților musulmani pe teritoriul Statelor Unite, Trump a spus că este vorba de un plan ce s-ar dezvolta singur, prin verificarea cu strictețe a persoanelor care ajung în SUA din zonele de conflict.
El a subliniat că permiterea intrării imigranților în țară fără uun control mai strict este “cel mai mare Cal Troian din toate timpurile” și trebuie să înceteze, “pentru că avem suficiente probleme în țara noastră”.
Pe de altă parte, Clinton a dat asigurări că va verifica refugiații sirieni, dar a insistat că Statele Unite trebuie să primească mai mulți oameni .
Candidata democrată a atras atenția că propunerile lui Trump reprezintă exact ce vor teroriștii și îndepărtează aliații musulmani ai țării.
CITEȘTE ȘI Gates rămâne cel mai bogat american, Buffett pierde însă poziția a doua în favoarea fondatorului Amazon. Trump a fost puternic pe piața imobiliarăUn alt punct de dispută între cei doi candidați a fost islamofobia în Statele Unite. Trump a refuzat să spună cum crede că ar trebui oprit acest fenomen periculos, dar le-a cerut musulmanilor americani să raporteze autorităților oricând alți musulmani se implică în comportamente periculos.
El a reiterat o afirmație falsă potrivit căreia vecinii teroriștilor de la San Bernardino au văzut bombe pe jos în casa islamiștilor, dar nu au sesizat autoritățile.
Între timp, fostul secretar de Stat a condamnat afirmațiile “negre și care provoacă diviziuni” spuse despre musulmani. Ea a insistat că Statele Unite nu sunt în război cu islamul și că musulmanii trebuie să se simtă bine-veniți și integrați în societate.
Un alt subiect de dispută a fost folosirea serverului privat de email de către Clinton, în perioada în care a fost secretar de stat.
Clinton a repetat că îi pare rău pentru faptele sale, dar a atras atenția că nu există dovezi că acțiunile sale au făcut ca materiale secrete să ajungă în mâinile greșite.
Pe de altă parte, Trump a acuzat-o pe Clinton că minte și că a distrus 30.000 de mailuri care ar fi trebuit predat autorităților. El s-a declarat dezamăgit că democrata nu a fost urmărită penal. “Ar trebui să îți fie rușine”, a adăugat el, amenințând că, dacă va ajunge președinte, o va băga pe democrată la închisoare.
Wikileaks a publicat în weekend o serie de fragmente din discursurile plătite rostite de Clinton, în care aceasta spunea că politicienii trebuie să găsească un echilibru între “pozițiile publice și private” atunci când încheie acorduri.
Fostul secretar de Stat a reiterat acest punct de vedere duminică seară, insistând că este în regulă ca un politician să aibă o poziție publică și una privată, așa cum s-a întâmplat și în cazul lui Abraham Lincoln.
Ea a explicat că Lincoln a făcut tot ce a putut pentru ca aleșii care voiau să mențină sclavia să voteze totuși pentru abolirea sa.
CITEȘTE ȘI Franța vrea oprirea negocierilor cu privire la proiectul de tratat de liber-schimb UE-SUA TTIP: Americanii nu dau nimic sau doar firimituri. Nu așa se negociază între aliațiÎn replică, Trump și-a dat ochii peste cap și a spus: ‘Acum îl acuză pe marele Abraham Lincoln”.
Donald Trump a întrerupt-o în repetate rânduri pe Clinton și a vorbit peste moderatori. De asemenea, el i-a acuzat pe aceștia din urmă că sunt de partea democratei și că refuză să îl lase să vorbească.
Întreruperile repetate au făcut-o pe Clinton să exclame: “Dar știu că îți plac diversiunile mari în această noapte”.
De altfel, a fost clar că atmosfera va fi una tensionată încă de când cei doi candidați au urcat pe scenă. Ei a refuzat să dea mâna, așa cum este protocolul.
Înainte de începerea dezbaterii, Trump a organizat o conferință de presă cu trei femei care l-au acuzat pe fostul președinte Bill Clinton de agresiuni sexuale și pe fosta Primă Doamnă că le-a forțat să nu spună public adevărul.
Cele trei femei au stat în primul rând al publicului în cursul dezbaterii.
Următoare dezbatere electorală, ultima înainte de scrutinul din 8 noiembrie, va avea loc pe 19 octombrie.