Numele fostului premier al României, Victor Ponta, apare într-un schimb de mesaje e-mail din 2012, publicat de WikiLeaks, între fostul ambasador al Statelor Unite în România, Mark Henry Gitenstein, și John Podesta, în prezent șeful campaniei electorale a candidatului democrat la președinția SUA Hillary Clinton. Podesta era pe atunci președintele organizației Center for American Progress, un think-tank apropiat de Partidul Democrat, extrem de influent la Washington și care îl susținea pe Ponta. Titlul și conținutul schimbului de mesaje, datat 28 iulie 2012, sugerează organizarea unei întâlniri cu Victor Ponta chiar în ziua desfășurării referendumului de demitere a președintelui suspendat Traian Băsescu, 29 iulie 2012.
Contactat de Profit.ro, Mark Gitenstein, în prezent consilier special pentru afaceri guvernamentale și comerț global la firma americană de avocatură și lobby Mayer Brown, a declarat că nu-și amintește schimbul de mesaje publicat de WikiLeaks, însă a adăugat că nu este exclus să se fi întâlnit cu Victor Ponta în acele zile, posibil alături de alți ambasadori străini acreditați la București, pentru a-și exprima îngrijorarea în legătură cu criza politică și constituțională din România.
Pe de altă parte, fostul ambasador a mai spus că atunci, în 2012, l-a deranjat faptul că John Podesta l-a sprijinit pe Victor Ponta, inclusiv printr-un editorial apărut pe site-ul Center for American Progress cu doar câteva zile înainte de referendum, în care erau criticați analiștii occidentali care caracterizaseră suspendarea lui Băsescu drept „lovitură de stat” și se afirma că, de fapt, președintele suspendat încălcase Constituția, Victor Ponta fiind cel care „apără democrația”.
Mesajele publicate de WikiLeaks sunt datate 28 iulie 2012, preziua referendumului de demitere a președintelui Traian Băsescu, și sunt trimise de către Mark Gitenstein către John Podesta și către fratele acestuia, Tony Podesta, șeful puternicei firme de lobby Podesta Group. Destinatari secundari (CC) sunt Matt Browne, Senior Fellow la Center for American Progress condus de John Podesta, dar și colaborator apropiat al fostului premier laburist britanic Tony Blair, implicat în organizarea vizitei lui Blair la București din anul respectiv, în urma căreia Ponta este în prezentat cercetat penal, și David T. Morris, pe atunci consilier politic al ambasadei SUA la București, care ulterior a ocupat o poziție similară la misiunea diplomatică americană din Kabul, Afganistan și este în prezent director adjunct al al Oficiului pentru Libertăți Religioase din cadrul Departamentului de Stat al SUA.
În primul mesaj al seriei, și cel mai important, intitulat "Seeiing Ponta" (cuvântul "Seeiing" este scris greșit, cu un "i" în plus), care s-ar traduce prin "Întâlnire cu Ponta" sau "Despre întâlnirea cu Ponta", Gitenstein scrie: "10 PM mâine seară, ora noastră. Nu am adresa lui Matt. Ar fi grozav dacă ați vorbi voi cu el înainte". Mesajul a fost trimis pe 28 iulie, iar a doua zi, 29 iulie, a avut loc referendumul de demitere a lui Băsescu. În următoarele două mesaje ale seriei, Gitenstein se scuză că i-a trimis din greșeală mesajul și fratelui lui John Podesta, Tony ("Sorry tony. Hit the wrong podesta. Matt copying u"), și primește de la acesta răspunsul în glumă "There are no wrong podestas". La care Mark Gitenstein răspunde "Cu certitudine".
Matt este Matt Browne, Senior Fellow la Center for American Progress condus de John Podesta, dar și colaborator apropiat al fostului premier laburist britanic Tony Blair, implicat în organizarea vizitei lui Blair la București din martie 2012, în urma căreia Victor Ponta este în prezentat cercetat penal, alături de deputatul și omul de afaceri Sebastian Ghiță. Astfel, Matt Browne a fost director al Policy Network, grup de cercetare și rețea internațională fondată de Tony Blair, Gerhard Schroeder, Goran Persson și Giuliano Amato, dedicată "promovării celor mai bune concepții progresiste asupra provocărilor politice și sociale majore ale secolului XXI". Browne este în continuare membru al board-ului organizației.
Potrivit declarațiilor lui Victor Ponta din 12 septembrie 2016, confirmate de deputatul PSD Ana Birchall, în vederea organizării vizitei fostului premier laburist britanic din martie 2012, Birchall a contactat echipa lui Tony Blair prin intermediul lui Matt Browne, cu care fusese colegă, iar invitația i-a fost trimisă lui Blair de către Center for American Progress, coorganizator al evenimentului.
Mai mult, Browne a semnat, alături de John Podesta, editorialul de susținere pentru Victor Ponta apărut pe site-ul Center for American Progress pe 24 iulie, cu 5 zile înainte de referendumul de demitere a lui Băsescu. Editorialul este, practic, o apologie la adresa lui Victor Ponta și o critică aspră la adresa lui Băsescu.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul este de acord cu conversia creditelor în franci elvețieni, dar cu criterii sociale
Contactat de Profit.ro, fostul ambasador SUA la București, Mark Gitenstein, a declarat că nu-și amintește schimbul de mesaje publicat de WikiLeaks și conținutul acestora, arătând că, după părăsirea administrației de la Washington, nu mai are acces la fosta sa adresă oficială de e-mail de pe serverul Departamentului de Stat al SUA, [email protected], pentru a putea confirma sau infirma autenticitatea mesajelor.
Astfel, în dialogul cu Profit.ro, fostul ambasador nu a explicat la ce se referă exact mesajul trimis lui Podesta, publicat de WikiLeaks, cu titlul "Seeiing Ponta" și cu conținutul "10 PM mâine seară, ora noastră. Nu am adresa lui Matt. Ar fi grozav dacă ați vorbi voi cu el înainte" și nu a spus dacă, în ziua referendumului de demitere a lui Băsescu, 29 iulie 2012, a avut sau nu loc o întâlnire între Ponta și persoanele care au participat la schimbul de mesaje e-mail. El a arătat însă că nu este exclus să se fi întâlnit cu Victor Ponta în acele zile, posibil alături și de alți ambasadori străini acreditați la București, pentru a-și exprima îngrijorarea în legătură cu criza politică și constituțională din România.
Mai mult, Gitenstein a declarat, pentru Profit.ro, că, la acel moment, a fost deranjat de susținerea lui John Podesta pentru Victor Ponta și în special de editorialul de sprijin pentru fostul premier român apărut pe site-ul Center for American Progress cu doar câteva zile înainte de referendumul de demitere a lui Băsescu, arătând că a vorbit cu Podesta și cu Matt Browne despre acest lucru, în condițiile în care poziția oficială a Departamentului de Stat al SUA în criza politică de la București, exprimată de Gitenstein, era alta. "Center for American Progress este un think-tank de stânga, posibil să fi avut și asta un rol", a spus Gitenstein.
Pe de altă parte, ambasadorul Gitenstein reprezenta la București o administrație americană democrată, în frunte cu președintele Barack Obama și cu secretarul de stat de la acea vreme, Hillary Clinton, fiind, cel puțin teoretic, în aceeași tabără politico-ideologică cu Podesta. Mai mult, Gitenstein și Podesta au fost colegi în 2008, ambii făcând parte din echipa de tranziție și preluare a puterii a administrației Barack Obama-Joe Biden.
Victor Ponta a declarat, pentru sorinamatei.ro, că îi cunoaște pe John Podesta și Matt Browne, dar că pe 29 iulie 2012, ziua referendumului de demitere a lui Traian Băsescu, nu s-a întâlnit și nici nu a vorbit cu Podesta, David T. Morris și Browne.
CITEȘTE ȘI IPS Teodosie, sub control judiciar pentru luare de mită și folosirea cu rea-credință de documente ori declarații falseÎn criza politică din vara lui 2012 ce a urmat suspendării președintelui, Gitenstein, dar și alți oficiali americani, au avertizat în mod repetat asupra consecințelor îndepărtării de la putere în mod abuziv, neconstituțional, a lui Băsescu, acuzând inclusiv presiuni politice și amenințări exercitate asupra unor instituții democratice precum Curtea Constituțională. Și din acest motiv, Mark Gitenstein a fost perceput în opinia publică drept un susținător al lui Traian Băsescu. Ulterior, Gitenstein a declarat că atitudinea sa în privința referendumului nu a avut legătură cu Băsescu, ci cu respectarea statului de drept.
Profit.ro i-a contactat și pe ceilalți participanți la schimbul de e-mailuri publicat de WikiLeaks, John și Tony Podesta, Matt Browne și David T. Morris, însă nici unul dintre aceștia nu a răspuns personal solicitărilor. Frații Podesta nu au oferit nici un răspuns până în momentul publicării acestui material, iar Matt Browne și David T. Morris au forwardat solicitările Profit.ro organizațiilor din care fac parte, respectiv Center for American Progress și Departamentul de Stat al SUA.
"Departamentul de Stat nu comentează asupra unor materiale care ar putea să fi fost sustrase și "scurse". Nu putem vorbi despre autenticitatea documentelor furnizate presei", a declarat, pentru Profit.ro, Kerri Spindler-Ranta, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
La rândul său, Liz Bartolomeo, purtător de cuvânt al Center for American Progress, a declarat că organizația pe care o reprezintă nu va comenta conținutul dezvăluirilor WikiLeaks și nici autenticitatea acestora.
"Nu vom spune decât că pare să fie încă o acțiune ilicită a guvernului Rusiei, menită să influențeze alegerile din Statele Unite, și nu vrem să fim în nici un fel părtași la asta. Am respectat întotdeauna dreptul la viață privată și am repudiat orice tentativă a unor actori infracționali de a afecta alegerile americane. Dacă entități reprezentând interese străine ar veni în țară și ar fura scrisori personale, oamenii de orice orientare politică ar protesta amplu. Nu vedem nici o diferență (între cele două situații - n.r.)", a spus Bartolomeo de la Center for American Progress.
CITEȘTE ȘI Viceguvernatorul provinciei cu cei mai mulți miliardari chinezi se pregătește să trimită turiști în România
După cum Profit.ro a scris în premieră, tot potrivit dezvăluirilor WikiLeaks, pe 30 iulie 2012, Mark Gitenstein îl informa pe John Podesta despre cele mai recente rezultate ale referendumului de demitere a președintelui Traian Băsescu, desfășurat cu o zi înainte.
Astfel, într-un mesaj datat 30 iulie 2012 și trimis de pe adresa e-mail [email protected] către adresele [email protected] și [email protected], se arată că, la acel moment, rezultatele referendumului nu erau încă definitive, dar că fuseseră deja numărate oficial voturile din 97% din secții, ceea ce însemna că, cel mai probabil, nu mai putea surveni o răsturnare a deznodământului scrutinului. "Asta înseamnă, totodată, că frauda nu e semnificativă. Voi susține o declarație după ce Curtea Constituțională certifică rezultatul", îi scria Mark Gitenstein lui John Podesta, potrivit WikiLeaks.
În 2012, think-tank-ul Center for American Progress, condus de John Podesta, s-a numărat printre organizatorii conferinței "Viitorul Europei în noua ordine globală", la care a fost invitat în calitate de speaker fostul premier britanic laburist Tony Blair, ocazie cu care Blair s-a afișat public cu Victor Ponta și a avut și o întrevedere cu acesta la sediul PSD. Evenimentul a avut loc în martie, cu puțin mai mult de o lună înainte de instalarea la Palatul Victoria a Guvernului USL condus de Ponta.
Luna trecută, DNA l-a pus pe Victor Ponta sub control judiciar, acuzându-l de folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și complicitate la infracțiunea de spălare de bani. Potrivit procurorilor, Ponta ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la un om de afaceri pentru a organiza vizita unei personalități politice străine, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD. Ulterior, deputatul Sebastian Ghiță a declarat că DNA îl suspectează pe el că i-ar fi dat bani lui Ponta pentru a organiza vizita lui Tony Blair.
CITEȘTE ȘI Firma internațională de executive search Transearch, intrată pe piața românească în urmă cu 4 ani, a fost selectată pentru a alege viitorul CA al CEC BankDe asemenea, potrivit unei anchete Hotnews, în 2014, anul ultimelor alegeri prezidențiale, la care candidat din partea PSD a fost Victor Ponta, o firmă controlată de Sebastian Ghiță ar fi plătit 300.000 de dolari firmei de lobby controlate de John Podesta și fratele său, Podesta Group, una dintre cele mai mari de profil din SUA, pentru a promova imaginea de politician proamerican a lui Victor Ponta în presa occidentală și americană. În acest sens, lobbyștii Podesta Group ar fi contactat zeci de jurnaliști de la organizații de presă de top precum Reuters, Associated Press, Bloomberg, BBC, CNN, Al Jazeera, AFP, New York Times, Wall Street Journal sau Politico. Atât Ponta, cât și Ghiță au negat orice implicare în această speță.
WikiLeaks a publicat în ultima perioadă mii de e-mailuri trimise și primite de Podesta pe contul de Gmail în ultimii ani, cele mai multe mesaje având legătură cu Hillary Clinton. Printre acestea se numără fragmente de discursuri rostite de fostul secretar de stat în fața bancherilor, dar și mesaje în care Clinton a acuzat Qatarul și Arabia Saudită că furnizează arme și susținere logistică organizației teroriste Statul Islamic.
Un mesaj publicat mai recent arată că un fost bancher și actual șef al Biroului pentru Comerț Exterior al SUA, Michael Froman, i-a trimis în octombrie 2008, cu o lună înainte de desfășurarea ultimelor alegeri prezidențiale, un mail șefului de campanie al actualului președinte Barak Obama, la acea oră candidat, care conținea practic componența exactă a viitorului executiv american.
Recent, Podesta a declarat presei americane că FBI anchetează atacul informatic vizând contul său de e-mail, care a permis WikiLeaks să publice mesajele. El a adăugat că ancheta FBI se înscrie într-una mai amplă, vizând toate atacurile asupra computerele oficialilor democrați, și a acuzat Rusia că se află în spatele acestora, avertizând că Moscova ar putea încerca să îl ajute pe candidatul republican Donald Trump să câștige alegerile prezidențiale. El a refuzat, pe de altă parte, să confirme autenticitatea e-mailurilor publicate de WikiLeaks și și-a exprimat temerea că organizația ar fi putut să modifice conținutul unora dintre mesaje.