Proteste având față de dificultățile economice din Iran au avut loc la Teheran și sâmbătă, deși președintele a cerut cetățenilor să nu participe la „adunări ilegale”. Contramanifestații proguvernamentale au existat în mai multe orașe din țară, iar autoritățile au tăiat temporar comunicațiile pe Internet unde au apărut mesaje de revoltă. Circulă informații despre uciderea unor protestatari. Mesaje dinspre Casa Albă și Departamentul de Stat al SUA au susținut protestele, vorbind despre regimul opresiv din Iran.
Noaptea trecută conexiunile de Internet și apoi rețelele de telefonie mobilă au fost oprite, apoi restabilite după câteva ore, în condițiile în care manifestații antiguvernamentale au avut loc și sâmbătă seara, contrar îndemnurilor autorităților contra „adunărilor ilegale”, transmite AFP. Ministrul Telecomunicațiilor, Mohammad-Javad Jahri, a motivat pe Twitter oprirea temporară a legăturilor informatice prin faptul că 25 de milioane de iranieni ar fi primit mesaje de instigare la „revoltă armată”, fiind îndemnați să atace primăriile.
„Inamicul vrea să creeze un nou complot folosindu-se de rețelele sociale și de problemele economice pentru a alimenta o nouă răscoală”, a declarat pentru agenția Fars, de orientare conservatoare, influentul ayatollah Mohsen Araki.
CITEȘTE ȘI Trump acuză China de încălcarea embargoului impus Coreei de Nord, prin alimentarea cu petrol a Phenian-uluiProtestele au continuat și aseară, nucleul fiind format de după amiaza de către câteva zeci de studenți la Universitate, deși ministrul de Interne Abdolreza Rahmani Fazli a cerut iranienilor să nu se lase antrenați în manifestații care ar fi organizate din străinătate. Reuters titrează că 2 protestatari au fost uciși, iar AFP spune că anumite surse afirmă că mai multe persoane au fost ucise de gloanțe în provincia Lorestan din vestul Iranului, dar că aceste informații nu au putut fi confirmate.
Inclusiv pe fondul incertitudinilor din Iran, prețul petrolului Brent se tranzacționau vineri la Londra în zona unui nou maxim al ultimilor aproape 2 ani, chiar și marginal sub nivelul de 67 dolari/baril, așa cum se vede pe graficul atașat.
Mesaje dinspre Administrația SUA au venit în aceste zile în favoarea protestatarilor și împotriva „regimului opresiv”. Un comunicat de vineri al Departamentului de Stat al SUA – popularizat pe Twitter de către purtătorul de cuvânt Heather Nauert – afirmă că SUA „condamnă arestările protestatarilor pașnici” și solicită altor națiuni să susțină poporul iranian și cererile sale pentru drepturi de bază și stăvilirea corupției.
Potrivit televiziunii iraniene, mai multe zeci de persoane au fost arestate după protestele de joi, însă cea mai mare parte a acestora au fost eliberate între timp.
Ieri seara, președintele Donald Trump a publicat un mesaj pe Twitter potrivit căruia „regimurile opresive nu pot dura la nesfârșit și va veni ziua ca poporul iranian să facă o alegere”.
Oppressive regimes cannot endure forever, and the day will come when the Iranian people will face a choice. The world is watching! pic.twitter.com/kvv1uAqcZ9
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 30, 2017
Purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Sarah Sanders, a declarat la rândul ei că „zilele în care America întorcea ochii de la opresiunea exercitată de regimul iranian s-au terminat. America este cu poporul iranian.”
Ministerul Afacerilor Externe de la Teheran a răspuns că poporul iranian nu acordă nicio importanță „declarațiilor oportuniste” de la Washington.
Într-un mesaj pe contul său de Twitter, Massoumeh Ebtekar, cea care ocupă poziția de vice-președinte al Iranului, fiind însărcinată cu problemele femeilor și familiei, a afirmat că este dreptul oamenilor de a protesta, dar că aceștia trebuie să știe dinainte că manifestațiile sunt orchestrate din străinătate. Aceasta și-a însoțit mesajul de imagini de pe conturi de Twitter din SUA și Arabia Saudită care susțin protestele.
Contramanifestații proguvernamentale au avut loc vineri și sâmbătă în peste 1.200 de localități din Iran, iar câteva sute de studenți s-au adunat la Teheran pentru a manifesta împotriva protestelor inițiale. „Moarte răsculaților!”, s-a scandat în fața Universității.
Manifestații puternice au mai avut loc în Iran după câștigarea unui al 2-lea mandat de către fostul președinte Mahmud Ahmadinejad, iar acestea s-au prelungit timp de 7 luni. Așa-numita „revoluție verde” s-a încheiat fără succes, sprijinul majoritar fiind pentru președintele de atunci de orientare conservatoare.