Reprezentanții celor 65 de țări, între care și România, care au votat împotrivă, s-au abținut sau nu au participat la votul pe tema rezoluției ONU cu privire la recunoașterea de către SUA a Ierusalimului drept capitala Israelului au fost invitați la o recepție pentru a primi “mulțumirile” Washingtonului.
Nikki Haley, ambasadorul SUA la ONU, a transmis celor 65 de țări că sunt așteptate la o recepție pe 3 ianuarie, “pentru a vă mulțumi pentru prietenia voastră față de Statele Unite ale Americii”, scrie Reuters.
Adunarea Generală a celor 193 de state membre ONU s-a întrunit ieri pentru a vota o rezoluție prin care este condamnată poziția SUA cu privire la statutul Ierusalimului, oraș considerat capitală atât de către Israel, cât și de către Palestina. Comunitatea internațională a refuzat până în prezent să recunoască suveranitatea vreunei națiuni asupra orașului, ambasadele străine având sediul la Tel Aviv.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Recent, președintele american, Donald Trump, a decis să recunoască Ierusalimul drept capitala Israelului și a anunțat că își va muta sediul ambasadei din Tel Aviv la Ierusalim.
Rezoluția ONU a fost adoptată cu 128 voturi pentru, 9 împotrivă și 35 de abțineri. 21 de țări nu au participat la vot.
”Statele Unite își vor aminti această zi în care au fost puse la stâlpul infamiei, în fața Adunării Generale, doar din cauza faptului că ne-am exercitat dreptul de țară suverană”, a declarat ambasadoarea americană la ONU Nikki Haley înainte vot, citată de News.ro.
”Ne vom aminti atunci când ni se va cere încă o dată să plătim cea mai importantă contribuție” financiară la ONU, a amenințat aceasta.
România s-a abținut de la vot, “considerând mai degrabă necesară, în această etapă, relansarea dialogului direct în vederea deblocării procesului de pace”, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
MAE a reierat “angajamentul constant al României față de eforturile comunității internaționale de a contribui la o rezolvare justă și de durată a conflictului israeliano-palestinian, care să corespundă intereselor ambelor părți, și la asigurarea păcii și stabilității în Orientul Mijlociu”.