Bruxelles: Marea Britanie să nu aleagă doar elementele convenabile din legislația UE în timpul tranziției, care se va încheia la 31 decembrie 2020

Bruxelles: Marea Britanie să nu aleagă doar elementele convenabile din legislația UE în timpul tranziției, care se va încheia la 31 decembrie 2020
scris 20 dec 2017

Marea Britanie va continua să participle la uniunea vamală și la piața unică europeană în timpul unei eventuale perioade de tranziție post Brexit, timp în care se va supune tuturor regulamentelor și deciziilor UE, potrivit unui proiect de directive de negociere suplimentare prezentat miercuri de Comisia Europeană.

În urma orientărilor adoptate de Consiliul European la 15 decembrie, Bruxellesul a recomandat, astăzi, începerea celei de a doua etape a negocierilor privind retragerea “ordonată” a Regatului Unit din Uniunea Europeană și a propus noi reguli legate de un posibil regim tranzitoriu al britanicilor după ieșirea din blocul comunitar, cerut de premierul britanic Theresa May.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit Comisiei, statele UE nu ar trebui să permită Marii Britanii să aleagă doar “elemente convenabile” la care să  adere în perioada de tranziție.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cota de popularitate a lui Trump în SUA a ajuns la 35% CITEȘTE ȘI Cota de popularitate a lui Trump în SUA a ajuns la 35%

“Regatul Unit va continua să participe la uniunea vamală și la piața unică (cu toate cele patru libertăți). Acquis-ul Uniunii ar trebui să se aplice în continuare integral Regatului Unit și în Regatul Unit ca și când acesta ar fi un stat membru. Orice modificări aduse acquis-ului în acest interval de timp ar trebui să se aplice în mod automat Regatului Unit”, se arată în proiectul de directive de negociere.

Totodată, se vor aplica toate instrumentele și structurile existente ale Uniunii în materie de reglementare, buget, supraveghere, chestiuni judiciare și asigurarea respectării dispozițiilor, inclusiv competența Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Comisia a recomandat ca eventuala perioadă de tranziție să fie clar definită în cursul negocierilor și ca data limită a regimului tranzitoriu să fie 31 decembrie 2020, mai devreme de data propusă anterior de May, respectiv martie 2021.

Executivul de la Bruxelles reamintește, de asemenea, necesitatea de a transpune în termeni juridici rezultatele primei etape a negocierilor și sublinează că trebuie finalizate toate aspectele legate de Brexit, inclusiv cele nesoluționate încă în prima etapă, cum ar fi guvernanța globală a acordului de retragere și chestiuni de fond, precum mărfurile introduse pe piață înainte de data retragerii.

Recomandările suplimentare vor fi adoptate de Consiliul Afaceri Externe al UE în ianuarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
marea britanie
brexit
cerinte suplimentare
tranzitie
negocieri