Mii de oameni protestează duminică seara în mai multe orașe din țară. La Cluj-Napoca, precum și în Sibiu sunt peste 2.000 de persoane în stradă, în timp ce în Brașov sunt peste o mie de manifestanți, iar în Iași aproximativ 600.
Protestul are ca principal argument modificările pregătite de puterea politică asupra legilor din domeniul justiției.
În municipiul Sibiu, aproximativ 2.000 de persoane participă la protest. Oamenii s-au strâns în Piața Mare din Sibiu începând cu ora 18.00 și au pornit în marș pe bulevardul pietonal din oraș, arată news.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În același timp, Numărul protestatarilor din București a ajuns la peste 10.000. Aceștia merge în marș spre Parlament, iar traficul rutier este blocat pe un sens pe Bulevardul Magheru.
Inițial, câteva mii de oameni se adunaseră în Piața Victoriei, iar la ora 19.00 au plecat în marș spre Parlament pentru a protesta față de modificările la legile justiției.
Oamenii scandează ”Justiție, nu corupție”, ”Nu vrem să fim o nație de hoți”, ”Jos Guvernul”, ”PSD ciuma roșie”, ”CCR sluga PSD”. ”Ieșiți din casă dacă vă pasă”, ”Noaptea hoți, ziua mafioți”, au steaguri tricolore, suflă în vuvuzele și bat în tobe.
Câteva sute de persoane se adunaseră în Piața Victoriei încă de la ora 18.00, ora de debut a protestului împotriva modificărilor la legile justiției.
La Timișoara, protestatarii au fost chemați în Piața Victoriei, pe platoul din fața Operei, la ora19.00 pentru a-și striga nemulțumirea față de modificarea legilorJustiției. La aceeași oră, în centrul orașului se aflau aproximativ 200 de perosane care au stat împrăștiate pe tot platoul din fața Operei, în mici grupuri. Nimeni nu strigă lozinci și nici nu poartă pancarte.
Peste 600 de oameni s-au adunat în Piața Unirii din Iași, oamenii scandând, între altele "Nu se mai poate, vrem anticipate", "Tudorel, slugă model", "Vreau să stau acasă, hoții nu mă lasă" și "PSD, ciuma roșie". Printre cei ajunși în piață se numără
Și interpretul Tudor Chirilă, care are un concert programat la Iași duminică seară. Protestatarii au început să se adune în centrul Iașiului de la ora 18.00, deși pe rețelele de socializare oamenii erau îndemnați să vină o oră mai târiu. Manifestanții au steaguri tricolore și ale Uniunii Europene, dar și fluiere și vuvuzele. Pe pancarte se poate citi ”Puneți tunurile pe politicieni, nu pe procurori și judecători”, ”Țara cade sub topoare, ei scapă haimanale”. La ora 19.00, ieșenii continuau să vină în Piața Unirii.
CITEȘTE ȘI VIDEO Premierul Tudose amenință conducerea Ministerului Transporturilor, în fața presei și cu replici din serialul TV Games of Thrones, că va fi demisă dacă după primul viscol al iernii nu se va circula ”la negru” În Brașov sunt peste 1.000 de oameni. Ei au plecat de la Prefectură la sediul PSD.
Aproximativ 400 de persoane protestează în centrul municipiului Ploiești, strigând ”Nu vrem să fim o nație de hoți”, ”PSD, ciuma roșie”. Oamenii s-au adunat în parcul central și au plecat în marș către sediile PSD, PNL și ALDE aflate la parterul aceluiași bloc, la câteva sute de metri de locul unde s-au strâns protestatarii. Manifestanții au un banner pe care scrie ”Resistence is our dudy”, dar și numeroase afișe. Pe unul dintre ele scrie ”România e în doliu, ne moare viitorul”. Coloana de protestatari este însoțită de jandarmi și, până la ora transmiterii acestei știri nu s-au înregistrat incidente.
La Arad, aproximativ o sută de persoane participă, în Piața Revoluției, la un protest anunțat pe Facebook, fără a fi autorizat sau asumat de vreo organizație. Participanții sunt de toate vârstele și stau în fața Palatului Administrativ, sediul Primăriei și Prefecturii, fără a scanda sau a purta pancarte. Ei au însă steaguri.
CITEȘTE ȘI FOTO Fiscul l-a executat pe Vîntu, vânzându-i complexurile hoteliere din DeltăAproximativ 150 de persoane protestează și în centrul municipiului Galați, manifestanții scandând lozinci împotriva PSD și exprimându-și susținerea față de DNA. Oamenii s-au mobilizat pe rețelele de socializare, și s-au strâns, începând cu ora 18.00, pe platoul din fața sediului Prefecturii, unde au adus două bannere mari pe care scrie ”Susținem DNA” și ”Pe noi nemanipulează conștiința”. Totodată, protestatarii flutură drapele tricolore și ale Uniunii Europene în timp ce scandează lozinci precum ”PSD a dat liber la furat”, ”Jos labele de pe justiție”, ”Guvern de secretare și nulități penale”, ”PSD ciuma roșie”, ”Liviu Dragnea și ai lui, pușcăriașii neamului” sau ”Kovesi, nu uita Galațiu-i de partea ta”.
Un tânăr care a adus o sperietoare de care a legat o coală de hârtie pe care scrie ”Buhuhu PSD” a spus că venit la protest pentru ca PSD să nu modifice legile justiției din proprie inițiativă. “Dorim ca PSD să nu modifice legile justiției decât cu avizul CSM și al instituțiilor din justiție și nu din proprie inițitivă, fără o consultare largă, ci așa, pe repede înainte, în Parlament. Nu avem nimic cu PSD că au câștigat alegerile, bravo lor, dar eu nu aveau în programul de guvernare nici o măsură legată de justiție pentru că altfel s-ar fi votat în România. Sperietoarea am adus-o pentru că a fost Halloweenul”, a spus tânărul.
”Protestăm pentru toată guvernarea dezastruoasă a PSD, de la planul de a închide manifestații împotriva oricărei legi din România, ceea ce este o măsură antidemocratică pregătită de Carmen Dan, până la eliberarea deținuților - unul a și violat o femeie, sau până la mutarea la constribuțiilor în sarcina salariaților, toate vor duce toate la falimentul României și eu nu vreau să ajungem ca Grecia că pe noi nu ne ajută nimeni, ne ajutăm doar noi”, a spus un alt manifestant. Protestul nu este unul autorizat, iar manifestanții sunt supravegheați de la distanță de echipaje ale Poliției și ale Jandarmeriei.
La Constanța, aproximativ 40 de persoane s-au strâns deja în fața Prefecturii. Ora anunțată pe rețelele de socializare pentru protest este 19.00, oamenii începând să se adune.
Proteste față de proiectele de modificare a legilor justiției sunt anunțate, pe Facebook, pentru duminică seara, atât în București, cât și în mai multe orașe din țară: Suceava, Craiova, Cluj-Napoca, Galați, Târgu Mureș, Iași, Constanța, Oradea, Timișoara, Sibiu, Brașov, Rădăuți, Focșani, Târgu Ocna.
De asemenea, și românii din diaspora și-au anunțat susținerea pentru cei de la București, organizând manifestații asemănătoare și în Berlin (în fața Ambasadei), Zurich, Roma și Paris.
CITEȘTE ȘI VIDEO O mașină a intrat în plin în terasa unei pizzerii, provocând moartea unei fete de 8 ani și rănind alte câteva persoaneProiectele de lege privind justiția depuse la Parlament de PSD-ALDE mențin președintele în procedura de numire a procurorilor șefi, însă nu și în cea de revocare și stabilesc că șeful statului poate refuza doar o dată propunerile de numire, prevăd organizarea Inspecției Judiciare ca instituție autonomă, precum și înființarea Direcției pentru Investigarea Infracțiunilor Săvârșite de Judecători și Procurori, în cadrul Parchetului instanței supreme. Președintele comisiei parlamentare speciale pe legile Justiției, social-democratul Florin Iordache, a declarat marți că, potrivit propunerii comisiei, Inspecția Judiciară urmează să fie o instituție autonomă aflată sub controlul unui consiliu de integritate format din membri de la CSM, de la Înalta Curte, de la Parchetul General, din reprezentanți ai societății civile și ai asociațiilor profesionale ale magistraților.
În urmă cu o săptămână, secretarul de stat în Ministerul Justiției, Mariana Moț, a anunțat comisia specială a Parlamentului care se ocupă de punerea în acord a Codurilor penale cu deciziile Curții Constituționale (CCR) că ministerul lucrează la un proiect legislativ separat privind abuzul în serviciu și neglijența în serviciu. Declarația a fost făcută în cadrul dezbaterilor din comisia specială a Parlamentului de punere în acord a Codurilor Penale cu deciziile CCR, în momentul în care discuția a ajuns la articolul privind abuzul în serviciu.
Prevederea din Codul penal privitoare la infracțiunea de abuz în serviciu urmează să fie modificată după ce Curtea Constituțională a dat două decizii în această privință care vizează, pe de o parte, ca abuzul în serviciu să fie infracțiune doar dacă sunt încălcate legi sau ordonanțe ale Guvernului și, pe de altă parte, obligă legiuitorul să impună un prag valoric în ceea ce privește infracțiunea de abuz în serviciu, susținând nu este suficient să se constate că faptele incriminate aduc atingere valorii sociale ocrotite, ci această atingere trebuie să prezinte un anumit grad de intensitate, de gravitate, care să justifice sancțiunea penală.
Pornind de la cele două decizii ale CCR, partidele politice și instituțiile din domeniul judiciar au propus diverse reformulări ale artioclului privind abuzul în serviciu.
Astfel, Parchetul General a propus ca abuzul în serviciu să fie definit ca încălcarea unei legi sau a altui act normativ care, la data adoptării lui, avea putere de lege, fără a propune vreun prag pentru ca abuzul să fie considerat infracțiune. De asemenea, Parchetul General propune menținerea pedepsei actuale, închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.
CITEȘTE ȘI FOTO Proteste în Rusia față de corupția elitelor, peste 1.000 de arestațiLa rândul său, Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) propune ca abuzul în serviciu să fie definit ca ”fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă unei persoane fizice sau persoane juridice echivalentă cu minim 10 salarii minime pe economie ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, vătămare care are sau poate avea consecințe de natură nepatrimonială grave sau deosebit de grave”. Și UNJR propune menținerea pedepsei actuale, și anume închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.
În schimb, Asociația Procurorilor din România (APR) nu a venit cu o propunere concretă. ”Apreciem că modificarea textului de lege în concordanță cu dispozițiile celor două decizii ale Curții Constituționale poate fi efectuată după un prealabil studiu al cazuisticii interne, precum și un studiu comparativ privind reglementarea unor atare situații în celelalte state ale Uniunii Europene, demers necesar pentru a pune în acord dispozițiile art,. 297 Cod penal nu numai cu documentele organismelor internaționale ci și cu legea penală în materie pe teritoriul Uniunii Europene”, a transmis APR.
Și unele dintre partidele politice au transmis propriile variante asupra abuzului în serviciu.
UDMR propune un prag de 100.000 de lei și scăderea pedepsei la închisoare de la 6 luni la 3 ani.
”Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ”cu intenție nu îndeplinește un act prevăzut de dispozițiile exprese dintr-o lege, sau îl îndeplinește prin încălcarea unor dispoziții exprese dintr-o lege și prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 100.000 lei, ori o vătămare gravă, certă și efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, se arată în propunerea UDMR transmisă comisiei parlamentare.
La rândul lor, cei de la USR propun o variantă a definiției abuzului în serviciu fără prag valoric și cu menținerea limitelor actuale ale pedepsei.
CITEȘTE ȘI VIDEO Gigantul american Raytheon, producătorul rachetelor Patriot, și-a deschis sucursală la București, pe Rosetti, și a început să se autopromoveze în limba română"Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește prin încălcarea unei legi, a unei ordonanțe sau ordonanțe de urgență a Guvernului și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică", se arată în propunere. USR a venit și cu o variantă subsidiară în care propune un prag valoric de 1.000 de lei.
Liberalii militează și ei împotriva impunerii unui prag valoric la abuzul în serviciu.
”Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos, încălcându-și obligațiile de serviciu reglementate prin lege, ordonanță sau ordonanță de urgență, sau care nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos, prin încălcarea legii, ordonanței sau ordonanței de urgență, și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică, se arată în propunerea PNL
De asemenea, și PMP-ul condus de Traian Băsescu a depus un amendament care nu vizează introducerea unui prag valoric pentru abuzul în serviciu.
”Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu intenție, nu îndeplinește un act prevăzut de dispozițiile exprese dintr-o lege, ordonanță de Guvern sau ordonanță de urgență a Guvernului sau îl îndeplinește prin încălcarea unor dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanță de Guvern sau ordonanță de urgență a Guvernului și prin aceasta cauzează o vătămare efectivă a drepturilor fundamentale sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”, se arată în propunerea PMP.