Primarul general al Capitalei Gabriela Firea și Consiliul General al Municipiului București (CGMB) vor decide cu privire la structura pe care primarul PSD al Sectorului 1 al Capitalei, Dan Tudorache, ar dori să o înființeze cu bani de la bugetul local drept continuatoare a clubului istoric de fotbal Rapid București, după ce Consiliul Local al Sectorului 1 a votat miercuri la limită o hotărâre prin care cere împuternicire de la CGMB pentru a se asocia și a colabora cu o persoană juridică pentru "dezvoltarea unui centru sportiv".
PSD are, alături de ALDE, majoritatea necesară în CGMB pentru a lua o astfel de hotărâre.
Potrivit Legii autorităților locale, cooperarea sau asocierea consiliilor locale de sector din București cu persoane juridice române sau străine, cu organizații neguvernamentale și cu alți parteneri sociali, în vederea finanțării și realizării în comun a unor acțiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes public local, se poate face numai pe baza împuternicirii exprese date prin hotărâre a CGMB.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Asta înseamnă că, cel mai probabil la următoarea ședință a CGMB, pe ordinea de zi va figura adoptarea unei hotărâri de împuternicire în acest sens a Consiliului Local al Sectorului 1.
Profit.ro a scris despre planul primarului Tudorache aici.
La ședința Consiliului Local Sector 1 de miercuri, inițial a fost supus votului un proiect de hotărâre care prevedea pur și simplu asocierea Consiliului cu persoane juridice pentru dezvoltarea unui centru sportiv. Președintelui de ședință i s-a atras atenția de către secretară și de către liderul consilierilor locali PNL că citește un proiect vechi, care între timp a fost modificat. "S-a modificat acest proiect, l-ați citit pe cel vechi", a spus reprezentantul PNL.
La vot a fost supus proiectul "corect", prin care se cere împuternicire de la CGMB, însă votul a fost întrerupt de același lider al consilierilor PNL, care l-a întrebat pe primarul Tudorache care au fost procedurile prin care a stabilit "plata unei chirii pentru folosirea brandului Rapid", la care primarul a răspuns că nu poate face plata unei chirii fără acordul Consiliului Local.
"Deci nu este adevărat ce s-a vehiculat în presă că plătiți deja 5.000 de euro pe lună pentru brandul Rapid", a spus consilierul PNL, afirmație confirmată de Tudorache. Primarul a evitat întrebarea referitoare la persoana juridică cu care intenționează să asocieze Primăria, repetând că proiectul supus votului vizează doar solicitarea unei împuterniciri de la CGMB.
CITEȘTE ȘI Rezerva Federală Americană infirmă așteptările pieței, euro bate un maxim al ultimilor 2 ani și jumătate în raport cu dolarul SUAPlanul primarului, anexă la proiectul de hotărâre, prevede asocierea cu ambele structuri care se vor continuatoarele Rapidului, AFC Rapid și Mișcarea Feroviară, însă Tudorache a declarat ulterior la Digi Sport că, cel mai probabil, Primăria va înființa o structură nouă, nereușind să se înțeleagă cu nici una din entitățile juridice menționate. ”Aproape sigur vom porni cu o societate nouă, deoarece cererile celor de la AFC Rapid și de la Mișcarea Feroviară nu pot fi acceptate”, a declarant primarul PSD al Sectorului 1.
Adunarea creditorilor clubului falimentar Rapid a decis recent să aprobe utilizarea de către Primăria Sector 1 a numelui, siglei și a culorilor Fotbal Club Rapid SA contra unei remunerații de 5.000 de euro pe lună.
Proiectul privind solicitarea împuternicirii de la CGMB a fost aprobat cu 13 voturi pentru și nici unul împotrivă, toți cei 12 consilieri PNL și USR abținându-se de la vot. După vot, același consilier PNL a întrebat dacă, potrivit legislației în vigoare, nu era nevoie de o majoritate calificată, de două treimi, pentru aprobarea proiectului și i s-a răspuns că nu, părând mulțumit de răspuns. Nimeni de la USR nu a exprimat vreo obiecție asupra acestui aspect.
Ulterior, a fost supus la vot proiectul de hotărâre prin care se solicită ANAF transmiterea în administrarea Primăriei Sectorului 1 a terenurilor de antrenament și a hotelului de la baza de pregătire Pro Rapid, intrate în proprietatea statului prin dare în plată în 2004, în contul datoriilor bugetare ale firmei care le deținea, pentru pregătirea echipei pe care Primăria vrea s-o înființeze, dar și pentru "desfășurarea unor activități recreative și sociale pentru locuitorii sectorului 1". Și acesta a fost adoptat, cu 18 voturi pentru și nici unul împotrivă, de această dată consemnându-se doar 7 abțineri din partea PNL și USR.
CITEȘTE ȘI FOTO Țesătoriile Reunite, deținute de SIF Moldova, se împrumută cu peste 18 milioane euro pentru complexul Baba Novac Residence, pregătit pe terenul fabricii, închisă după 80 ani. Locuințele vor fi vândute cu până la 142.000 euroÎnsă după circa un sfert de oră, timp în care au mai fost votate 10 hotărâri de Consiliu, consilierii locali PNL și USR au început să se ridice și să părăsească sala de ședințe. "Având în vedere că noi considerăm, conform legii, că trebuiau 14 voturi, majoritate calificată, la proiectul cu clubul Rapid, am luat hotărârea să părăsim sala, grupul PNL", a spus liderul consilierilor liberali. "Suntem solidari", a declarat și un reprezentant USR.
"Doamna consilier, sunteți consilier local ales, faceți un anunț oficial la tribuna Consiliului Local (că grupul consilierilor locali USR părăsește ședința – n.r.), nu pe holuri. Vă rog să vă uitați la doamna consilieră Clotilde Armand, cât respect are față de Consiliul Local, mulțumim", a comentat, sarcastic, secretara de ședință, în timp ce Clotilde Armand ieșea din sală.
PNL și USR dețin, cumulat, majoritatea în Consiliul Local al Sectorului 1, cu 14 consilieri din 27, așa că, în condiții normale, pot bloca cu majoritate simplă orice inițiativă a primarului. Bineînțeles, cu condiția să fie toți prezenți. La ședința de miercuri au participat însă doar 12 consilieri din partea celor două partide, numărul total al consilierilor prezenți fiind de 25.
După părăsirea ședinței, inițial, Clotilde Armand a scris pe pagina sa de Facebook că era nevoie de majoritate calificată pentru adoptarea proiectului. Ulterior, după circa 3 ore, a revenit și a afirmat că gestul de părăsire a ședinței s-a vrut a fi unul simbolic: "Nu suntem de acord cu parodierea democrației. Vrem să știm care este proiectul primarului. Am spus asta de nu știu câte ori și tot nu înțelege!".
CITEȘTE ȘI Banca lui Umbrărescu își va reduce capitalul social cu un sfert pentru a acoperi din pierderile anilor anteriori
Legea autorităților locale prevede expres că doar hotărârile privind patrimoniul se adoptă cu votul a două treimi din numărul total al consilierilor locali în funcție. Celelalte hotărâri, inclusiv cele privind bugetul local, se iau cu majoritate simplă.
Consiliile locale pot decide, prin regulamentele de organizare și funcționare proprii, ca și hotărârile pe alte subiecte să fie adoptate cu majoritate calificată. "În exercitarea atribuțiilor ce îi revin, consiliul local adoptă hotărâri, cu votul majorității membrilor prezenți, în afară de cazurile în care legea sau regulamentul de organizare și funcționare a consiliului cere o altă majoritate", stipulează actul normativ menționat. Numai că nu există un astfel de regulament al Consiliului Local al Sectorului 1, acesta funcționând în baza legii primare, a administrației publice locale.
Potrivit legii, constituie patrimoniu al unității administrativ-teritoriale bunurile mobile și imobile care aparțin domeniului public al unității administrativ-teritoriale, domeniului privat al acesteia, precum și drepturile și obligațiile cu caracter patrimonial.
Asta înseamnă că hotărârile privind asocierea Sectorului 1 cu persoane juridice în vederea înființării unui club sportiv care să dețină brand-ul Rapid București ar necesita majoritate calificată în Consiliul Local doar după ce Guvernul va transfera, eventual, baza Pro Rapid în administrarea Primăriei de sector, iar aceasta ar decide să includă respectiva bază în capitalul nou-înființatei structuri sau să i-o dea în folosință. Inclusiv finanțarea de la bugetul local a unei echipe de fotbal se poate decide în Consiliu cu majoritate simplă.