Comisia Europeană (CE) este pregătită să acționeze “în câteva zile” dacă Statele Unite ale Americii adoptă un proiect de lege privind introducerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei în forma actuală, în condițiile în care documentul ar putea submina securitatea energetică a Uniunii Europene, a anunțat miercuri președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker.
Camera Reprezentanților din Congresul american a aprobat, marți, cu 419 voturi pentru și 3 împotrivă, un proiect de lege ce vizează impunerea de noi sancțiuni economice împotriva Rusiei, Iranului și Coreei de Nord, sancțiuni care ar putea afecta și companii europene.
“Proiectul de lege ar putea avea efecte unilaterale neintenționate asupra intereselor UE în domeniul securității energetice (…). Dacă îngrijorările Comisiei nu sunt abordate în mod suficient, suntem gata să acționăm în mod corespunzător într-o perioadă de câteva zile”, a declarat Juncker într-un comunicat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“America pe primul loc (America first, sloganul cu care Donald Trump a câștigat votul electoratului american – n.r.) nu poate fi echivalent cu punerea intereselor Europei pe ultimul loc”, a continuat președintele CE.
Comisia Europeană notează că membrii Camerei Reprezentanților au ținut cont de unele opinii exprimate de Bruxelles, însă textul aprobat marți prevede sancțiuni împotriva oricărei companii, inclusiv din Europa, care contribuie la dezvoltarea, întreținerea, modernizarea sau repararea conductelor prin care Rusia exportă energie către alte state.
Depinzând de implementarea (proiectului), acesta ar putea afecta infrastructura de transport a resurselor de energie către Europa – de exemplu, mentenanța și modernizarea conductelor din Rusia care alimentează sistemul de transport gaze ce tranzitează Ucraina, susține Comisia.
Totodată, noile sancțiuni ar putea afecta negativ proiecte vitale pentru diversificarea sectorului energetic din UE.
“UE este pe deplin angajată în privința sancțiunilor impuse Rusiei. Cu toate acestea, unitatea G7 și coordonarea acțiunilor aliaților sunt esențiale pentru asigurarea implementării în totalitate a Acordurilor de la Minsk”, a precizat Juncker.
Potrivit Comisiei, executivul de la Bruxelles se folosește în prezent de canalele diplomatice existente pentru a-și exprima îngrijorările referitoare la proiectul de lege aprobat de Camera Reprezentanților.
Proiectul trebuie aprobat și de Senatul american înainte de a fi trimis președintelui Donald Trump.