În ultimele zile au făcut înconjurul lumii imagini filmate cu luptători talibani preluând controlul asupra unor cantități mari de arme și echipamente militare produse și finanțate de Statele Unite, multe prezentând tehnologie de vârf, capturate de insurgenți de la forțele guvernamentale afgane în cursul operațiunilor de preluare a controlului asupra țării. Însă nu doar SUA au vândut arme regimului de la Kabul proaspăt răsturnat de mișcarea talibană. Date oficiale analizate de Profit.ro arată că, în decursul a 17 ani de război, între 2004 și 2020, din România a fost exportată în Afganistan tehnică militară în valoare de zeci de milioane de euro.
Exporturile din România au fost efectuate în acord cu rezoluțiile Consiliului de Securitate ONU privind utilizarea produselor militare de către forțele guvernamentale din Afganistan, potrivit Departamentului pentru Controlul Exporturilor (ANCEX) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la București.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Sursa citată arată că valoarea totală a exporturilor de produse militare din România în Afganistan, în perioada 2004-2020 inclusiv, s-a ridicat la 83 milioane euro, adică o medie de aproape 5 milioane euro pe an.
Anul de vârf a fost 2011, cu o valoare totală a exporturilor de aproape 19,3 milioane euro, constând în 529 de mitraliere pe trepied, 75 de puști cu lunetă, piese de schimb, cartușe și zale pentru mitraliere, precum și 30 de autocamioane militare.
CITEȘTE ȘI Băncile din Afganistan s-au deschis. Talibanii interzic orice transfer de dolari și artefacte în străinătateUrmătorii ca volum de business au fost anii 2009, cu exporturi de 9,82 milioane euro (peste 17.000 de pistoale mitralieră, muniție, simulator de zbor elicopter și piese de schimb pentru elicopter) și 2010 (7,87 milioane euro – 600 pistoale mitralieră, 162 mitraliere și muniție). Singurul an fără exporturi efective în perioada menționată a fost 2012, când totuși structura MAE a acordat licențe pentru vânzări în valoare maximă de 2,2 milioane euro.
În 2014, din valoarea totală a exporturilor, de aproape 7 milioane euro, peste 2 milioane euro au reprezentat livrări ale companiei de stat Romarm.
Cele mai recente date ANCEX, care nu numește entitățile exportatoare individuale, arată că, anul trecut, România a exportat în Afganistan produse militare de aproape 4,5 milioane euro, constând în 100 de mitraliere ușoare, piese de schimb pentru mitraliere și puști de asalt, precum și cartușe.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Soarta City Insurance - decisă la începutul lunii septembrie. Roșu, vicepreședinte ASF: Fără infuzie de capital, intră în faliment!Raportările ANCEX se referă, potrivit legislației în vigoare, la exporturi de produse militare efectuate de persoane fizice sau juridice rezidente în România și deținătoare de licențe în acest sens, inclusiv instituții publice. Ele nu includ operațiunile de export efectuate în legătură cu participarea forțelor din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională la misiuni, operații, exerciții, activități de instruire și ceremoniale, în afara teritoriului României, precum și cu participarea forțelor armate străine sau a structurilor de aplicare a legii din străinătate care au aprobarea autorităților române pentru intrarea, staționarea, desfășurarea de operațiuni sau tranzitul pe teritoriul României.
Potrivit Reuters, care citează date oficiale de la Washington, între 2002 și 2017, Statele Unite au oferit armatei afgane arme, rachete, ochelari de vedere nocturnă și chiar mici drone pentru colectarea informațiilor, în valoare de aproximativ 28 de miliarde de dolari.
CITEȘTE ȘI Tranzacție finalizată - Tranzgaz vinde către BERD 25% din acțiunile transportatorului de gaze Vestmoldtransgaz din Republica MoldovaUn oficial american a spus că, deși nu există încă date definitive, evaluarea actuală a informațiilor este că talibanii ar putea controla mai mult de 2.000 de vehicule blindate, inclusiv Humvee din SUA, și până la 40 de avioane, inclusiv UH-60 Black Hawk, elicoptere de atac și drone militare ScanEagle.
"Am văzut deja luptători talibani înarmați cu arme fabricate de SUA pe care le-au confiscat de la forțele afgane. Acest lucru reprezintă o amenințare semnificativă pentru Statele Unite și aliații noștri", a declarat reprezentantul Michael McCaul, republican de top în Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților din SUA, într-un e-mail transmis Reuters.