O companie aflată în portofoliul Ministerului Economiei listată pe Bursa de Valori București (BVB) nu a înregistrat în contabilitate nu mai puțin de 1.000 de facturi pentru a-și "coafa" situațiile financiare, afirmă ministrul de resort, Virgil Popescu.
"Am o informație că la o companie din Ministerul Economiei - nu vreau să-i dau numele, că-i și ușor listată la bursă, dar când o să trimit Corpul de Control acolo (o să îl fac public - n.r.) - 1.000 de facturi nu au fost înregistrate în contabilitate. Au preferat să nu înregistreze facturile în contabilitate, să facă aprovizionările. Cu ocazia asta nu și-au înscris în contabilitate cheltuiala. Neînscriind în contabilitate cheltuiala, situația financiară dădea mai bine, prețul pe acțiuni era mai frumos și poate erau speculații pe bursă”, a afirmat ministrul, la B1 TV.
În subordinea ministerului există mai multe companii listate din sectorul energetic la care statul este acționar majoritar, precum Romgaz, Nuclearelectrica, Conpet și Oil Terminal.
Alte două companii energetice deținute de statul român listate sunt Transgaz și Transelectrica, însă acestea se află în prezent în subordinea SGG. Ele au fost deținute însă de fostul minister al Economiei, înainte de reorganizarea Guvernului.
Totodată, la finalul anului 2018, Ministerul Economiei era acționar și la alte companii din afara sectorului energetic listate pe BVB: Șantierul Naval 2 Mai, Romaero SA, IAR SA, IOR SA, Avioane Craiova, Iprochim SA, Oltchim SA (aflată în insolvență și care s-a delistat).
Niciuna dintre aceste companii nu a fost însă nominalizată de ministru.