Venezuelenii, afectați de o profundă criză economică, sunt chemați la vot, duminică, pentru a-și alege președintele. Actualul președinte, Nicolas Maduro, își dorește un nou mandat, după un scrutin în care nu are un contracandidat de greutate, alegeri boicotate de opoziție și nerecunoscute de o mare parte a comunității internaționale, relatează AFP.
Cele 14.638 de secții de votare se vor deschide la ora locală 06.00 (10.00 GMT) și se vor închide la ora 22.00 GMT. Sunt așteptați să își exprime opțiunile 20,5 milioane de alegători. Ordinea va fi asigurată de aproximativ 300.000 de militari și polițiști, informează News.ro.
Mandatul de președinte este de șase ani.
Marele favorit este Maduro, deși 75 la sută din venezueleni dezaprobă gestiunea sa, afectați de lipsa de hrană, de medicamente, de apă, electricitate și de problemele legate de transporturi, precum și de costurile vieții și lipsa de siguranță. Totul în contextul în care cu un salariu minim se poate cumpăra doar jumătate de kilogram de carne.
Sute de mii de venezueleni au preferat să părăsească țara.
Având puterea electorală și pe cea militară la dispoziție și o opoziție divizată, calea pare să fie deschisă pentru Maduro, menționează AFP.
Un contracandidat al lui Maduro este Henri Falcon (56 de ani), reprezentant al partidului Avanzada progresista. Acesta candidează la alegerile de duminică în ciuda boicotului coaliției de opoziție, Platforma de Unitate Democratică.
Falcon și celălalt candidat al opoziției, pastorul evanghelic Javier Bertucci (48 de ani), își dispută votul unei populații slăbite, ceea ce întărește șansele unei victorii a lui Maduro, fost șofer de autobuz, în vârstă de 55 de ani.
Majoritatea sondajelor arată egalitate între Maduro și Falcon, însă absenteismul la care a îndemnat opoziția ar trebui să îi fie favorabil președintelui în funcție.
Opoziția îl acuză pe Maduro de clientelism și control social.
Duminică sunt anunțate manifestații împotriva lui Maduro în mai multe orașe.
Pe lângă opoziția din Venezuela, SUA, Uniunea Europeană și grupul de la Lima resping scrutinul prezidențial, considerând că nu este nici democratic, nici liber și nici transparent.