Uniunea Europeană va propune Statelor Unite să profite de o oportunitate care apare ”o dată la o generație” și să încheie o nouă alianță globală, într-un proiect detaliat care are rolul să îngroape tensiunile din era Trump și să răspundă ”provocării strategice” reprezentată de China, relatează Financial Times.
Proiectul UE pentru revitalizarea parteneriatului transatlantic obținut de Financial Times prevede o cooperare nouă în toate domeniile, de la reglementarea sectorului digital și combaterea pandemiei de Covid-19 și până la combaterea despăduririlor, arată news.ro.
Propunerea, pregătită de Comisia Europeană, afirmă că partenerialul dintre UE și SUA are nevoie de ”întreținere și reînnoire”, pentru ca lumea democrată să își afirme ineresele în fața ”puterilor autoritariste” și a ”economiilor închise care exploatează deschiderea de care depind societățile noastre”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Setul de propuneri, de 11 pagini, intitulat ”o nouă agendă UE-SUA pentru schimbările globale”, include un apel pentru ca UE și SUA să îngroape securea surselor persistente de tensiuni transatlantice, cum ar fi presiunile Europei pentru taxarea giganților americani din sectorul tehnologiei.
Proiectul propune ca UE și SUA să își unească forțele pentru a modela reglementarea sectorului digital, inclusiv prin adoptarea unor abordări comune în domeniul antitrust și protecția datelor, cooperând la examinarea investițiilor străine sensibile și lucrând împreună pentru a combate amenințările, cum ar fi atacurile cibernetice ale hackerilor. Alte părți ale propunerii solicită cooperarea pentru dezvoltarea și distribuirea vaccinurilor pentru Covid-19 și colaborarea pentru reformarea Organizației Mondiale a Sănătății.
Planul reflectă optimismul și ușurarea Bruxelles-ului cu privire la perspectiva de a lucra cu noua administrație americană, dar și îngrijorarea că anii de relații transatlantice precare au permis Beijingului să aibă inițiative geopolitice.
Documentul susține ideea președintelui ales al SUA, Joe Biden, pentru organizarea unui summit al democrațiilor și afirmă că noua agendă transatlantică ar trebui să fie ”baza unei noi alianțe globale a unor parteneri care au aceeași idee”.
Proiectul, produs în comun de Comisia Europeană și de înaltul reprezentant al UE pentru politica externă, este așteptat să fie supus aprobării liderilor naționali la un summit din 10-11 decembrie.
CITEȘTE ȘI FOTO Orban - discuție cu proprietarii de restaurante. Schema de ajutor de stat, anunțată de Profit.ro, intră în Guvern, dar va aștepta acordul Bruxelles-ului. Promisiune pentru nou șomaj tehnic și KurzarbeitAcesta sugerează organizarea unui summit UE-SUA în prima jumătate a anului 2021, ca moment pentru lansarea noii agende transatlantice. Una dintre frustrările acute a Bruxelles-ului în timpul administrației Trump a fost reticența SUA de a coordona răspunsurile celor două puteri față de China, Casa Albă optând pentru urmărirea măsurilor comerciale unilaterale nu numai împotriva Beijingului, ci și a UE.
Proiectul arată: ”Ca societăți democratice deschise și economii de piață, UE și SUA sunt de acord asupra provocării strategice prezentate de asertivitatea internațională din ce în ce mai mare a Chinei, chiar dacă nu suntem întotdeauna de acord cu privire la cea mai bună modalitate de a aborda acest lucru”.
Adoptarea unei poziții mai unitare va depinde în mod semnificativ de capacitatea celor două economii de a elimina diferențele existente în ceea ce privește politica în domeniul tehnologiei - unul dintre principalele obiective ale documentului.
Bruxelles-ul vede potențialul de a colabora pentru a aborda problemele care variază de la investițiile chineze în companii inovatoare din UE și SUA și până la potențiala amenințare reprezentată de avantajul țării în tehnologiile 5G.
”Folosind influența noastră combinată, un spațiu transatlantic al tehnologiei ar trebui să constituie coloana vertebrală a unei coaliții mai largi de democrații cu aceeași viziune”, arată proiectul.
CITEȘTE ȘI Videoconferința Profit.ro - IMM-urile în criză. Crudu, BICO Industries: Am decis că, în această perioadă de criză, cea mai bună măsură este să nu mai solicităm credite de la bănciUnele dintre propunerile din acest proiect ar necesita o schimbare clară a politicii SUA. Bruxelles-ul, de exemplu, solicită un efort comun pentru restabilirea deplină a sistemului de soluționare a litigiilor al Organizației Mondiale a Comerțului, lucru care ar impune Washingtonului să înceteze blocarea numirilor de judecători.
Proiectul evidențiază, de asemenea, potențialele obstacole în calea unei cooperări mai strânse dintre UE și SUA, cauzate de dezacorduri atât între puterile transatlantice, cât și în cadrul blocului european.
Big Tech rămâne un posibil punct contencios în relațiile dintre UE și SUA și un factor care complică orice poziție comună împotriva Beijingului. Viziunea Bruxelles-ului cu privire la drepturile de protecție a datelor, concurența sporită în sector și reforma impozitării acestui sector va necesita acțiuni împotriva marilor companii americane care domină industria de profil. O
Observația proiectului, conform căreia UE și SUA ”nu sunt întotdeauna de acord” cu privire la modul de a face față Chinei, este o recunoaștere a modului în care strategia oficială a cooperării, concurenței și rivalității cu Beijingul a blocului european este mai puțin clară față de bipartizanatul politic de la Washington.
În timp ce instituțiile europene și statele membre au devenit în general mai sceptice în ceea ce privește China, mai ales că diplomația ”lupului luptător” de la Beijing a devenit mai agresivă în timpul pandemiei, există încă reticențe pentru o confruntare directă. Unele state membre, cum ar fi Ungaria, au legături individuale puternice cu Beijingul, în timp ce grupul de cooperare ”17 + 1” înființat de China cu principalele țări din Europa Centrală și de Est include 12 state membre ale UE.