Ministrul ucrainean al Sănătății, Viktor Liașko, a acuzat autoritățile ruse că au comis o crimă împotriva umanității prin blocarea accesului la medicamente la prețuri accesibile în zonele pe care forțele ruse le-au ocupat de la invadarea țării în urmă cu 5 luni și jumătate, relatează The Associated Press.
Într-un interviu pentru The Associated Press, ministrul ucrainean al Sănătății, Viktor Liașko, a declarat că autoritățile ruse au blocat în mod repetat eforturile de a furniza medicamente subvenționate de stat oamenilor din orașele și satele ocupate.
”De-a lungul celor șase luni de război, Rusia nu a permis coridoare umanitare adecvate, astfel încât să putem oferi propriile medicamente pacienților care au nevoie de ele”, a afirmat Liașko, vineri seara, la Ministerul Sănătății de la Kiev, citat de News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Credem că aceste acțiuni sunt întreprinse cu intenție de Rusia și le considerăm crime împotriva umanității și crime de război care vor fi documentate și vor fi recunoscute”, a mai spus ministrul.
Guvernul ucrainean are un program care oferă medicamente persoanelor bolnave de cancer și care suferă de afecțiuni cronice de sănătate. Distrugerea spitalelor și a infrastructurii, precum și strămutarea a aproximativ 7 milioane de oameni în interiorul țării, au interferat și cu alte forme de tratament, potrivit Națiunilor Unite și oficialilor ucraineni.
Războiul din Ucraina a provocat perturbări grave serviciului de sănătate al țării, care era în curs de aplicare de reforme majore, în mare parte ca răspuns la pandemia de coronavirus, când președintele rus Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să invadeze pe 24 februarie.
Organizația Mondială a Sănătății a precizat că a înregistrat până la 11 august 445 de atacuri asupra spitalelor și altor instituții de îngrijire a sănătății, care s-au soldat cu 86 de decese și 105 de persoane rănite.
Liașko a subliniat că efectele secundare au fost mult mai severe.
”Drumurile și podurile au fost avariate în zonele controlate acum de forțele ucrainene... este dificil să duci la spital pe cineva care a suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral”, a mai spus el.
Oficialul ucrainean a adăugat că de multe ori, ambulanțele nu pot ajunge la timp, iar numărul victimelor nu poate fi calculat cu exactitate din această cauză.